Hírek

Kenderesi Tamás alig csúszott le a dobogóról

Úszás

2017. július 26.

Ugyan a PSN Zrt. Sportiskola olimpiai bronzérmes úszója csalódottan nyilatkozott a finálét követően, szomorkodni nincs oka, 20 évesen remek teljesítményt ért el rutinos ellenfelei mögött.

Kenderesi Tamás alig csúszott le a dobogóról

 

FÉRFI 200 M PILLANGÓÚSZÁS, DÖNTŐ

 

Sztárparádé a döntőben, két magyar éremesélyes állt rajtkőre: a hármas pályán Kenderesi Tamás, az ötösön Cseh László. Náluk jobb időt csak a japán Szeto Dalja úszott a Duna Arénában, a japán és a két magyar került 1:55-ön belülre. A hatos pályán ott tornyosult még Chad Le Clos is, óriási finálét várhattunk!

 

A két magyart elképesztő őrjöngés fogadta a lelátón, talán a világbajnokság eddigi legjobb hangulatú döntőjét varázsolta a Duna Arénába a közönség. Chad Le Clos elképesztően jól kapta el a rajtot, és félelmetes tempóban nyitott, több mint hét tizeddel fordult ötvennél Szeto, Cseh és Kenderesi előtt. Le Clos nem lassult a második ötvenen sem jelentősen, sőt, egy testhosszal fordult, 1:11-re növelte előnyét, mögötte Kenderesi és Szeto úszott.

 

Le Clos az eszelős tempót nem tudta tartani végig az elődöntőben, most viszont az utolsó hosszra is elsőként fordult Kenderesi és Cseh előtt. A dél-afrikai megint kicsit lelassult a végére, de elég energia maradt benne, Le Clos a világbajnok (1:53.33), Cseh László ezüstérmes (1:53.72), Szeto a bronzérmes, Kenderesi Tamás a negyedik! Rajt-cél győzelem, káprázatos úszás Chad Le Clostól, remek ezüstérem és 4. hely a két magyartól! Ez volt Cseh László tizenharmadik világbajnoki érme (2 arany-, 6 ezüst- és 5 bronzérem van a kollekciójában).

 

Cseh és Le Clos nevéhez fűződik a nap nagy jelenete is: az ezüstérmes magyar úszó és riválisa, barátja gyakorlatilag közösen ünnepelt, Le Clos Cseh kezét magasba tartva mutatott világklasszis társára. Le Clos negyedik világbajnoki aranyérme volt ez, kétszer-kétszer nyert 100 és 200 pillangón.

„Nagyon szoros meccs volt. Próbáltam tapadni, de Chad nem halt meg a végén, jól éreztem én ezt tegnap! Mondtam, hogy ha valaki megverhet, az csak ő lehet. Jó volt az idő és az úszás is, második lettem, nem vagyok csalódott – de ilyen közönség előtt már megérte vízbe ugrani. Egész évben egy óriási kérdőjel volt bennem, hogy le tudok-e úszni 200 métert, mert lelkileg nem voltam a magabiztosság csúcsán – rengeteg ember munkája volt ebben, és ezúton szeretném megköszönni nekik!” – értékelt Cseh László.

 

„Csalódott vagyok, nem ilyen időre, nem ilyen helyezésre számítottam, pár héttel ezelőtt sokkal többet éreztem magamban. Kiúsztam magam, de ez egyáltalán nem vigasztal. Biztos, hogy harmincon kívüli utolsó 50 volt, de nem volt bennem egyszerűen több, ebből ennyit tudtam kihozni. Nem értem, sokkal többet vártam magamtól. Ezt fel kell még dolgoznom” – nyilatkozta az M4 Sportnak Kenderesi Tamás.

 

„Hihetetlen érzés volt a dobogón állni, Cseh László nagy bajnok, medencén belül és kívül példakép számomra, nagyon jó barátok vagyunk. Karrierem legfontosabb aranyérme ez, különösen azt követően, ami a családommal történt [2016-ban Le Clos édesapját és édesanyját is rákkal diagnosztizálták – a szerk.]” – mondta Le Clos.

 

FÉRFI 200 M PILLANGÓ, DÖNTŐ
1. Chad le Clos (Dél-Afrika) 1:53.33 perc
2. Cseh László (Magyarország) 1:53.72
3. Szeto Daija (Japán) 1:54.21
4. Kenderesi Tamás (Magyarország) 1:54.73
5. Jack Conger (Egyesült Államok) 1:54.88
6. Szakai Maszato (Japán) 1:55.04
7. Viktor Bromer (Dánia) 1:55.30
8. Antani Ivanov (Bulgária) 1:55.98  

 

 

 

Forrás: nso.huKORÁBBAN ÍRTUK:


A pécsi úszó ismét hatalmasat hajrázott, 100 méternél még csak hetedikként fordult, ám az elődöntő második futamában végül Cseh László mögött a második helyen végzett. Összesítésben Kenderesi Tamás a harmadik idővel jutott a szerda esti döntőbe, amelyet hatkor rendeznek majd.

Kenderesi az M1-nek elmondta, hogy a saját tempóját úszta, nem nagyon foglakozott Cseh Lacival, csak magára figyelt, és közölte, hogy nyerni szeretne mindenképp holnap.KORÁBBAN ÍRTUK:Fantasztikus hajrával megnyerte a pécsi Kenderesi Tamás a reggeli előfutamát 200 méter pillangóban kedd reggel – este az elődöntőben izgulhatunk újra érte.
Döbbenetes hajrát produkált a pécsi Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás reggeli előfutamában: 25 méterrel a vége előtt még csak ötödik volt, akkor azonban állva hagyta a mezőnyt, és 1.55.96-os idejével meg is nyerte az előfutamot.

Cseh László is ebben a számban indult és a legjobb idővel került be az elődöntőbe, míg a pécsi úszó is “döntős” idővel, 7. helyen jutott tovább.

Kenderesi Tamás a verseny után azt nyilatkozta, van még tartalék benne, a mai elődöntőre taktikusan készül.

– Realizáltam magamban az utolsó hosszon, hogy öten vannak előttem, ami nem esett jól, de végül kompenzáltam. Okos úszás volt, bár a ritmusváltás köztudottan nem pihentető, de muszáj volt – értékelt Kenderesi, aki az MTI kérdésére, hogy mit jelentett kézmozdulata a célba érkezés után, azt felelte: “Mindenki nyugodjon le, van ebben ennél több is…”


Fotó: MTI, Illyés Tibor

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek