Hírek

Megmenti az önkormányzat a PMFC-t

Labdarúgás

2015. július 18.

Sikerült megállapodniuk a pécsi városvezetőknek Matyi Dezsővel, így elhárult az akadály az elől, hogy Pécs megmentse a PMFC-t. A város nettó 300 millió forintot és egy belvárosi ingatlant fordít arra, hogy megalapozza a csapat és az utánpótlás jövőjét.

Megmenti az önkormányzat a PMFC-t

PMFC: a vételárból a dolgozókat is kifizetik

A PMFC Sport Kft., az önkormányzat, illetve a PSN Zrt. vezetői által jegyzett hármas megállapodást követően készült hivatalos sajtközlemény (lásd előző hírünkben) kiadása után Vári Attila, a PMFC jogait ezúton megszerző PSN Zrt. vezérigazgatója a PMFC klubházába megtartott sajtótájékoztatón személyesen is tájékoztatta a média képviselőit az új helyzetről.
Az egyik legfontosabbnak ítélt kérdés, a város által Matyi Dezsőnek kifizetendő 300 millió forint felhasználása kapcsán elhangzott, hogy ennek jelentős részéből első körben ki kell fizetni a PMFC Sport Kft. valamennyi alkalmazottjával (a takarítónőktől a vezetőedzőig) és beszállítójával szemben immár április óta felhalmozott járandóságokat, vagyis az önkormányzat az így nehéz helyzetbe pécsi polgároknak, vállalkozóknak is segítséget nyújt.
Újságírói kérdésre Vári Attila megerősítette, hogy a klub alkalmazottaival, edzőivel, akár lejárt már munkaviszonyuk vagy megbízási szerződésük, akár még él a PMFC Sport Kft.-vel, a PSN Zrt. köt majd új megállapodást. Ugyanígy a felnőtt, illetve akadémista és ifijátékosokat is a PSN Zrt. igazolja majd le, illetve köt a kiszemeltekkel amatőrszerződéseket. Minderre július végi határidőt szabtak, a kontraktusokhoz ugyanis mindenkivel új megegyezésre lesz szükség.
Ugyane kérdéskör kapcsán kiderült, hogy mivel nem a régi gazdasági társaság megvásárlásáról, illetve jogutódkénti átvételéről van szó, a PMFC Sport Kft. esetleges további tartozásaiért, kötelezettségvállalásaiért a PSN Zrt. nem áll helyt, azokért kizárólag a kft. felel.
Szóba került természetesen a megyei I osztályban induló felnőttcsapat majdani edzőjének, az utánpótlásgárdák szakvezetőjének, illetve a teljes PMFC szakmai vezetőjének személye, erre Vári Attila ugyancsak azt válaszolta, hogy ma az elsődleges feladat a stratégiai kérdések eldöntése volt, mindezekre, illetve a további a személyi kérdésekre a következő két hét egyeztetései végén kapunk választ.


KORÁBBAN ÍRTUK:

Megmenti a PMFC-t a pécsi városvezetőség

Sikerült megállapodniuk a pécsi városvezetőknek Matyi Dezsővel, így elhárult az akadály az elől, hogy Pécs megmentse a PMFC-t, ami ugyanakkor nem lesz könnyű feladat. A város nettó 300 millió forintot és egy belvárosi ingatlant fordít arra, hogy megalapozza a csapat és az utánpótlás jövőjét.
Hosszas egyeztetést követően sikerült megállapodniuk a pécsi városvezetőknek Matyi Dezsővel a PMFC-ről, az erről szóló szerződést pénteken írták alá a felek.
Az önkormányzat nettó 300 millió forintot és egy belvárosi ingatlant tudott felajánlani Matyinak, ezért pedig a megállapodás értelmében Pécs visszakapja az összes infrastruktúrát, eszközt, pályákat és a futballstadiont (Újmecsekalja, kovácstelepi edzőpályák), valamint 50 évig Pécs rendelkezhet a Kinizsi-pályával is, amelynek felújítására több százmillió forintos TAO-s támogatás áll rendelkezésre. Mindezek mellett Pécsé lesz az összes olyan jog, amely a csapathoz köthető, mint például a név (PMFC), a mezek, a színek, licencek.
Ezzel a megállapodással tehát Pécs visszaszerezte a csapatot, az utánpótlásképzés és az akadémia jogát is.
Nehéz döntést kellett hozniuk a városvezetőknek, hiszen lényegében a nulláról kell újra felépíteni a PMFC-t, mivel most a megyei I. osztályban tud csak indulni a csapat, de hosszútávon ez szolgálja Pécs és a pécsi futball érdekeit is.
Dr. Páva Zsolt hangsúlyozta, a megállapodás lehetővé teszi, hogy tiszta, jogi és gazdálkodási szempontból is teljesen új, átlátható keretek között szervezzék újjá a pécsi profi futballt. A polgármester kijelentette, a legfontosabb szempont a tehetséges pécsi fiatalok, vagyis az utánpótlás további nevelése és fennmaradása volt, de emellett bízik abban is, hogy magánbefektető is lát fantáziát majd a PMFC-ben.
– Hosszú évek után most végre lehetőségünk lesz arra, hogy teljesen tiszta, rendezett, egyértelmű és átlátható helyzetet teremtsünk, ahol minden egyes fillérrel el lehet számolni és ahol minden forintnak helye van. A célunk világos: újra az élmezőnybe juttatni a pécsi futballt – közölte Páva Zsolt.
A polgármester a Vári Attila olimpiai bajnok vezette Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-t bízta meg a működéssel és fenntartással kapcsolatos feladatokkal.

Pécs, 2015. 07. 17.

Polgármesteri Kabinetiroda

 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2020. szeptember 21.

Aktuális heti versenyek

Atlétika 2020. szeptember 21.

Kettős győzelem Tatabányán

Labdarúgás 2020. szeptember 17.

Óvintézkedések a kispályás fociban is