Hírek

Bali Dániel már kiskorában is mozgékony volt

Aerobik

2017. január 18.

Újabb aerobikost mutatunk be nektek, de talán mindenkinek ismerős már... Bali Dániel versenyről versenyre írja át a sportág magyarországi történetét, például a két világbajnoki ezüstérmével és az összetett világkupa megnyerésével.

Bali Dániel már kiskorában is mozgékony volt

 Dani soha nem adja fel, minden edzés előtt talál motivációt, ráadásul a koreográfiában is járatos... Hogy miért mondjuk ezt? Olvassátok Bali Dániel bemutatkozását.

- Hogy jött neked az aerobik? Miért ezt a sportot választottad?

Ez a mozgásvilág szinte ösztönösen jött számomra. Egészen kis koromban már nagyon mozgékony voltam, cigánykerékben közlekedtem otthon. Egy ismerősünk javasolta szüleimnek, hogy írassanak be aerobikozni. 4 éves voltam, és azonnal megtetszett ez a sportág.

- Még ugyan nagyon fiatal vagy, mégis rengeteg kimagasló eredményt értél el. Mi motivál minden edzés előtt? Milyen céljaid vannak még ebben a sportágban?

Legfőbb motivációm a folyamatos fejlődés. 3 éve, amikor először mérettem meg magam a felnőttek közt, hihetetlen volt, hogy már akkor képes voltam felvenni a versenyt a sportág legnagyobb neveivel. Mostanra viszont szembesülnöm kellett a ténnyel, hogy rengeteg tehetséges fiatal van, és nem lesz könnyű az elkövetkező években is a legjobbak között maradni. A sportágunk nagyon gyors ütemben fejlődik, a mezőny minden évben erősebb lesz. A kérdés tehát, hogy meddig képes az ember tartani a lépést. Ez nagyon nehéz, de izgalmas kihívás. Célok tekintetében az idei év eseményei vannak a szemem előtt, hosszabb távra egyenlőre nem gondolok. Az év legfontosabb versenye a Világjátékok lesz. Nagyon kevés embernek adatik meg, hogy ilyen méretű multisport eseményen részt vegyen, és ehhez mérten is fogunk készülni a csapattársaimmal.

- Milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valakiből jó aerobikos legyen?

Mint minden versenysporthoz: tehetség, elhivatottság, kitartás, alázat, támogató családi háttér, egy kiváló edző, némi önirónia és humorérzék a legnehezebb edzésnapokra... Az aerobik szinte minden létező kompetenciát igénylő sport, nagyon ritka, hogy valakinek minden egyszerre megadatik, így a befektetett munka mennyisége és minősége talán a legmeghatározóbb tényező.

- Rengeteget utazol és sok országban jártál már. Melyik volt a kedvenced eddig és miért?

Nehéz lenne egy kedvencet kiválasztani, hiszen mindegyik más miatt kedves számomra. Japán és Korea kulturálisan tőlünk nagyon különböző és érdekes országok, a Mexikói-öböl partja elképesztően szép, a nyári karácsony hangulata Brazíliában pedig varázslatos. Vannak helyek, amik attól lesznek különlegesek, hogy minden évben rendeznek ott versenyt, így szinte a gyerekkorom részévé váltak. Mindig felemelő érzés ugyanazon városokban és sportcsarnokokban lenni, ahol már 12 évesen is versenyeztem.

- Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb és miért?

Az idei világbajnokságon elért egyéni ezüstéremre vagyok talán a legbüszkébb. Ez az eredmény attól lesz különleges, hogy a versenygyakorlatom koreográfiáját - természetesen Réfi Eszter edzőm irányításával - idén én magam készítettem el. Ebben a gyakorlatban a rengeteg munka mellett a személyiségem egy része is benne van.

- Ha van egy kis szabadidőd, akkor mit szoktál csinálni?

Az egyetem és a sport mellett valóban nem marad sok szabadidőm. Ha mégis akad, akkor általában kikapcsolódással töltöm. Egy jó film a családommal vagy barátokkal nekem legalább olyan jó program tud lenni, mint egy átbulizott éjszaka.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. március 8.

Aktuális heti versenyek

Korcsolya 2021. március 8.

Ezüstérmet szerzett a férfiváltó a vb-n

2021. március 5.

Folytatódnak az edzések