Hírek

Elhunyt Budai Sándor paralimpikon ülőröplabdázó

Röplabda

2018. február 13.

Hatvankét esztendős korában elhunyt Budai Sándor, a Pécsi Lendület SE korábbi paralimpikon ülőröplabdázója. Temetése február 21-én lesz.

Elhunyt Budai Sándor paralimpikon ülőröplabdázó
Budai Sándor 2018. február 3-án, 62 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Paralimpiai Szövetség honlapja.
A pécsi Lendület SC 106-szoros válogatott ülőröplabda játékosa, a hosszan tartó és súlyos betegségét nem tudta legyőzni.
Az 1986. évi pécsi, I. Ülőröplabda világbajnokság ezüstérmes magyar csapatának csapatkapitánya volt. 
Búcsúztatása 2018. február 21.-én, 13.30 -kor lesz a pécsi köztemetőben.

Nyugodjon békében!KORÁBBAN ÍRTUK:


Budai Sándor, az akaraterő példaképe


Általában a sikeres sportolók jellemzője az akarat. Különösen igaz ez Budai Sándorra, aki pécsi színekben, ülőröplabdában, kétszer is kijutott a paralimpiára.

A fogyatékos sportoló 1955. október 17­-én született, Dombóváron. Az 1988-as Szöulban, illetve az 1992-ben, Barcelona városában megrendezett világjátékokon is képviselhette a magyar színeket. Mindkétszer pontszerző helyen végzett a nemzeti együttesünk. 

A részleges gyermekbénulás lett félig-meddig a veszte Budai Sándornak. De a betegség, amit még 1956-ban kapott el, nem vehette el az életkedvét, lelkesedését. Ha kissé bicebóca módon is, de a pályára lépett kissrácként. Focizott, a kapuba állt be, nem szégyellve, hogy nem villámléptű legényke. 

Később, az ülőröplabdában találta meg a helyét, ahol nem csak paralimpiára, de világbajnokságra is eljutott. Miközben bejárta a világot, Las Vegastól Teheránig, sok-sok érdekes helyen fordult meg. 

Az amerikai világbajnokságon a magyar válogatott a 2. helyen végzett, de a paralimipián elért 5., illetve 6. helyezés sem tartozik azok közé az eredmények közé, amit tagadni kellene, ennyi évtized múltán. Főleg azért, mert ülőröplabdában, manapság meg sem közelítjük a korábbi szintet. Amihez illik hozzátenni, míg az ellenfelek, profik, félig profik voltak, addig a mieink, tulajdonképpen a lehető legamatőrebb alapon űzték az említett játékot. Már ami a javadalmazást illette, tehát nem a színvonallal volt a baj. 

Ma is aktívan „gyúrja” a vasakat Sándor, nála ez már egyszerűen életformájává vált. Amivel nem is szeretne szakítani. Saját bevallása szerint, akad ebben némi hiúság is, hiszen a felsőteste olyan, amiről sokan csak álmodnak, bár tenni nem tesznek érte szinte semmit. Erőt, elszántságot, akaratot persze sokan tanulhatnának Budai sporttárstól, ám meglehetősen kevesen ismerik őt, meg azt a világot is, amiben a hozzá hasonlóak élik a mindennapjaikat, a sportpályákon.   

Szintén az októberi hónap derekán született Gulyás István teniszező. Ő 1931. október 14-én jött a világra, méghozzá Pécsett, ahol a Vörös Meteorban szerepelt. Az elmúlt évszázad ötvenes-hatvanas éveinek legismertebb magyar versenyzője volt, aki nemzetközi sportszerűségi díjat is átvehetett, igaz, már újpesti dresszben. A pécsi teniszcentrum viseli a nevét, a 2000. július 31-én elhunyt sportembernek.

Pucz Péter 

(psnzrt.hu, 2013)
MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Úszás 2018. december 18.

Közel 100 érmet szereztek úszóink

2018. december 18.

Gyertek korizni!

Lövészet 2018. december 17.

Csonka Zsófia magabiztos sikere

Úszás 2018. december 12.

Kenderesi Tamás 12. lett a vb-n