Hírek

PSN Zrt.-s koriarany a téli olimpián! (Frissítve!)

Korcsolya

2018. február 22.

Pécs városa és a PSN Zrt. Sportiskola köszönti a dél-koreai téli ötkarikás játékok rövid pályás gyorskorcsolya 5000 méteres váltójában ARANYÉRMES Burján Csabát és Knoch Viktort, illetve természetesen váltótársaikat.

PSN Zrt.-s koriarany a téli olimpián! (Frissítve!)

Külön büszkeség számunkra, hogy e siker jóvoltából a PSN Zrt. Sportiskola a 120 esztendős olimpiai mozgalom, illetve a magyar sporttörténet első olyan klubja/egyesülete, amely nyári olimpiai, téli olimpiai valamint paralimpiai éremmel egyaránt büszkélkedhet, illetve, hogy a PSN Zrt. Sportiskola sportolói az első magyar téli olimpiai aranyérem kovácsai voltak! 

Korisainknak további eredményes pályafutást kívánunk!

Hajrá, magyarok, Hajrá, Pécs!

Két pécsi koris az első magyar téli olimpiai arany sikerkovácsa

A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású négyes megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres férfi váltóversenyében a phjongcshangi játékok csütörtöki napján. Közülük Knoch Viktor és Burján Csaba a PSN Zrt. versenyzőiként szálltak harcba az olimpiai éremért.

A tavalyi világ- és az idei Európa-bajnokságon is bronzérmes magyar kvartett Kínát és Kanadát megelőzve érte el a történelmi sikert, a dél-koreai együttes negyedikként zárt, miután a döntőben elesett az egyik tagja. A magyarok ezt megelőzően két ezüst- és négy bronzérmet nyertek a téli olimpiákon, legutóbb a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros végzett másodikként 38 évvel ezelőtt, az 1980-as, Lake Placid-i játékokon.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók az utolsó esélyüket megragadva így tovább folytatták nagyszerű sorozatukat, ugyanis három éve minden világversenyről éremmel tértek haza, az elmúlt három világbajnokságon összesen kilenc medált gyűjtöttek és mindegyiken legalább kettőt.

A fináléban Liu Shaoang az élre rajtolt a dél-koreaiakat megelőzve, de az első váltásnál a hazaiak visszavették a vezetést, kisvártatva pedig a kínaiak is a magyarok elé kerültek. A futam eleje kissé ideges és feszült volt, mindenki próbált minél előrébb helyezkedni. Egy ideig Kína is vezetett a magyarok előtt, de aztán a dél-koreaiak a harmadik pozícióból ismét az élre álltak, sőt a magyar négyes visszaesett negyediknek, amikor az addig hátul „vonatozó” kanadaiak egy váltásnál elé kerültek.

A finálé egyik drámai pillanata az volt, amikor a dél-koreai váltó egyik tagja elesett. Ez megnyugtatta a másik három csapatot, hosszú ideig Kanada haladt az élen Kína és Magyarország előtt. Alig tíz kör volt hátra, amikor ismét megélénkült a verseny, Kína megszerezte a vezető helyet, de Kanada szinte rögtön visszavette azt. Ekkor a magyar kvartett „csak” utazott, várta az alkalmat, amikor meglepheti riválisait.

Ez a pillanat az utolsó két váltásnál jött el. Előbb Liu Shaoang parádés kigyorsítással megelőzte kanadai riválisát, majd váltott bátyjával, Liu Shaolin Sándorral, aki kínai ellenfelét lehagyva élre állt. Innentől pedig már nem engedte ki a kezéből az aranyérmet, hatalmas ökölcsapással haladt át a célvonalon elsőként. A váltó olimpiai rekorddal győzött.

Noha a zsűri még videózott, de az előzgetések ellenére nyugodt, vitás helyzetektől mentes verseny volt, így a magyarok egy hatalmas piros-fehér-zöld zászlóval a jégen korcsolyázva ünnepeltették magukat. Nem is kellett csalatkozniuk, nem történt kizárás, azaz megszerezték a történelmi aranyérmet, amely 177. a sorban Magyarország esetében, de a korábbiak mind a nyári játékokon születtek.

Eredmények:

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 5000 méteres váltó, olimpiai bajnok:

MAGYARORSZÁG (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba) 6:31.971 perc

2. Kína (Vu Ta-csing, Han Tien-jü, Hszü Hung-cse, Csen Tö-csüan) 6:32.035

3. Kanada (Charle Cournoyer, Pascal Dion, Samuel Girard, Charles Hamelin) 6:32.282


Névjegy

Burján Csaba:

Születési hely és idő: Pécs, 1994. szeptember 27.
Magasság/testsúly: 182 cm/79 kg
Klubja: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Olimpiai eredményei: 1. (5000 m váltó, 2018), 30. (1500 m, 2018)
További legjobb eredményei: vb-ezüstérmes (váltó – 2015), vb-bronzérmes (váltó – 2017), 2x Eb-ezüstérmes (váltó – 2015, 2016), 2x Eb-bronzérmes (váltó – 2013, 2018), Universiade-bajnok (váltó – 2013)

Knoch Viktor:

Születési hely és idő: Pécs, 1989. december 12.
Magasság/testsúly: 180 cm/80 kg
Klubja: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Olimpiai eredményei: 1. (5000 m váltó, 2018), 5. (1500 m, 2006), 12. (500 m, 2014), 18. (1000 m, 2014), 21. (1000 m, 2010), 25. (500 m, 2010), 28. (500 m, 2018), 30. (1500 m, 2010), 34. (1500 m, 2014)
További legjobb eredményei: vb-ezüstérmes (váltó – 2015), vb-bronzérmes (váltó – 2017), 3x Eb-ezüstérmes (váltó – 2007, 2015, 2016), 3x Eb-bronzérmes (váltó – 2009, 2013, 2018), Universiade-bajnok (váltó – 2013)


A két újdonsült aranyérmes így értékelte közvetlenül a célba érés után a sikert:


Burján Csaba:
 – Még felfoghatatlan az egész. Kemény futam volt, de nyugodtan akartunk korizni, és ez sikerült. Ha belegondolok, hogy nyolc-kilenc évesen nyitott pályán kezdtünk el korizni, és most itt vagyunk a világ tetején, ez eszméletlen!

Knoch Viktor: – Ültünk a szobában, és mondtam a többieknek, hogy kerültünk mi ide? Büszke vagyok erre a csapatra, ezt a győzelmet nem lehet felfogni… Biztos voltam benne, hogy mindegy hol végzünk, elsírom magam a végén. Nagyon kimerültem mentálisan. Aztán beértem, és nem éreztem semmit. Nem éreztem magam boldognak, nem tudom még átérezni, ahhoz kell egy pár nap.


Saját örömszavaik mellett megkérdeztük nevelőedzőjüket, illetve édesanyjukat is a győzelemről.


Az aranyfiúk nem aranyifjakként kezdték

A sporttörténelmi sikert elérő pécsi olimpiai bajnok gyorskorcsolyázók nevelőedzője, Lakatos Tamás két teljesen különböző gyerekként ismerte meg az aranyérmes sportolókat. 

A válogatott edzője, Lakatos Tamás gyerekkoruk óta ismeri a PSN Zrt. Sportiskola olimpiai bajnokait, mint mondta, ő sem bírta könnyek nélkül végignézni a váltó döntőjét. 

– Hihetetlen eredményt értek el a srácok, szinte felfoghatatlan, hogy felértek sportágukban a világ csúcsára. Gyerekkoruk óta ismerem őket, nálam tanulták meg a gyorskorcsolya alapjait és a válogatottnál is dolgoztunk együtt. Csabi és Viktor két teljesen különböző háttérrel rendelkezik, személyiségükben is mások. Viktor testvére, Balázs Salt Lake Cityben állt rajthoz a téli olimpián, így öccse már ebbe a világba született bele, minden adott volt számára. Nagy tehetség volt már kisebb korában is, látszott, hogy szép karrier állhat előtte, ami most be is bizonyosodott az aranyéremmel. Egész életében tudatosan készült a sportolói karrierjére, ez volt az élete és biztos vagyok benne, hogy az is marad, hiszen sportvezetőként is a gyorskorcsolyában szeretne maradni a sportolói karrierje befejezése után is – kezdte a tréner.

– Burján Csaba is nagyon szorgalmas volt gyerekként, minden erejével azon dolgozott, hogy az olimpián is rajthoz állhasson, az aranyéremmel pedig minden várakozáson felül teljesített.

