Hírek

Úszó ob: Kenderesi hajszálra a világelsőtől

Úszás

2015. június 30.

A PSN Zrt. Sportiskola ifjúsági olimpiai bajnok úszója, Kenderesi Tamás óriási egyéni csúccsal nyerte meg a Győrben zajló országos bajnokság 200 méteres pillangó számát Cseh László és Biczó Bence előtt.

Úszó ob: Kenderesi hajszálra a világelsőtől

Ahogy várni lehetett, a férfi 200 pillangó drámai csatát hozott a győri úszó országos bajnokságon, hiszen a két vb-induló helyre hárman pályáztak – és a jelenlegi állás szerint Biczó Bence lesz az, aki hosszú évek után először marad le egy világversenyről, minthogy Kenderesi Tamás és Cseh László is megelőzte. Idejük ráadásul egészen fenomenális: máris a második és a harmadik helyre katapultálta őket a világranglistán!

Az már az ob előtt egyértelmű volt, hogy a legnagyobb „tülekedés” 200 pillangón várható a vb-induló helyekért, mind a férfiaknál, mind a hölgyeknél (utóbbiaknál holnap esedékes a finálé) – ugyanakkor a győri viadal egészen speciális téttel bírt. Elvégre a magyar csapattagságról az időeredmény dönt, nem az ob-n elért helyezés – e tekintetben Biczó Bence volt előnyben, hiszen tavalyi, Eb-érmet érő úszásával (1:55.62) a legjobbként indult neki a mostani finálénak, miközben Cseh László és Kenderesi Tamás hajszálra ugyanolyan idővel szerepelt (1:55.95) a nevezési listán, Cseh az idén Eindhovenben, Kenderesi pedig a nancsingi ifjúsági olimpián úszott ennyit (megdöntve saját junior világrekordját).

Nos, a győri döntő Biczó szempontjából a legrosszabb forgatókönyvvel zárult: mindkét vetélytársa megelőzte, ráadásul bődületes nagy időt úsztak. A 19 esztendős Kenderesi 1:54.79-cel (élete legjobbjával) immár második a felnőtt világranglistán, csupán tizedekkel a japán Daja Szeto mögött, míg Cseh holtversenyes harmadik – Biczó így nem csak az ob-n lett harmadik, de a nevezési idők terén is. Avagy Szingapúr 2010-es ifjúsági olimpiai bajnokát a 2014-es nancsingi aranyérmes hajrázta le – sőt, még Cseh Lacit sikerült 11 századdal megelőznie a végén. (A „korelnöknek” ez volt a harmadik centiméteres ezüstérme, hiszen hétfőn 8, illetve 16 századdal maradt le az aranyról.)

Kenderesi Tamás mindenesetre nem hejehujázott a végén – bár ettől még mosolyogva értékelt, miután a tavalyi, debreceni ob után ismét megelőzte két idősebb riválisát: „Óriási verseny volt, amit megint sikerült egy hajszállal megnyerni. Az az igazság, hogy a Gyurta Dani-féle taktikát alkalmaztam, azaz végig vártam türelmesen, aztán az utolsó hosszon robbantottam. Tény, nem olyan jó érzés folyamatosan embereket látni magad előtt, de csak a megfelelő pillanatra kell várni – ezt most is sikerült elkapni. Nagyon készülök a világbajnokságra, rendkívül motivált vagyok.”

Biczó Bence érthetően bánatosnak tűnt. „A vb-indulásomról Cseh Laci dönt, ha ő indul, akkor én nem megyek. Csalódott vagyok, jobbra számítottam – úgy érzem, maradt még a táv első felében, különösen a második ötven méter sikeredett nagyon utazósra. Csak magamat okolhatom, ám a fő cél továbbra is az olimpia. Ha valami vigasztal, az az, hogy világszínvonalú volt a döntő mezőnye, meggyőződésem, hogy a mostani időmmel simán be lehet majd kerülni a kazanyi fináléba.”

Cseh László eközben egy füst alatt bejutott – elsőként! – a 200 vegyes fináléjába, egyszersmind tesztelte magát, hiszen e két számban ugyanígy úszni kíván Kazanyban, ahol hasonló időbeosztás mellett kell helytállnia. Ezt követően összefoglalta a nap történéseit: „Úgy fest, ez az egytizedes ezüstök országos bajnoksága – nyerni mindig jobb, viszont ez a mai időeredmény kárpótol. Kihoztam magamból a maximumot, a betegség miatt nem vagyok formában, ezért is történt az, ami: a kettes pályáról nem láttam semmit, próbáltam hajrázni, de az izmaim nem engedték. Ettől függetlenül indulni akarok mindkét távon Kazanyban – az pedig nem jó kifejezés, hogy Bence sorsa az én kezemben van, hiszen mindannyian tudtuk, hogy hárman megyünk a két helyre. Talán az a korrekt megfogalmazás, hogy Kiss Laci bácsi döntésére várhatunk, de ha rajtam múlik, mind a két számban ott leszek Kazanyban, mert csúcsformában még sokkal többet ki tudok hozni mindkettőből.” (Bár végleges döntést szombaton a MÚSZ elnöksége hoz Kiss László előterjesztéséről, a kapitány már most jelezte: aligha van nyitott kérdés, az idők alapján a Kenderesi-Cseh kettőst fogja javasolni.)

Ami a nap többi, békésebb történéseit illeti: Bernek Péter és Kapás Boglárka újabb bajnoki aranyakat zsebelt be a napi rendes gyorsúszó-távokon – előbbi 800-on (bár őt az egyiptomi Ahmed megelőzte), utóbbi 200-on. Edzőjük, Nagy Péter elégedetten szemlélte úszói produkcióját: „Abszolút elégedett vagyok velük, hiszen ma reggel is volt egy 5500-as edzésük, ami a melegítéssel együtt 7500 méter pluszt jelent. De nekünk csakis előre szabad tekintenünk, a világbajnokságra – ennek fényében Peti mai ideje nem rossz, Bogi 200-as ideje sem, nála az volt igazán jó, ahogy leúszta a távot. A korábbi számokban is kiválóan teljesítettek, abszolút ott tartanak most, ahol kell – ezután jön egy debreceni edzőtábor, ahol kiváló körülmények között tökéletes formába hozhatók Kazanyra.”

Ötven mellen a rutinos Financsek Gáboré lett a bajnoki elsőség – itt két olasz volt a leggyorsabb –, míg a mixed vegyes váltóban a Kőbánya SC ifjú titánjai oktatták a mezőnyt, és utcahosszal győztek, megdöntve az országos egyesületi csúcsot.

ÚSZÓ OB, GYŐR
A NEGYEDIK NAP MAGYAR BAJNOKAI

FÉRFIAK
800m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 7:56.21
50m mell: Financsek Gábor (Mohács) 28.31
200m pillangó: Kenderesi Tamás (Pécs) 1:54.79

NŐK
200m gyors: Kapás Boglárka (BVSC) 2:00.10

MIXED
4x100m vegyes: Kőbánya SC 3:54.72
(Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Szilágyi Liliána, Késely Ajna)

Forrás: nso.hu
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek