Hírek

BL-döntős pólós a PVSK-nál

Vízilabda

2015. július 16.

Végre csupa jó hír az OB I-ben éppen csak bentmaradt PVSK-Mecsek Füszért pólósainak háza tájáról: két junior játékos vb-kerettagsága után most egy BL-döntős szerb vízilabdázót sikerült – ráadásul olcsón – igazolnia a gárdának.

BL-döntős pólós a PVSK-nál

Óriásit javulhatott az utóbbi hónapban a pécsi vízipólósok lelkiállapota: miközben az előző idényt a medencében még kieséssel zárták, később a szövetségi létszámemelés jóvoltából mégis maradhatott az élvonal; Horkai György szövetségi edző két tehetséges fiataljukat, Horváth Zsombort és Szedmák Dávidot behívta a szeptemberi junior világbajnokságra készülő bő keretébe; legújabban pedig egy igazi sztárt igazoltak, aki nem titkoltan húzóember és a fiatalok számára méltó példakép is lehet a folytatásban.

A 26 esztendős szerb Ivan Basara a Partizan Belgrádban nevelkedett, megfordult a Vojvodinában is, de nagy nevet a szerb bajnok Radnincski Kragujevacban szerzett, miután tavaly a Barcelonával BL-döntőt játszó (igaz, elvesztő) gárda kezdőjátékosaként szállhatott vízbe.

Rögtön fölmerül a kérdés, hogy a pénzben nem dúskáló Vasútnak honnan telt ilyen kaliberű játékosra. A válasz ugyanakkor nem a pécsi büdzsében, hanem a szerb póló egyre mélyülő válságában keresendő. Az egykor szebb napokat látott délvidéki csapatok ugyanis sorra kerülnek a csőd szélére, így nemzetközi szinten is kitűnő játékosaik sokasága kényszerül a környező országok bajnokságaiba. A túlkínálat miatt pedig most egykori gázsijuk töredékéért is hajlandóak aláírni, ha úgy tűnik, a kevesebb legalább biztosnak ígérkezik. Természetesen Basara is magasabb összeggel futott neki a tárgyalásoknak, ám a magyar OB I általa is elismert világszínvonala, no meg szűkülő lehetőségei okán végül jelentős engedményeket tett, és a PVSK szerint „az ő képességeivel bíró magyar pólósok szokásos díjazásánál is kevesebbért” csapott a pécsi vezetők tenyerébe.

Ahogy Lukács Gergely vezetőedző fogalmaz, Basartól a játéktudása mellett nem titkoltan a megfiatalodó pécsi gárda vezérszerepét is várják, hiszen számukra óriási élményt és húzóerőt jelent egy szerb bajnok, BL-ezüstérmes játékossal együtt edzeni.

A keret egyébként a pécsi felkészülését július 27-én kezdő Basara mellett további pólósokkal bővült, miután aláírt már Surányi László (Kaposvár) és a most Szentesről érkező szerb Zlatko Rakonjac is. Távozott ugyanakkor Francsics Dániel, Müller Máté, Práczky Károly és Polovic Krisztián – a keret azonban még tovább formálódhat a rajtig.

Sz. Zs.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. május 13.

Toboroz a vízilabda szakosztály

2021. május 10.

Aktuális heti versenyek