Úgy mondanám, hogy brusztolós gyerek volt, egyetlen edzést sem hagyott volna ki. Mindig is nagyon laza srác volt, a humort soha nem vetette meg. 2010 körül került az olimpiai keretbe, egy válogatón döntötték el, hogy helye van-e a legjobb magyar gyorskorisok között, Csabi pedig nem okozott csalódást és letette névjegyét a válogatottban is. Azt gondolom, hogy a tavaly előtti év hozott áttörést a karrierjében, amikor látványosan elkezdett fejlődni, ennek pedig olimpiai aranyérem lett az eredménye – zárta Csaba nevelőedzője.

Knochné Kaiser Ildikó három fia közül kettő is rajthoz állhatott téli olimpián, Balázsnak Salt Lake Cityben szurkolhattunk, Viktor pedig négyszerszeres olimpiai résztvevőnek és most már bajnoknak is mondhatja magát.

– Viktor nagyon küzdő gyerek volt. Négyévesen megkérdezték tőle, mi szeretne lenni, ha felnő és már akkor azt mondta, hogy gyorskorcsolyázó. Hosszú évekbe telt nekünk, szülőknek, hogy visszatartsuk a gyereket, mert azt gondoltuk, hogy ha túl korán kezdi, akkor idő előtt meg fogja utálni a sportágat. Viktor a Janus Pannonius Gimnáziumba járt hatosztályos képzésre, ahol dönteni kellett a tanulás és a sport között. Akkor azt mondtuk neki, hogy tanulni élete végéig tud, de a sportolásra most van lehetősége és ezt ki kell használni. Viktor mindig is maximalista volt, soha nem utazott a többiek hátán, mindent magától ért el, nekünk pedig nem volt más dolgunk, mint támogatni őt. Sokan nem gondolták volna, hogy ez a váltó idáig el fog jutni, erre tessék, olimpiát nyertek. Mondtam is a férjemnek, kóstolgassa, hogy a fiunk olimpiai bajnok, mert szinte hihetetlen. A döntő után telefonon sikerült Balázzsal is beszélnünk, aki technikusként van kint Pjongcsangban, ő is azt mondta, hogy nem tudja felfogni még, hogy aranyat nyertek a fiúk. Viktor számára mindig is fontos volt a család, a felesége, a szintén gyorskorcsolyázó Marta (korábban lengyelként versenyzett, de pár hónapja megszerezte a magyar állampolgárságot is – A szerk.) is nagyon sokat segítette abban, hogy elérhesse a céljait. Anyósként is mondhatom, hogy nem lehet egy szavunk sem a fiunk választottjára, most pedig Viktoron a sor, hogy visszaadja azt a rengeteg támogatást, amit kapott a feleségétől, aki egyébként magyar színekben szeretne visszatérni a jégre és a versenyzéshez – fogalmazott a friss olimpiai bajnok édesanyja.

Mátyás Csilla, Burján Csaba édesanyja egyedül nevelte a gyermekeit, így igazán tudja, milyen az, ha áldozatokat kell hozni értük.

– Csabi kilencévesen kezdett el korcsolyázni, először csak tanfolyamon vett részt, majd felfigyeltek rá és csatlakozott a jégkorongozókhoz. Telegdi Csaba vette észre a fiam küzdeni tudását egy diákolimpián, majd rábeszélte, hogy csatlakozzon a short trackes csapathoz, hiszen akkor évente több versenyre tudna járni. Az első évben rögtön bronzérmes lett az egyik megmérettetésen, az nagy lökést adott a karrierjének. 16 éves korában nőtte ki a pécsi jeget, akkor költözött fel Budapestre, ahol először kollégiumban lakott, a nevelőjével napi kapcsolatban voltam, aggódtam a fiamért, így szinte minden lépésértől tudtam. Már akkor az olimpia volt az életcélja, ezért küzdött minden egyes nap. Még mielőtt a válogatottba került, a pengéket nekünk kellett megvennünk, így sokszor nehéz volt előteremteni rá a pénzt, sokat kellett küzdenünk. Sokan nem tudják, de Csabinak műteni is kellett a bokáját, a belső növekedési porccal voltak gondjai, emiatt kötött is a bokája a mai napig. Három évig volt csavar a lábában, egy évet ki is kellett hagynia, de felállt és újrakezdte, sokszor kellett felhoznia magát a nehéz helyzetekből – foglalta össze a gyerekkori élményeket Burján Csaba édesanyja.

 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. január 11.

Interjú Lukács Gergellyel

2020. december 31.

Búcsúzunk 2020