Hírek

Bali Dánielnek csodálatos szezonja van

Aerobik

2016. május 30.

Mindhárom idei világkupán a dobogóra állhatott egyéniben és párosban is, ennek köszönhetően mindkét kategóriában vezeti a világranglistát – kétségtelen, csodálatos szezonja van Bali Dánielnek, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. aerobikosának.

Bali Dánielnek csodálatos szezonja van

Pécs Kijött neki a lépés Franciaországban, Japánban és Portugáliában is. Az idei három világkupán egyéniben és párosban is mindig a dobogón végzett Bali Dániel: egyéniben sorrendben második, harmadik, majd első lett, párosban pedig (a Debreceni Flex HD versenyzőjével, Hegyi Dórával) első, harmadik és második. Ennek köszönhetően pedig mindkét kategóriában vezeti a világranglistát – ami remek előjel a világbajnokság előtt.
– Valóban hatalmas siker ez, ezekben a kategóriákban magyar versenyző még sosem állt a világranglista élén – fogalmazott a PSN Zrt. 19 éves kiválósága, Bali Dániel. – Világkupán egyébként álltam már dobogón, de hogy mindenhol az első háromban végezzek, arra nyilván nem számítottam.
Most viszont már minden ellenfele tudja, hogy remek teljesítményre számíthat a pécsi versenyzőtől – nem kérdés, a világbajnokságon is az esélyesek közé tartozik. Ugyanakkor annyira erős az élmezőny, az első öt–hat versenyző annyira közel van egymáshoz, hogy minden attól függ majd, ki milyen napot fog ki, mit és hogyan mutat be.
– A vb-vel kapcsolatban nem szeretnék helyezést mondani. Az ugyanis, hogy én vezetem most a világranglistát, még nem jelenti azt, hogy én lennék a legesélyesebb. Ugyanakkor jó jel, hogy Tokióban megelőztem a világbajnoki címvédő mexikói fiút – mondta Bali, aki a két évvel ezelőtti vb-n a harmadik helyen végzett.
S hogy minek köszönhető az, hogy a sportágat négy éves kora óta űző fiatalember most itt tart?
– Egyrészt nyilván a rengeteg munkának, a sok edzésnek. Másrészt pedig annak is, hogy a város, a PSN Zrt. kiemelten kezeli a sportágat, a támogatás, a jobb körülmények pedig megkönnyítik a mindennapjaimat. És persze ott van az edzőm, Réfi Eszter, aki nagyon sokat tesz hozzá a teljesítményemhez.
Az aerobik mellett Bali a tanulásban is jeleskedik, tavaly szeptember óta a pécsi Közgázon Gazdálkodás és menedzsment szakra jár. Sok szabadideje nincs, árulja el, de ha mégis akad egy kicsi, akkor a mozgásnál marad: „Szinte minden sportot szeretek. Nemsokára itt az olimpia, nagyon várom már, követni fogom az eseményeket!”


Az edző, Réfi Eszter így jellemzi: agilis, elszánt, tudatosan dolgozik és kreatív is
Egy–egy sikeres versenyző mögött szinte kivétel nélkül ott van egy kiváló edző is – így van ez Bali Dániel esetében is. Réfi Eszterrel immár hat éve, 2010 óta dolgoznak együtt (korábban Katics László foglalkozott Balival), s ahogy az eredmények is jelzik, jól megértik egymást, közös munkájuk szépen gyümölcsözik.
– Az elején nagyon nehéz volt, hiszen Dani kamaszodott, de azóta tényleg kiválóan megértjük egymást – árulta el Réfi Eszter, a PSN Zrt. aerobik szakosztályának vezetőedzője. – Jó vele dolgozni, ugyanis agilis, elszánt, megvannak a megfelelő testi adottságai, és nem mellesleg nagyon okos is. Elképesztően tudatosan dolgozik. Abban pedig egyedülálló a mezőnyben, hogy kreatív versenyző, aki a saját versenygyakorlatát szinte egyedül készítette el, természetesen felhasználva azokat a tanácsokat, meglátásokat, amelyeket edzőként és bíróként adtam neki.
Mindennek köszönhetően pedig minden évben fejlődik, előrelép, ha elkerülik a sérülések, teszi hozzá edzője. Arra a kérdésre, hogy mit vár tanítványától a két hét múlva esedékes dél-koreai világbajnokságon, Réfi Eszter nem szeretne válaszolni, csak annyit jegyez meg, hogy maradjon egészséges. Ha az marad, a formáját látva nagy baj már nem lehet!

A vb programja

A közelgő dél-koreai aerobik világbajnokságra június 12-én utazik el a magyar küldöttség. Június 14-től 16-ig az edzésnapokon gyakorolhatnak a versenyzők, majd jöhet a lényegi rész: 17-én a szintén a PSN Zrt. színeiben induló Mazács Fanni lesz érdekelt az egyéni és az aerodance csoport selejtezőjében, egy nappal később pedig Bali Dániel következik az egyéni, páros és sportaerobik csoport selejtezőjében. A június 19-én esedékes döntőkbe a legjobb nyolc kerül be minden kategóriában. A selejtezők eredményei azért is fontosak, mert az első öt helyezettek kvalifikálják magukat a jövő évi lengyelországi világjátékokra. 

FORRÁS: Mayer András, Dunántúli Napló
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. május 5.

Újabb érmek a lövészektől

2021. május 3.

Aktuális heti versenyek

Torna 2021. május 3.

Ezüstérmet szereztek a legkisebbek

Szinkronúszás 2021. május 3.

Ezúttal Pécsen remekeltek a szinkronúszók