Hírek

Nyolc évtizeddel ezelőtt nyílt meg a Hullámfürdő

Úszás

2015. május 21.

A kor helyi szenzációjaként, nyolcvan évvel ezelőtt, a pünkösdi vasárnapon nyitották meg Pécsett, a Ráth utcában a Hullámfürdőt.

Nyolc évtizeddel ezelőtt nyílt meg a Hullámfürdő

Ami a ma napig látogatható, bár értelemszerűen 1935 júniusától az egység jelentős átalakításokon ment át. Az évforduló kapcsán érdemes egy kicsit a városi múltban kalandozni. Hiszen a hullámzás országosan is ritkaságnak számított, nagy vonzerőként emlegették az idegenforgalom szempontjából is. 

Pünkösdöt vándorünnepként is szokták emlegetni, miképpen a húsvétot szintén. Az előbbi az utóbbi után hét héttel következik, de nincsen állandó helye a naptárban. Annyi bizonyos, mindig vasárnapra, illetve hétfőre esik. Ennyit a vallásról, a kereszténységről, de csak dióhéjban. 

Ennek ismeretében kijelenthetjük, 1935. június 9-én, vásár napján nyitotta meg kapuit a pécsi Hullámfürdő. De már előtte, egy pénteki napon bemutatták az új létesítményt a sajtó munkatársainak. Arról a kor két fóruma, a Dunántúl, illetve a Pécsi Napló egyaránt beszámolt az érdeklődőknek. 

 

Ennek ellenére nem minden teljesen egyértelmű, bár talán ez is szép a történetben. Mert nehéz eldönteni, a második, netán a harmadik ilyen beruházásról beszélhetünk-e? Hiszen az első hullámzó gépészeti technikát a fővárosi Gellért szállóban vehette birtokába a közönség. A második a Csillaghegyre volt tervezve, ám egyes hírek szerint az nem készült el. Ezek után azt bátran kijelenthetjük, az első vidéki, ilyen jellegű gépészeti rendszer Pécsett valósult meg. Méghozzá a Ráth utcában, amit évtizedek óta a József Attila utca néven ismerhetünk. Ugyanott, ahol most az Abay Nemes Oszkár Sportuszoda, meg a Hullámfürdő is található, igaz, jelenleg máshol van a főbejárat, mint régen. 

Már az utcafronton is látszott a nagyszabású átalakítás. Az időszak elvárásainak megfelelően, a régi kapu helyén üzlethelyiségek fogadták a strandolni, fürdőzni vágyókat. A belépés után pedig gyönyörű angolparkot láthatott minden vendég. Összes szépsége ellenére, a fő szenzációt mégis az új hullámmedence jelentette. 

Mindenki elámult, midőn Littke Jenő nyugalmazott MÁV üzletigazgató jelet adott a rendszer beindítására. A részvénytársasági formában működő fürdő elnökének intését követően megkezdődött a hullámok gerjesztése. Az eszközök jól vizsgáztak, Kraszner Ferenc, budapesti gépészmérnök elgondolása tökéletesen működött. A szerkezeteket amúgy a pécsi Sopiana gépgyárban valósították meg. (Nem lehet tudni, helyileg pontosan hol, de vélhetően amai Nagy Lajoskirály úton állott üzemcsarnokok valamelyikében, aminek a helyén most egy nagy bevásárlóközpont található.)   

Magát a medencét Szabó Vilmos közreműködésével, Hoffman László műépítész tervezte. A kivitelezést Márovits és Ludwig végezte, a jelentések alapján művészi szinten. A vízellátást egy újonnan fúrt ártézi kútból biztosították. Annak hozama napi575 köbmétervolt. Az napi félmedencényi vízfrissítésre volt elégséges, emellett biztosította a heti teljes vízcserét is.

Maguk a hullámok kétméteresek voltak. Olyan élményt nyújtottak, mint a gyakran tajtékos Északi-tenger. Legalábbis a hirdetések ilyen módon szerették volna becsalogatni a vendégeket az élményfürdőbe. Igaz, ez utóbbi szót akkor még nem használták. 

A parton is akadt szórakozási lehetőség, étterem, bridzsszalon, élőzene várta a kikapcsolódni, úszni vágyókat. Mások mellett Skergula Ferenc, valamint Radics Béla cigányzenekara húzta a fülbemászó dallamokat azok számára, akik kinn voltak a vízből.

 

 Pucz Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek