Hírek

Pécsiek a paralimpián

Úszás

2016. szeptember 12.

A PSN Zrt. Sportiskola 14 éves tehetsége, Konkoly Zsófia öt számban, az ANK Úszóklub többszörös paralimpiai bajnoka, Sors Tamás pedig négy számban áll rajtkőre Rióban.

Pécsiek a paralimpián

Egy éjszaka alatt két pécsi bronz a paralimpián

Két éremmel búcsúzik Sors Tamás a paralimpiáktól

Pécsi szempontból kivételes estét hozott szeptember 15., hiszen a PSN Zrt. Sportiskola mindössze 14 éves paraúszója, Konkoly Zsófia és az ANK Úszóklub kétszeres paralimpiai bajnoka, Sors Tamás is felállhatott a dobogóra Rióban.

Sors Tamás a legjobb idővel jutott a döntőbe 100 méteres pillangóúszásban, ahol címvédőként állt rajtkőre, de a végén két ellenfele is jobban hajrázott nála, így bronzérmet szerzett.

- Kemény finálé volt, nagyon meglepett mindenkit a győztes görög srác. Féltem, hogy rosszkedvű leszek, de nem vagyok az, jó verseny volt, boldog vagyok. Két utat képzeltem el magamnak a befejezésre: a legszebb az lett volna, ha nyerek, gyönyörű álom lett volna harmadszor is aranyérmet szerezni 100 pillangón. A másik út az volt, hogy valakinek átadom a stafétát, most ez történt, de elégedett vagyok, mert most is ott voltam a legjobbak között. Az úszástól nem veszek búcsút, de a paralimpiától és a pillangótól igen. Ha összerakjuk a bronz- és az ezüstérmet, akkor ez a kettő együtt felér nekem egy arannyal – mondta elégedetten a mindig mosolygós Sors Tamás.

A női 100 méteres pillangón Konkoly Zsófia kiváló eredménnyel nyerte meg a futamát a selejtezőben, majd az ötödik idővel került a döntőbe, ahol komoly meglepetést okozott azzal, hogy mindössze 14 évesen bronzérmet szerzett.

- Még nem fogtam fel, hogy harmadik lettem, de nagyon örülök. Nem tudom, hogy sikerült, de a vége már nagyon fájt. Az időeredményeim arról árulkodtak, hogy jó formában vagyok, örülök, hogy ezt sikerült is bebizonyítanom – beszélt röviden és tömören élete eddigi legnagyobb teljesítményéről a PSN Zrt. Sportiskola paraúszója.

 

A pécsiek eredményei a riói paralimpián:

 

Sors Tamás

200 m vegyes: 2. hely

100 m pillangó: 3. hely

50 m gyors: 5. hely

100 m gyors: 6. hely

 

Konkoly Zsófia

100 m pillangó: 3. hely

400 m gyors: 6. hely

50 m gyors, 200 m vegyes: nem jutott döntőbeKORÁBBAN ÍRTUK:


Második számában, 100 gyorson hetedik helyen jutott a pécsi fiú döntőbe, majd ott egyet javítva a hatodik helyen zárt. 

Az 50 m gyors előfutamábóll Tóth az ötödik, Sors a hatodik legjobb idővel került be az esti döntőbe, ahol ennek megfelelően előbbi a 2-es, utóbbi a 7-es pályán úszott.
    A finálé óriási csatát hozott, a végén századok döntöttek, s végül a brit Matthew Wylie csapott először a célba.
    Némi meglepetés, hogy Sors megelőzte a hétfőn 100 méter gyorson harmadik Tóthot, aki négy éve, Londonban ezüstérmet szerzett ebben a számban. Sors negyedik, míg Tóth hatodik helyen végzett.
Konkoly Zsófia saját magához képest jól teljesített, elégedett volt az idejével, azonban sajnos mégsem jutott be a döntőbe.

KORÁBBAN ÍRTUK:


Pécsi szempontból Konkoly Zsófiának szurkolhattunk először az idei paralimpián, a PSN Zrt. Sportiskola tehetsége 400 méter gyorsúszásban mérte össze tudását a világ legjobbjaival. A pécsi lány ugyan az első vízbe ugrásánál még nagyon izgult, ám az esti döntőn ez már nem látszott, egy helyet javított az előfutamban elért helyezéséhez képest és a hatodik, pontszerző pozícióban csapott célba a fináléban.

- Az időm nem lett olyan jó, de nem vagyok csalódott. Úgy gondolom, hogy sikerült fejben és fizikailag is összeraknom az úszásomat, legközelebb megpróbálok jobb eredményt elérni – foglalta össze Konkoly Zsófia az első paralimpiai számának eredményét.

200 méter vegyesen szinte egymást követve ugrott medencébe Konkoly Zsófi és Sors Tamás, előbbinek ugyan nem sikerült a döntőbe kerülnie, ám a férfiak mezőnyében két magyart is láthattunk a fináléban, Sors Tamás mellett Tóth Tamás is képviselte hazánkat a legjobb nyolc között.

Sors nagyszerűen kezdett pillangón, ami a specialitása, 50 méternél elsőként fordult, majd háton is tartotta az előnyét. Százötven méternél aztán már Morlacchi volt az élen, s bár Sors támadta az utolsó hosszon, nem sikerült befognia és másodikként csapott a célba. Tóth Tamás gyakorlatilag végig a negyedik helyen haladt.
    -Nagy meglepetés ez az ezüst, még fel sem fogtam - mondta fülig érő szájjal a 24 éves pécsi Sors Tamás. - A pillangót nem tudom visszafogni, az mindig olyan, hogy megindulok és megyek, háton arra kellett figyelnem, hogy ne lassuljak le, amire hajlamos vagyok, mellen figyeltem a többiekre, gyorson pedig bekapcsoltam a lábamat, amennyire tudtam.
    Federico Morlacchi pillangón is nagy ellenfele lesz majd Sors Tamásnak, aki ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: látszik, hogy az olasz nagyon jó formában van, várhatóan nagy lesz majd kettejük között a csata.
    Tóth azt mondta: a reggeli előfutam után látta, hogy számára ez a negyedik hely lehet a realitás, s mivel a fináléban nem történt semmi váratlan, ezt sikerült is megszereznie.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek