Hírek

Kenderesi egyelőre Michael Phelps előtt

Úszás

2016. július 6.

Kenderesi Tamás betegség miatt bukta el a kazanyi úszóvilágbajnokságot, és ha nem fiatalos gyorsasággal épül fel a tavaly decemberi térdsérüléséből, talán még az idei londoni Európa-bajnokságról is le kellett volna mondania.

Kenderesi egyelőre Michael Phelps előtt

Orvosoknak, gyógytornászoknak, nem utolsó sorban Tari Imrének, az edzőjének köszönhető, hogy a jól összehangolt regenerációs csapatmunka eredményeképpen a Pécsi Sport Nonprofit Zrt ifjú pillangó-specialistája az egykori olimpiai uszodából bronzéremmel térhetett haza.

„Az örömömbe csak annyi üröm vegyült, hogy érettebb versenyzéssel, jobb beosztással talán még ezüstérmes is lehettem volna a mezőnyben messze legjobb Cseh Laci mögött. Ez volt az első felnőtt Európa-bajnokságom, először tapasztalhattam meg, hogy mit jelent két nap leforgása alatt háromszor apait-anyait beleadni, és éppen ennek, az addig ismeretlen kihívásnak a tanulságait leszűrve kell Rióban okosabban felépíteni a versenyzésemet. A mikéntet most nem osztanám meg az ellenfeleimmel, az viszont a napnál is világosabb, hogy a gázt nem az előfutamban, hanem majd a döntőben kell padlóig nyomnom” – nyilatkozta az olimpiai indulását az elmúlt heti Budapest Bajnokságon bebiztosító Kenderesi Tamás a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Csak óvatosan

Edzője az elkövetkező hetekben valószínűleg burokban tartaná, hogy se betegség, se sérülés ne húzhassa át a közös terveiket, noha Tamás már magától is jól tudja, hogy a most következő egy hónapban neki kell a legjobban vigyáznia önmagára.

„Néhány napja, amikor Dr. Hargitay Andrással, a szövetségi kapitányunkkal találkoztam, ő is óvatosságra intett, én pedig igyekeztem megnyugtatni. Jól mennek dolgok, jobbakat úszok, mint a londoni kontinensbajnokságon. Nem panaszkodhattam a franciaországi nemzetközi verseny után, ahol a dél-afrikai Chad  le Clos csak három tizedet tudott rám verni, és kemény edzésmunkából átváltva az olimpiai csapatkijelölés előtti Budapest bajnokságon is úgy versenyeztem, ahogy a mesteremmel elterveztük. Egészséges önbizalom tölt el, de azt is megtanultam, hogy minden nap és minden helyzetben megfontoltnak kell lennem.”

Kétszáz pillangón a 18-szoros olimpiai bajnok előtt

Kenderesi Tamás 12 évvel fiatalabb a 18 olimpiai bajnoki győzelemmel büszkélkedő Michael Phelps-nél, ugyanakkor a 200 pillangó idei világranglistáján a magyar tehetség ötödikként egy helyezéssel jobb a „Földön kívüli” amerikainál.

„Ez csak egy átmeneti állapot, a rangadó Rióban következik. Izgulok, de élvezem, hogy egyre közelebb kerülök életem eddigi legnagyobb versenyéhez. Most három hét kőkemény munka következik, amikor úgy kell „tépni”, ahogy csak bírok, aztán egy kis könnyítés, és máris indul a gép…” – mondta Kenderesi Tamás, aki két éve ifjúsági olimpiát és korosztályos Európa-bajnokságot is nyert pillangón.

„Minden nehézségről meg tudok feledkezni, ha arra gondolok, hogy a nankingi ifjúsági olimpiai győzelmem után most a „nagyok” nyári játékain is rajtköre állhatok. A világranglista élmezőnyében hatan vagyunk 1:55-nél jobb idővel. Ez már így önmagában is jól hangzik, de én azt szeretném, ha a nagy kihívás ennél többet hozna ki belőlem.” – nyilatkozta a pécsi olimpikon.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek