Hírek

Kenderesi népszerűsíti a diáksportot

2016. szeptember 23.

Szeptember 30-án rendezik meg a magyar kezdeményezésből kinövő Európai Diáksport Napját, amelynek egyik kiemelt helyszínén, a pécsi PTE-gyakorló iskolában az olimpiai bronzérmes pécsi úszóval, Kenderesi Tamással mozoghatnak együtt a résztvevők.

Kenderesi népszerűsíti a diáksportot

Az idén 30 éves Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) már egy évtizede meghirdeti a Magyar Diáksport Napját. A kezdeményezést egyre több európai ország is átvette, így az idén szeptember 30-án már 19 ország egymillió diákja mozdul meg egyszerre, a mindennapos testmozgást népszerűsítve – az Európai Diáksport Napja a várakozások szerint az Európai Sporthét legnagyobb szabású eseménye lesz. A rendezvény három hazai kiemelt iskolai programjához élsportolók, olimpikonok is csatlakoznak, így Imre Géza, Vincze Ottó és az olimpiai bronzérmes pécsi úszó, Kenderesi Tamás is együtt mozog aznap a gyerekekkel. Utóbbi például egykori iskolájába, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája (Őz u. 2.), mint az egyik kiemelt helyszínre tér vissza.

Az egyre terebélyesedő esemény célja, hogy megmutassa a gyerekeknek a testmozgás, a sportolás nyújtotta örömöket. A szervező MDSZ elnöke, Balogh Gábor kiemelte: „Szervezőként bízunk benne, hogy a diáksportnapi rendezvény hatására is egyre több gyermek kezd majd el rendszeresen sportolni. Ehhez az iskolák közreműködése elengedhetetlen, így örömmel látjuk, hogy ahogyan a korábbi tíz évben, idén is nagy az érdeklődés, és már most több száz intézmény regisztrált. Továbbra is várjuk minden általános és középiskola jelentkezését az Európai Diáksport Napjára szeptember 29-ig. A programhoz bármilyen, legalább 120 perces sportprogrammal, játékkal lehet csatlakozni, az egyetlen ajánlott elem az idei évnek megfelelő 2016 méteres futótávolság teljesítése.”

A rendszeres testmozgás mind a testi, mind a lelki egészség szempontjából kiemelt fontossággal bír. Dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója szerint „az a megdöbbentő valóság, hogy a klasszikus civilizációs népbetegségek, mint a szív- és érrendszeri problémák, az elhízás és a cukorbetegség, a csontok mészhiányos betegségének kialakulása megelőzhetők rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással. Hatalmas tehát a felelősség a szülőkön, hogy támogassák gyermekeik rendszeres sportolását, hozzájárulva ezzel egészséges jövőjükhöz.”

Az MDSZ három kiemelt helyszínen igyekszik színes programokkal hozzájárulni a gyerekek élményeihez. Így a fővárosi Honvéd atlétikapályára a friss olimpiai ezüstérmes Imre Géza párbajtőröző látogat el, a győrzámolyi iskolában a volt válogatott futballista Vincze Ottó rúgja a labdát a gyerekekkel Pécsett pedig Kenderesi Tamás csatlakozik egykori iskolája programjához. Az Őz utcai iskolában egész délelőtt futó- és roller-, illetve játékos váltóversenyek mozgatják meg a diákságot, míg 10 és 13 óra között Kenderesi Tamás talkshow színesíti a programot, ahol nemcsak együtt mozogni, hanem beszélgetni, illetve aláírásokat kérni is lehet majd a város újdonsült olimpiai érmesétől.

Az Európai Diáksport Napjára jelentkezni lehet az MDSZ honlapján, további információ: www.essd.eu/hu. A legtöbb résztvevőt mozgósító, valamint a legszínesebb programokat megvalósító iskolákat a Magyar Diáksport Szövetség idén is sportszertámogatással jutalmazza.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. január 11.

Interjú Lukács Gergellyel

2020. december 31.

Búcsúzunk 2020