Hírek

Abay Nemes Oszkár dédunokája orvosnak készül

Úszás

2016. október 14.

Az úszólegenda dédunokája amellett, hogy nagyon csinos, még okos is, mindent megtesz azért, hogy kiváló orvos váljon belőle.

Abay Nemes Oszkár dédunokája orvosnak készül

Pécsett sokan felemelik a fejüket, ha elhangzik az Abay Nemes Oszkár név, hiszen például a PSN Zrt. által üzemeltetett Hullámfürdő sportuszodájának is az 1936-os berlini olimpiai játékokon váltóban bronzérmet szerzett sportoló a névadója.  A pécsi úszósport egyik legeredményesebb versenyzőjének dédunokája, Abay Nemes Anna a családi kötelékeket és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának jó hírnevét figyelembe véve döntött úgy, hogy a baranyai megyeszékhelyet választja a következő legalább hat évre otthonának. 

Abay Nemes Anna ugyan Nagykanizsán nőtt fel, de évente legalább egyszer meglátogatta pécsi rokonait, mint mondta, nagyon fontos számára a család, sokat köszönhet a szüleinek és a rokonainak.

- A rokonságban nagyon sok az orvos, így azt mondhatom, hogy folytatom a hagyományt, hiszen szeptembertől a PTE-ÁOK általános orvosi szakára járok. Azt ugyan még nem tudom, mire fogok specializálódni, de kiskorom óta szeretek segíteni az embereken, így tulajdonképpen amióta az eszemet tudom, az orvosi pályára készülök. A középiskolai éveim alatt volt szerencsém közel egy évet az Amerikai Egyesült Államokban tanulni, ahol a kötelező tantárgyak mellett felvettem számomra igen érdekes órákat is. Többek között tanultam anatómiát is, amit Magyarországon ilyen mélységekig nem tanítanak még a gimnáziumokban. Az egyik alkalommal macskát is boncoltunk, nagyon érdekes volt megismerni az állat felépítését és a szervei működését. Akkor döntöttem el végleg, hogy orvos szeretnék lenni. Mivel az ottani tanulmányaim nagyon különböztek a magyar oktatási követelményektől, így azt az évet pótolnom kellett, de nem is volt baj, mert abban a tanévben tanultam meg igazán tanulni. Nagyon erős osztályba kerültem és felismertem, hogy mennyire fontos a tájékozottság, hiszen ezáltal juthatok csak be a legjobb egyetemekre, ahol azt hallgathatom majd, ami érdekel – foglalta össze a családi és tanulmányi hátterét Abay Nemes Anna.

Az úszóbajnok dédunokája nem meglepő módon szintén a vizes sportágat választotta, tizenhat évig versenyszerűen úszta a kilométereket a medencében, majd három éve más felé vitte az élet.

- Természetesen, ahogy az élet más területein is, a sportban is nagy hatással volt rám a családi háttér. Unokatestvéremmel kezdtünk el együtt úszni, de három éve választanom kellett, a tanulást és a sportot nem lehetett együtt ilyen magas szinten űzni és fontosabbnak tartottam, hogy mindenképp felvegyenek az orvosira – árulta el élete egyik legnagyobb döntésének okát a fiatal lány, aki felnőtt magyar bajnokságon is felállhatott már a dobogó harmadik fokára, Európa-bajnokságon is rajtkőre állt, az ifjúsági ob-n pedig négyszer is a legjobbnak bizonyult.

- Jól esik és rendkívül motivál a családi hátterem. A versenyeken sokaknak ismerősen csengett a vezetéknevem, legelőször talán akkor tudatosult bennem, hogy valóban híres családból származom, amikor alsó tagozatban megkérdezték, hogy Abay Nemes Oszkár rokona vagyok-e, amelyre természetesen mosolyogva válaszoltam igennel. Ugyan köztünk már nagy a generációs különbség, így nem szokták az uszodában az eredményeinket összehasonlítani, de ha szóba kerül a dédnagyapám, akkor nagyon büszkén mondom mindenkinek, hogy a leszármazottja vagyok – mondta Abay Nemes Anna.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek