Hírek

Megnyílt Pécsett a Kolonics-emlékkiállítás

Kajak-kenu

2016. november 29.

Többek között egy világbajnok kenus, illetve egy olimpiai bajnok vízilabdázó beszédével nyílt meg kedden, a PTE orvoskarának aulájában az országjáró Kolonics-emlékkiálltás.

Megnyílt Pécsett a Kolonics-emlékkiállítás

Kolonics, a Sportlegenda címmel járja az országot nagy sikerrel, és érkezett most Pécsre a tragikus hirtelenséggel elhunyt kétszeres olimpiai, tizenötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok kenus, Kolonics György emlékére készült kiállítás. Többek közt érmeit, kenuját, lapátját és számos személyes tárgyát mutatja be a nagyközönségnek az egész sportkarrierjét felölelő, 27 tablóból és nyolc vitrinből álló tárlat, amely november 29-től december 15-ig ingyenesen látogatható a PTE ÁOK aulájában (Szigeti u. 12.).

A kedd délutáni megnyitón a sportolók képviseletében előbb közeli barátja és kenustársa, az ugyancsak világbajnok Hüttner Csaba, majd a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a PSN Zrt. vezérigazgatója, Vári Attila osztotta meg a megjelentekkel a Kolonics Györgyhöz fűződő személyes emlékei egy részét. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy az egykori kiemelkedő sikereket magáénak tudó sportember nemcsak a hajóban lapátolva alkotott maradandót, hanem emberi méltóságával, szerénységével, alázatával, illetve kiemelkedő munkabírásával is méltó példaképe lehet minden mai fiatal sportolónak. Ifjabb Csaba András, a Pécsi Kajak Kenu Club vezetőedzője, az emlékkiállítás Pécsre jöttének ötletgazdája és főszervezője emellett kiemelte, hogy bár most egy szomorú apropó okán tekinthető meg e tárlat, és fontos is az ilyen megemlékezés, fontos lenne, mert olykor elmarad, ugyanez a figyelem és törődés a még köztünk élő, aktív pályafutásukat folytató és életútjukkal kiemelkedő sportolók felé is. 

A tárlatnak helyet adó PTE ÁOK dékánja, dr. Miseta Attila egy másik szemszögből közelített Kolonics Györgyhöz. Mint mondta, minden orvos kiemelt felelősége, hogy figyelmet szenteljen a sportolók egészségének, hiszen sajnálatosan gyakran fordul elő, hogy minden különösebb előjel nélkül torkoll tragédiába egy addig egészségesnek tűnő, ugyanakkor emberfeletti munkát végző élsportoló.

Dr. Őri László pécsi alpolgármester hasonlóképpen a testkultúra, az egészséges életmód fontosságát emelte ki, rámutatva, hogy a kormány több fronton is kiemelten kezeli e területet, kezdve a diákok mindennapos testnevelésétől a szabadidő- és élsport támogatásáig; illetve, hogy a pécsi önkorményzat is ennek szellemében támogatja a város sportéletét.

Az emlékező beszédek után közös szalagátvágással megnyitott kiállítással az azt megalkotó Kolonics György Alapítvány – amelyet barátok, ismerősök, sportszakemberek és intézmények kezdeményezésére, a család hozzájárulásával és részvételével hoztak létre – a kiállításon a sportoló életútja mellett magát kenu sportágat is bemutatni és egyben népszerűsíteni, ezért azon annak története és a versenyhajók fejlődése is nyomon követhető majd.KORÁBBAN ÍRTUK:


Többek közt érmeit, kenuját, lapátját mutatja be a nagyközönségnek az egész sportkarrierjét felölelő tárlat, amely november 29-től december 15-ig ingyenesen látogatható a PTE ÁOK aulájában (Szigeti u. 12.).

A versenyző sportkarrierjét közel huszonhét tabló örökíti meg. A személyes tárgyakat, érmeket és elismeréseket nyolc vitrinben állították ki, ezekben kaptak helyet az edzésnaplók, a szurkolók által küldött buzdító képeslapok, a sportoló lapátja, lapátfogója, illetve védjegye, a fásli helyett használt törülközőcsík. Ugyanitt a vele készült riportokat és valamennyi jelentősebb nemzetközi versenyét lehet megtekinteni.

A Kolonics György Alapítvány – amelyet barátok, ismerősök, sportszakemberek és intézmények kezdeményezésére, a család hozzájárulásával és részvételével hoztak létre – a kiállításon szeretné a kenu sportágat is bemutatni és egyben népszerűsíteni is, ezért annak története és a versenyhajók fejlődése is nyomon követhető majd.

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Aerobik 2019. március 14.

Kitettek magukért az aerobikosok Prágában

Vízilabda 2019. március 13.

Újabb sportdiplomáciai siker

Kosárlabda 2019. március 12.

Megújult tornateremben pattoghat a labda

Atlétika 2019. március 12.

Utánpótlás atlétáink remekeltek Bonyhádon

Atlétika 2019. március 12.

Négy pályacsúcsot is megdöntöttek futóink