Hírek

6 napos futás: nem őszinte a reggeli mosoly

Atlétika

2016. május 12.

Már ahhoz is komoly elhatározás és motiváció kell, hogy valaki lefusson egy maratont, ami 42 195 méterből áll, ám a PSN Zrt. gazdasági igazgatója, Antal Zoltán nagyobbat álmodott…

6 napos futás: nem őszinte a reggeli mosoly

6 nap alatt minél több kilométer teljesítése futva – ez volt a célja annak a 76 sportolónak, akik május 4-én, szerdán nekivágtak a Balatonfüreden megrendezett ultramaratoni világkupának. A rajtnál (és végül a hatodik nap végén is) ott volt a PSN Zrt. munkatársa, Antal Zoltán is.

- A 6 napos futás egy folyamat vége volt nálam. Immár öt éve kezdtem el hosszútávú triatlonozni, majd később beleszerettem az ultratávokba is triatlon és futás tekintetében egyaránt. A 6 napos a legnehezebb és leghosszabb futószám, amit Európában rendeznek, ráadásul Balatonfüreden a világ jelenlegi legjobb futói versenyeztek idén, így egyben megtiszteltetés és kihívás is volt a magyar csapat tagjaként rajthoz állni. A megmérettetés előtt igyekeztem minden információt beszerezni, Lajkó Csaba barátommal (tavaly negyedszer teljesítette az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres Sparathlont – a szerk.) sokat beszélgettem, de azért azt hozzátenném, hogy ez alatt a hat nap alatt többet tanultam az ultrafutásról, mint az elmúlt három évben – vázolta fel motivációit Antal Zoltán.

A felkészülésről nagyon röviden nyilatkozott a sportoló, minél többet kell futni egy ilyen extrém hosszúságú megmérettetés előtt, ennyi a titka. Antal Zoltán még soha nem indult hasonló hosszúságú versenyen, így nem tűzött ki maga elé teljesítendő távot, viszont tudta, hogy eljön az az idő, amikor elkezdődnek a problémák és komoly fájdalmai lesznek, ezeket akarta minél jobban kezelni annak érdekében, hogy a végén a teljesített táv minél nagyobb számot mutasson.

- A legnagyobb kihívás a folyamatos problémakezelés egy ilyen ultratávon. Nagyjából négy-öt olyan területet tudok felsorolni, amelyre nagyon figyelni kell, különben feladja az ember. Fontos a megfelelő energiaszint fenntartása, amelyet tudatos étkezéssel és alvással lehet kezelni. Emellett kiemelten kell kezelni a sérüléseket, a monotóniát, és azt, hogy ne fogyjon el a motiváció. Persze a hat nap alatt mindegyikkel meggyűlt a bajom, akadt olyan pillanat is, amikor egyszerre több akadályt kellett leküzdenem. A legnehezebb talán az volt, hogy a legrosszabb percekben is lássam a végét, tudjam, miért csinálom, és ne adjam fel. Ezeket megfelelően tudtam orvosolni, így egyetlen másodpercre sem jutott eszembe, hogy itt a vég és inkább feladom. Nem mondom, hogy minden reggel őszinte volt a mosolyom, amikor sajgó lábakkal keltem fel és tudtam, hogy újabb körök várnak rám a 900 méteres pályán, de megérte – foglalta össze a hat nap nehézségeit és szépségeit a PSN Zrt. gazdasági igazgatója, aki végül 401 megtett kilométerrel ért célba.

 

Kíváncsiak voltunk, hogy min gondolkodnak, mit tesznek az ultrafutók egy ilyen hihetetlenül hosszúra nyúló verseny alatt.

- Sok mindent csináltam. Számoltam a résztávokat, mindig csak maximum 3-4 órát előre, zenét hallgattam, meséket, hangoskönyveket játszottam le, amelyeket a barátnőm olvasott fel. A legnehezebb időszakokban, amikor a séta is fájt, más versenyzőkkel beszélgettünk, megosztottuk a futás közben felmerülő problémákat, vagy éppen hétköznapi dolgokat vitattunk meg. Szerencsére az időjárás is majdnem tökéletes volt, a legideálisabb az ultrafutásra a felhős, nagyjából 15 fok. Úgy tervezem, hogy az ultrafutástól ezzel a fantasztikus versennyel búcsúztam, az életem teljesen más területére szeretnék még több időt és energiát fordítani, de hihetetlen nagy élmény volt teljesíteni ezt a kihívást az életemben – zárta szavait Antal Zoltán.

 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. március 1.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. március 1.

Csillogó ruhák, spárgák, érmek

Atlétika 2021. március 1.

Egy hétvége alatt két egyéni csúcs

Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep