Hírek

Kenderesinek a bajnoki mesterhármas a célja

Úszás

2016. április 5.

Kenderesi Tamás, a magyar úszósport egyik legnagyobb reménysége nem mondhatja magát a szerencse fiának.

Kenderesinek a bajnoki mesterhármas a célja

A 2014-ben a 200 pillangón ifjúsági olimpiát nyert úszó tavaly nyáron csókbetegségként is emlegetett mirigyláz miatt maradt le pályafutása első felnőtt világbajnokságáról, ahol a neki legjobban fekvő versenyszámban emlékezetes bravúrral Cseh László szerezte meg az aranyérmet. A magyar úszósport legendás alakja, akit Kenderesi - nem kis meglepetésre – először a 2014-es debreceni, majd - a véletlenszerűséget cáfolva - a tavalyi győri országos bajnokságon is megelőzött!

- A kazanyi világbajnokság előtt hetekig a világranglista második helyén álltam a japán Daija Szeto mögött, és már ott tartottam, hogy csukott szemeim mögött próbáltam levetíteni magamban a VB döntő képzeletbeli filmjét.  Egészségesen és jó formában  szerintem lett volna keresni valóm a világ legjobbjai között, főleg akkor, ha a tét felturbóz, és az egyéni csúcsomat 1:54 perc alá tudtam volna szorítani. Soha nem derül már ki, hogy végül is mire vittem volna, mit ért volna a tudásom és a tapasztalom Kazanyban. Egy hajó sajnos elment, ezen most már felesleges rágódni. Még jó, hogy Lacinak köszönhetően magyar győzelem született a világbajnokságon – hangsúlyozta dicséretes tárgyilagossággal a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának nyilatkozó Kenderesi Tamás.

Betegség után súlyos sérülés

Felépülése után kezdte visszanyerni a formáját, és a százhalombattai rövid pályás bajnokságon már újra figyelemre méltó eredményekkel rukkolt ki. Lendületét december 12-én, egy nappal a 19. születésnapja előtt súlyos sérülés törte meg.
- Egy rossz, vagy talán inkább figyelmetlen lépés közben a lépcsőn kiment a térdem, elszakadt a szalagom, és ezzel megint odaveszett egy csomó idő a felkészülésemből. Dr. Mintál Tibor ortopédsebész sportorvos műtött meg, neki, a gyógytornászoknak és még egy sor segítőtársnak köszönhetem, hogy másfél hónap után újra majdnem teljes értékűnek számító edzéseket végezhettem. A kényszerszünet valójában csak két hétig tartott, mert a várakozás első kétharmadának végeztével csak karral már elkezdtem úszni.” – folytatta a feladást nem ismerő pécsi úszó.

Cseh, Phelps és Chad le Clos ellen


-A történtek ellenére most ismét a világranglista második helyén áll a tavalyinál egyelőre szerényebb 1:55.72 perces eredményével, de ennél jóval „ütősebb” idővel szeretne kirukkolni a májusi londoni Európa-bajnokságon, és annál is jobbal a Riói olimpián. Számol azzal, hogy leendő vetélytársai, első sorban a tíz év után újra világbajnokságot nyert Cseh László, az utolsó nagy dobásra készülő 18-szoros olimpiai bajnok amerikai Michael Phelps, valamint a 200 pillangón „ötkarikás” címvédő dél-afrikai Chad le Clos sem fogják alacsonyabbra állítani a mércét. És ez csak az esélylista eleje…

- Először is a jövő heti győri országos bajnokságon szeretném megmutatni, hogy mire volt jó az eddigi felkészülésem, amelynek legutóbbi heteit Floridában tölthettem, jó, de nem a messze legjobb edzéskörülmények között. Nagyon tisztelem Cseh Lacit, és tudomásul is veszem, hogy ő a favorit, én viszont idén is az első helyet fogom megcélozni, azaz a bajnoki mesterhármast. Az olimpiának, ha bekerülök a csapatba, nem úgy fogok nekimenni, hogy ráérek nagyot úszni 2020-ben Tokióban, hanem már a Riói lehetőséget is a lehető legjobban szeretném kihasználni. Ezt ígértem meg Gyurta Daninak, azt viszont, hogy ő mire tett fogadalmat előttem, nem árulhatom el… – mondta befejezésül Kenderesi Tamás.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter


MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek