Hírek

8 éves szerződést kötött Pécs Kenderesi Tamással

Úszás

2016. december 19.

Az egyik legnépszerűbb magyar úszó, a riói olimpián bronzérmet szerző Kenderesi Tamás számára minden segítséget megad az önkormányzat.

8 éves szerződést kötött Pécs Kenderesi Tamással

Mindezt Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter országgyűlési képviselő jelentette be hétfőn a pécsi városházán. 

Kenderesi Tamás, a PSN Zrt. Sportiskola olimpia bronzérmes úszója, dr. Páva Zsolt polgármester és Vári Attila vezérigazgató 2024-ig szóló, háromoldalú megállapodást írt alá december 19-én, a Városházán Csizi Péter országgyűlési képviselő jelenlétében. 

- A pécsi önkormányzat mindig is kiemelten kezelte a sportot és önálló Sportkoncepciójában is hangsúlyos figyelmet szentel a tehetséggondozásnak, az utánpótlás-nevelésnek, illetve a kiemelkedő képességű és eredményű sportolók versenyeztetésének, sportértékei hosszú távú megőrzésének – mondta Páva Zsolt. 

Felidézte: tehetségekkel és eredményekkel pedig bővelkedik a város egyik legfiatalabb, ám máris legjelentősebb sportszervezete, a PSN Zrt. Sportiskola, elég, ha csak a négyszeres olimpikon sportlövő Csonka Zsófiára, a Világkupákon sorozatban jeleskedő rövidpályás gyorskorisokra, Knoch Viktorra és Burján Csabára, a triatlonos Bicsák Bencére, a Világkupa-győztes Bali Dánielre – és természetesen idei két riói érmesére, a paraúszó Konkoly Zsófiára és az úszó Kenderesi Tamásra gondolunk. 

- A város mindannyiuk számára igyekszik a lehetőségeihez mért legjobb feltételeket megteremteni, sportkarrierjük és jövőjük építéséhez minden támogatást megadni, amelyet egyéni sportszerződésekben garantál – mondta. 

Csizi Péter országgyűlési képviselő elmondta: hosszú és rögös utat jártak be a pécsi sportélet irányítói, hiszen 2010 előtt nem egy klasszis, sőt edző elhagyta a várost. A Pécsi Sport Nzrt. létrehozása után sikerült elérni, hogy a tehetségek Pécsett maradjanak. 

Hozzátette: Kenderesi Tamás támogatása azért is kulcsfontosságú Pécs számára, mert jelenleg is a világ élvonalába tartozik a klasszis úszó, s karrierjében bőven benne vannak világbajnoki címek vagy akár olimpiai aranyérmek is. 

Felidézte: Kenderesi Tamás akkor kezdte karrierjét, s akkor volt hű a városhoz, amikor mások elhagyták Pécset. Azóta a város és a pécsi sportklubok erőfeszítéseinek köszönhetően már inkább korábbi pécsi sportolók visszatéréséről lehet beszélni. 

- Pécsnek kötelessége támogatnia tehetségeit, Kenderesi Tamás pedig kiemelkedő talentum, nem engedhetjük meg, hogy pusztán anyagi indokok miatt a városon, pláne az országon kívül készüljön a megmérettetésekre – hangsúlyozta Csizi.  

Vári Attila, a Pécsi Sport NZrt. vezérigazgatója a részletekről szólva elmondta: nyolc esztendőre szól a megállapodás, amely a város és Kenderesi Tamás között most köttetett, és amely alapján a sportoló eredményeihez igazodó és méltó juttatáscsomaggal igyekszik hozzájárulni a kiváló sportoló fejlődéséhez, eredményeinek további javulásához. 

Kifejtette: a csomagban olyan támogatások vannak, amelyek garantálni tudják a sportoló előmenetelét, azt a célt, hogy világbajnoki, akár olimpiai bajnoki címek kerüljenek segítségével Pécsre. Többek között prémiumrendszer elvén működő támogatás, utazási, lakhatási támogatás, orvosi csapat biztosítása szerepel a juttatások között.

 

*** 

Kenderesi Tamás

 

A PSN Zrt. Sportiskola úszója 1996. december 13-án született Bonyhádon, 186 centi magas és 74 kiló; a Tolna megyei Aparhanton nőtt fel, édesanyja pedagógus, édesapja szerszámkészítő vállalkozó. Három öccse közül az egyik szintén úszó, a legfiatalabb az idén december 15-én látta meg a napvilágot. 

2014-ben ifjúsági Európa-bajnok lett 200 pillangón. Ugyanebben az évben és számban a debreceni országos bajnokságon nem kis meglepetésre legyőzte Cseh Lászlót, majd a nyári ifjúsági olimpiai játékokon 100 pillangón a 7., 200 pillangón az 1. helyen végzett. 

2015-ben magyar bajnokságot nyert 200-on, megelőzve Biczó Bencét és Cseh Lászlót. A világbajnokság előtt néhány nappal mononukleózis betegség miatt, orvosi előírásra visszavonták a nevezését, majd a rövid pályás Európa-bajnokságon 100 pillangón a 35. lett. 200-on a 9. időt érte el a selejtezőben, de az egy nemzetből induló versenyzők számának korlátozása miatt nem folytathatta tovább. Az Eb-n lábsérülést szenvedett, műteni kellett. 

A 2016-os Európa-bajnokságon 50 méteren 42., 100-on 23. lett, 200-on bronzérmes szerzett.

A riói olimpián 200 pillangón az előfutamot és az elődöntőt megnyerve (egyben a világklasszis Michael Phelpst kétszer is legyőzve) került a fináléba, ahol 1:53,62 perces idővel a bronzérmet szerzett. 

A megyei napilap hagyományos baranyai közönségszavazásán 2016-ban „Az év emberének” választották.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek