Hírek

Konkoly Rióra készül, Meilinger búcsúzik

Úszás

2016. április 7.

Április első hétvégéjén Egerben rendezték a paraúszók országos bajnokságát, amelyen a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság képviselői is részt vettek, így a riói olimpiát szem előtt tartva minden a nemzetközi versenyeken megszokott szerint zajlott.

Konkoly Rióra készül, Meilinger búcsúzik

A mozgássérült sportolók legnagyobb hazai megmérettetésén három pécsi egyesület (PSN Zrt. Sportiskola, ANK Úszóklub és a Pécs SUPSE) hét versenyzője állt rajtkőre. A kétszeres paralimpiai bajnok Sors Tamás mellett az olimpiai reménység Konkoly Zsófia, Iván Bence, Baka Dorottya és Bognár Gergő is remekül szerepelt, ráadásul ugyanitt búcsúzott a versenyzéstől az olimpikon Meilinger Csaba, akinek a karrierje a kimagasló tanulmányi eredményeinek köszönhetően felfelé ívelően indul a jogi pályán.

- Kiváló erőfelmérő volt ez a verseny az egy hónap múlva esedékes Európa-bajnokság előtt, az itt elért időeredmények bizakodásra adhatnak okot az elkövetkező nagy megmérettetésekre. A felnőttek mellett az utánpótlás korosztály sportolói is kitettek magukért, Bognár Gergő, Iván Bence és Konkoly Zsófia a bajnoki címekkel bebiztosították helyüket a kontinensviadalra utazó keretben. Ez, és az összesen huszonhárom bajnoki cím azt bizonyítja, hogy Pécs országosan az egyik, ha nem a legerősebb város a paraúszás terén – mondta lapunknak Jancsik Árpád, az ANK Úszóklub edzője, aki tavaly óta a Magyar Úszó Szövetség Jövő Bajnokai program dél-dunántúli régióját vezeti.

A PSN Zrt. Sportiskola edzőinek az egyik szeme sírt, a másik nevetett Egerben. Konkoly Zsófia hét versenyszámból ötön bajnok lett, ezzel hatalmas lehetőség kapujában áll, megnőtt az esélye, hogy rajthoz álljon a riói paralimpián.

- Nagyon fontosak voltak az ob-n elért eredmények, hiszen a szövetségi kapitány hamarosan kijelöli a paralimpiára utazók végleges névsorát, így minden szem már Rióra szegeződik. Április 28-án utazik a csapat a Madeirán megrendezendő Európa-bajnokságra, amely után biztosan tudni fogjuk, kik utazhatnak az ötkarikás játékokra. Zsófinak is nagy esélye van erre, reméljük, minden kedvezően alakul számára. Biztos vagyok benne, hogy mindent meg fog tenni a sikerért, kemény lány – beszélt tanítványáról az edző, Szamek Katalin.

- Az ob után elégedett lehetek, a legjobb időeredményeimhez közeli teljesítményt tudtam nyújtani. Mindent megteszek, hogy ott legyek a paralimpiára induló repülőn, de még az Európa-bajnokságon is bizonyítanom kell – vette át a szót a versenyző.

Amíg az egri országos bajnokság a PSN Zrt. Sportiskola egyik úszójának a remélhetően hosszú és sikeres sportpályafutása elejét jelentheti, addig egy másik úszójának, a paralimpikon Meilinger Csabának már biztosan versenyzői pályafutása utolsó állomása volt.

- Nagyon furcsa érzés volt úgy beugrani a medencébe, hogy az utolsó 50 méterem következik versenyzőként. A londoni olimpia után el kellett gondolkodnom azon, hogy megfér-e egymás mellett a tudományos munkám és az élsport, majd egy nagy lehetőséget kaptam az élettől tavaly, jelenleg dr. Fazekas Tünde ügyvédi irodájában dolgozhatok gyakornokként, hamarosan befejezem a tanulmányaimat a PTE jogi karán, a hivatásomat pedig nem tudom összeegyeztetni a versenyzéssel. Ám elégedett lehetek, hiszen saját döntésem, hogy befejezem az úszást, nem sérülés vagy eredményhanyatlás miatt kell abbahagynom, ráadásul ott lehettem a londoni ötkarikás játékokon, amely talán minden sportoló álma, így egy kerek egész sportolói karriert zártam le Egerben. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki ott volt a búcsúzásomkor, felejthetetlenné tették az utolsó 50 méteremet a medencében. Nem vagyok boldogtalan, ahogy mondani szokás, a csúcson hagytam abba, az az érzésem, hogy most átülök egy másik vonatba és innentől azzal utazok tovább, amely egy életre szól. Ha fele olyan sikeres leszek a jogi pályán, mint a medencében voltam, akkor már örülni fogok – foglalta össze pályafutását néhány mondatban Meilinger Csaba.

 

 

A pécsiek eredményei:

Sors Tamás (ANK Úszóklub) három arany- és egy ezüstérem

Marinov Szabolcs (ANK Úszóklub) két-két arany-, ezüst- és bronzérem

Iván Bence (ANK Úszóklub) öt aranyérem

Bognár Gergő (ANK Úszóklub) négy aranyérem

Konkoly Zsófia (PSN Zrt. Sportiskola) öt arany-, egy ezüstérem

Meilinger Csaba (PSN Zrt. Sportiskola) egy bronzérem

Baka Dorottya (Pécs SUPSE) négy arany- és egy ezüstérem

 

Meilinger Csaba 1993-ban született Pécsett. A Janus Pannonius Gimnáziumba járt, majd a Széchenyi István Gimnázium sporttagozatán érettségizett. 2012-ben kezdte meg tanulmányait a PTE jogi karán. 2013-ban megkapta a PTE Tehetségtanácsa által létrehozott Átütő Tehetségek Ösztöndíját. Eredményei azt bizonyítják, hogy tehetséges a jogi szakmában, amellett, hogy évfolyamelső lett, majd megnyert egy magánjogi érvelőversenyt, amelynek köszönhetően egy jól menő fővárosi ügyvédi irodában gyakornokoskodhatott, legutóbb a polgári jogi perbeszédverseny pécsi fordulójának győzteseként részt vehetett a miskolci döntőn. Emellett kimagasló tanulmányi eredményeinek, a nyelvvizsga után szerzett pontoknak és a tudományos diákkörben végzett munkájának köszönhetően elnyerte a nemzeti kiválósági jogászösztöndíjat is. 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek