Hírek

Így töltik a karácsonyt sportolóink

2017. december 12.

Bali Dániel, Burján Csaba, Csonka Zsófia, Kenderesi Tamás és Konkoly Zsófia beszéltek arról, mivel telik majd számukra az év vége és a karácsony.

Így töltik a karácsonyt sportolóink

Bali Dániel vizsgázik és Londonban segít

 

Bali Dániel, a PSN Zrt. Sportiskola aerobikosa az egyik legsikeresebb évén van túl: amellett, hogy a nem olimpiai sportágak legnagyobb versenyén, a Világjátékokról egy ezüst- és egy bronzéremmel térhetett haza, néhány héttel később pedig az Európa-bajnokságon állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, az egyetemi tanulmányaira is koncentrál.

 

– Az év végén a megszokotthoz képest könnyített edzéseket írt elő az edzőm, Réfi Eszter, de nincs megállás, már gyakorlom az új elemeket a jövő évi gyakorlataimhoz, hiszen a 2018-as évnek klubtársammal, Mazács Fannival párosban is nekivágunk. Mindkettőnk számára nehéz az év vége, a sport mellett a vizsgáinkra is sok időt és energiát kell fordítanunk, Fanni gyógyszerésznek tanul, én pedig a PTE Közgazdaságtudományi Karának gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója vagyok – árulta el Bali Dániel, akinek a karácsony előtti hetekben közel tíz vizsgája lesz az egyetemen.

A sportoló edzőjétől, Réfi Esztertől azt is megtudtuk, hogy Dani amellett, hogy sportolóként kiváló eredményeket ért el, sokszor a gyakorlatait is önmaga állítja össze, illetve sporttársainak is sokat segít. A karácsonyi szünetben például Londonba utazik, hogy egy másik aerobikos csoportnak is segítse a felkészülését. 
A korisoknál a karácsony sem a pihenésről szól

 

Sok sportoló számára a nyár sem jelent igazi kikapcsolódást, viszont karácsonykor mindenki igyekszik a legtöbbet a szeretteivel lenni, hiszen év közben az edzések és a versenyek mellett erre nem nagyon jut idő. A PSN Zrt. Sportiskola gyorskorcsolyázójának, Burján Csabának viszont a decemberek is minden évben pörgősek, a jövő februári téli olimpia előtt pedig a korábbiaknál talán még kötöttebbek az év utolsó napjai.

 

– Általában december 24-én délelőtt még van edzésünk Budapesten, 26-án pedig már újra jégen vagyunk, így nem sok idő marad a karácsonyozásra. Várhatóan aranyvasárnap a tréninget követően ellátogatunk a nagyszüleimhez Jánossomorjára, onnan utazunk Pécsre – kezdte az első olimpiájára készülő koris.

A sportolók általában különösen figyelnek az étkezéseikre, ám Burján Csaba mindössze egy fogással bánik óvatosan.

– Összesen két családi étkezésre lesz alkalmam idén karácsonykor, így nem kell annyira vészesen ügyelnem az ételekre. Nagyon jól főznek a családomban és figyelnek az egészséges életmódra is, így csak a desszertekre kell odafigyelnem.

A pécsi sportolónak igencsak be vannak táblázva a napjai, így még arra sincs ideje, hogy izguljon az olimpia miatt, mint mondja, valószínűleg csak az utazás előtt fog eszébe jutni, milyen nagy eseményen áll majd rajthoz. 
Csonka Zsófia: meghitt ünnep, igazi finomságokkal

 

Csonka Zsófia sportlövő már javában karácsonyi hangulatban válaszolt arra a kérdésünkre, hogy miként tölti az ünnepeket. Mint mondta, a családja már az adventi időszakban elkezdi a hangolódást, lelki feltöltődést az ünnep előtt. A többszörös olimpikon azt is elárulta, hogy legtöbbször maga készíti az adventi koszorút is.

 

– Bár ilyenkor indulnak be a nemzetközi felkészítőversenyek az új szezonra és ezzel egyidőben zajlik az egyetemi vizsgaidőszak is, a családi együttlétet és a készülődést, várakozást szoktam a középpontba helyezni. Szenteste a fa közelében, csodásan terített asztal mellett szoktuk elfogyasztani a vacsorát, majd rendre a legidősebb vagy legfiatalabb családtag olvassa fel a Bibliából Jézus születésének történetét, amit közös éneklés, imádkozás követ – avatta be a www.psnzrt.hu olvasóit a meghitt családi ünnep részleteibe Csonka Zsófia.

A PSN Zrt. Sportiskola olimpikonja lapunknak azt is elárulta, hogy a szenteste menüje alig változott az évek során, ebédre húsmentes ételek kerülnek az asztalra, amelyen mákosguba követ.

– Délután a család férfijai a fát állítják fel és rögzítik a helyére, a lányok pedig az esti menüvel foglalatoskodnak. Rántott pontypatkók, franciasaláta és köretek, valamit apró finomságok ékesítik ilyenkor az asztalt. Anyai nagymamám idén töltötte be a 90. évét, de még mindig fiatalokat megszégyenítő formában süti a tradicionális karácsonyi kalácsokat. Vőlegényem pazar halászlevet készít, ő ezzel szokott hozzájárulni az ünnepi menühöz, leendő anyósomtól pedig olyan receptet kaptam, amely alapján fenséges bejgliket lehet sütni. Idén együtt ünnepel a két család, így összesen tizennégy főre készítünk majd vacsorát.

Csonka Zsófia azt is elárulta, hogy gyerekként nagypapája karácsonykor elvitte testvéreivel a gyermekeknek szóló délutáni istentiszteletre, onnan pedig egyenes út vezetett a Széchenyi térre, a mindenki karácsonyfájához. A pécsi sportoló már alig várja, hogy maga is olyan örömöket szerezhessen leendő gyermekeinek, milyen amilyen élményeket ő kapott a családtagjaitól.Kenderesi Tamás fejest ugrott az adventbe

 

A PSN Zrt. Sportiskola olimpiai bronzérmes úszója számára kemény volt az év vége is, de jövő számára is eljön a pihenés ideje, amikor is minden szabad percét a családjának szenteli.

– Azt valószínűleg sokan tudják rólunk, hogy nagyon összetartó család a miénk, szinte mindent együtt csinálunk, így a karácsony sem telhet el másként. Ráadásul nálunk a december még a születésnapokról is szól, én 13-án töltöm be a 21. életévemet, a legkisebb öcsém, Marcell pedig épp egy éve, karácsony előtt született. Szerencsére a nagyszüleim is nem olyan rég Pécsre költöztek, így őket is bármikor meg tudjuk látogatni, nagy segítség, hogy karácsonykor sem kell sokat utazni ahhoz, hogy együtt legyen a család – árulta el az úszó.

Tamásnak az ünnepek alatt is figyelnie kell az étkezésére, de azért hozzátette, nem veti meg a finom ételeket, viszont a teljesítménye szempontjából nagyon fontos, mikor és mit eszik, nincs ez másként karácsonykor sem. 

Konkoly Zsófiának munkával is telnek az ünnepek

 

Konkoly Zsófia nem a legelégedettebben ért haza a Mexikóban megrendezett paraúszó-világbajnokságról, a magaslati uszoda nem hatott jól a magyarok szervezetére. Ám a pécsi lány így is szerzett egy bronzérmet, most pedig már készülhet a karácsonyra.

– A december 24-ét otthon szoktuk tölteni, 25-én pedig meglátogatjuk a mamánkat. Két napra rá pedig Szolnokról érkezik hozzánk az egyik legjobb barátnőm, aki a téli szünet végéig Pécsett marad, úgy tervezem, hogy sok tartalmas programot fogunk együtt tölteni. A világbajnokság nem úgy sikerült, ahogy terveztem, a magyar csapat nagyobb része pihenőt kapott, olyan is van, aki január közepéig nem fog edzeni, de én szeretnék a két ünnep között is úszni. A versenyek miatt az iskolában is van egy kis elmaradásom, így a tanulásra is koncentrálnom kell majd a téli szünetben – árulta el a riói paralimpián bronzérmes úszó.

 

 

 

 

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Úszás 2018. december 12.

Kenderesi Tamás 12. lett a vb-n

Úszás 2018. december 3.

Két pécsi is rajtkőre állt Újvidéken

Vízilabda 2018. december 3.

Pécsi pólós lett a torna legjobbja

Vízilabda 2018. december 1.

A munka meghozta gyümölcsét

Aerobik 2018. november 28.

December 12-én újra aerobik gála