Hírek

Jó úton haladnak a jövő bajnokai

Úszás

2016. április 26.

Tavaly októberben megsokasodtak az ANK Úszóklub trénerének, Jancsik Árpádnak a feladatai.

Jó úton haladnak a jövő bajnokai

Amellett, hogy pécsi fiataloknak tart edzéseket, immár a Jövő Bajnokai utánpótlásnevelő programját is vezeti a Dél-Dunántúlon, kollégáival együtt folyamatosan keresik és képzik a fiatalokat annak érdekében, hogy a későbbiekben minél több olimpiai bajnoka legyen a régiónak és Magyarországnak. 

Jelenleg nyolc régióban kétszáznegyven 2003 és 2005 között született fiú és lány úszóval foglalkoznak kiemelten a Jövő Bajnokai programban, a Dél-Dunántúlon harminc gyermek vesz részt rendszeresen a versenyeken és foglalkozásokon. Nagyon komoly kiválasztási rendszeren kell jól teljesítenie annak a gyermeknek, aki részese szeretne lenni a programnak, a kiválasztottak azonban minden lehetőséget és segítséget megkapnak annak érdekében, hogy minden erejükkel az úszásra és a legjobb teljesítmény elérésére koncentrálhassanak.

- Rendszeresen látogatom a programban résztvevő egyesületeket, folyamatosan kapcsolatban vagyok a felkészítő edzőkkel, mert azt gondolom, hogy csak így lehet megfelelő munkát végezni, ráadásul a Magyar Úszó Szövetség felé is így tudom csak jelezni, ha valamilyen probléma felmerülne. Azt gondolom, hogy egy korábbi problémára nagyon jó megoldást jelenthez a Jövő Bajnokai program, hiszen így olyan korábban háttérbe szorult egyesületekre, térségekre is felfigyelhetünk, ahol ugyan rengeteg a tehetséges úszó, de eddig mégsem kaptak elég figyelmet. Sok olyan kis klub működik a Dél-Dunántúlon, amelyek az anyagi vagy földrajzi helyzetük miatt kiesetek a magyar úszósport vérkeringéséből, az én feladatom többek között az, hogy újra felpezsdítsük az életet az eddig hátrányos helyzetben lévő területeken is. Ugyan ez egyszerűnek tűnhet, ám mégsem az. Fontosnak tartom, hogy ne csak a gyerekek teljesítményét vegyük figyelembe, hanem az őket felkészítő edzőket is segítsük. Az elmúlt hónapokban felmértem a hiányosságokat, ezek alapján olyan képzéseket szervezek, amelyek mindenkinek a segítségére lehetnek, szerencsére a Magyar Úszó Szövetség mindenben támogatja a munkánkat. A múlt hónapban például egy vállmobilizációs szemináriumon vehettek részt a versenyzők, a felkészítőik és a szülők is – mondta Jancsik Árpád.

Április 21-én az újonnan kinevezett szövetségi kapitány, dr. Hargitay András látogatta meg a régió legjobbjait, a jövő bajnokai először orvosi felmérésen vettek részt, majd a szakemberek megvizsgálták a gyerekek hajlékonyságát is, ezt követően lelkesítően beszélt a fiatalokhoz az olimpiai bronzérmes, világ-és Európa-bajnok Hargitay.

- Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülőket is bevonjuk a gyerekek képzésébe, hiszen nagy szükség van az ő segítségükre is. Ha letisztázzuk, milyen feladat hárul a sportolóra, edzőre és a szülőre, akkor nagyon erős hátteret tudnak kialakítani az eredményesség érdekében. Legközelebb például a táplálkozásról tartunk előadást, hiszen a szülők egyik nagy feladata, hogy a megfelelő táplálék a megfelelő időben és mennyiségben kerüljön az úszók szervezetébe, ehhez nyújtunk némi segítséget – vázolta a színes programokkal tarkított felkészülési program egyes részeit a régió vezetője.

Ahogy Jancsik Árpád fogalmazott, szerencsére Pécsen kiváló szakemberek vannak, így a megyeszékhelyen minden adott annak érdekében, hogy jó irányba haladjon az úszósportág. Persze még sok a tennivaló, de a régióvezető a szövetségi kapitány, dr. Hargitay András szavaival zárja a gondolatait: „Ne azt nézd, hogy nem lehet, hanem azt, hogy lehet!”. 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek