Hírek

80 éve szerzett bronzérmet Abay Nemes Oszkár

Úszás

2016. augusztus 8.

Az 1936-os a nyári olimpián bronzérmes magyar 4x200 méteres gyorsváltó tagja volt a pécsi Abay Nemes Oszkár.

80 éve szerzett bronzérmet Abay Nemes Oszkár

Napjainkban, pontosabban 1997-től pedig egy sportuszoda viseli a sportember nevét. 

Nem csak hazánkért, de Európa hírnevéért is küzdött négy remek sportember, amikor 1936. augusztus 12-én, a délutáni órákban megrendezték azt a döntőt, ahol a világ nyolc legjobb válogatottja álhatott rajtkőre. Közöttük ott voltak a mieink is, a nagy négyes. 

Az Amerikai Egyesült Államok (USA), valamint Japán legjobbjai kiemelkedtek a mezőnyből. Ezt az előzetes időeredmények alapján lehetett tudni. Mert a stopperóra már akkor sem hazudott, bár egy-egy meglepetés mindig ott rejtőzködhetett a hullámok között. 

Csupán a hitelesség kedvért nem árt megjegyezni, keddi napra esett a finálé. A medence körüli lelátót pedig zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők. A tét tulajdonképpen a bronzmedália volt, meg a legelőkelőbb európai helyezés. Magyarország képviselői nem is okoztak csalódás azoknak, akik bíztak bennük. 

Csapatunk a következő összeállításban vett részt a küzdelmekben: Gróf Ödön, Lengyel Árpád, Abay Nemes Oszkár, Csik Ferenc. Közülük nem csak Abay Nemes, de Gróf is több szállal kötődött Pécshez, bár egyikük sem helyi egyesület versenyzőjeként vett részt az ötkarikás játékokon. 

A végeredmény: 1. Japán (8 perc 15.5 másodperc). 2. USA (9 perc 3 másodperc. 3. Magyarország (9 perc 12.3 másodperc, az eredmény európai, egyben magyar csúcs is). 4. Franciaország (9 perc 18 másodperc).     

A siker után Abay Nemes egy kitüntetést is átvehetett. A Toldi Miklós Emlékérem ezüst fokozata volt az elismerés neve, amit Horthy Miklós kormányzó adományozott neki. Az jutalmat akkor vehette át Makay István pécsi polgármestertől az úszó, amikor a nagy verseny befejeztével ellátogatott a baranyai megyeszékhelyre, ahol lelkes tömeg fogadta őt, valamint társát, Grófot is.

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. április 12.

Aktuális heti versenyek

Úszás 2021. március 28.

Felnőtt OB - taroltak a PSN úszói