Hírek

HaBaWaBa: kis pólósok nagy olimpiája

Vízilabda

2018. június 21.

Két korosztály legjobb pécsi fiataljai vesznek részt idén Olaszországban a HaBaWaBa elnevezésű vízilabdatornán.

HaBaWaBa: kis pólósok nagy olimpiája

Alig egy hete számoltunk be róla, hogy a PSN Zrt. Sportiskola U11-es csapata kiváló eredményt elérve a legjobb nyolcba jutott az olaszországi Lignanóban zajló nemzetközi utánpótlástornán, a HabaWabán, de máris itt az újabb pécsi bravúr.

Ezúttal az U13-asokon volt a sor Olaszországban, és ha már ők következtek, alaposan ki is tettek magukért. A negyven csapatot felvonultató mezőnyben a Török Viktor, Kovács Krisztián és Balázs Bence által irányított pécsi fiatalok a negyedik helyen végeztek, méghozzá úgy, csak egy hét alatt mindössze kétszer kaptak ki 11 mérkőzésükből.

A PSN U13-as együttese nyolc csoportmeccséből hetet megnyert, csak a Vasas ellen játszott 7-7-es döntetlent, majd a negyeddöntőben az olasz Savona ellen jutott be a legjobb négy közé. Ott végül az elődöntőben a Fraditól, majd a bronzmeccsen a Rómától is kikapott, de a négybe jutás így is történelmi siker.

– Nagyon örülök, hogy részt vehettünk ezen a hatalmas megmérettetésen – nyilatkozta Kovács Krisztián, a pécsiek edzője. – Nagy kihívás volt ez az egy hét a gyerekek számára mind fejben, mind pedig fizikálisan. Úgy gondolom mindent kiadtunk magunkból, a lehető legjobb eredményt értük el. Nagyon büszke vagyok a csapatomra.

Lukács Gergely, a PSN Zrt. vízilabda utánpótlásának szakosztályvezetője azt még hozzátette lapunknak, hogy azt a Rómát, amely a bronzcsatában legyőzte a PSN-s gyerekeket, a csoportkör során egyszer legyőzte a pécsi gárda, és ilyen eredményt egy ennyire erős csapat ellen nemzetközi tornán még sosem ért el pécsi csapat.

– Ez a nyár a pécsi vízilabda számára nagyon szép – mondta Lukács. – Egy jól működő klub alapját a bőséges és eredményes utánpótlás jelenti. Olyan ez, mint egy piramis. Nos, a mi piramisunknak az alja nagyon rendben van. Arról nem is beszélve, hogy olyan kiváló szakembergárda jött össze, amivel bizony lehet is eredményesen dolgozni.

Veretlen csoportkör
A negyedik helyezett pécsi csapat: Bali Bálint, Sánta Balázs, Holl Gábor, Méhes Koppány, Raffai Barna, Krutki Marcell, Fejér Benedek, Arató Valér, Csepregi Dávid, Horváth Ákos, Tóth András, Szűcs Boldizsár, Szőnyi Márton, Belső Dávid, Nógrádi Benjámin. Edzők: Kovács Krisztián, Török Viktor, Balázs Bence.
A pécsiek eredményei, csoportkör: Pécs–Monza (olasz) 5-4, Roma (olasz)–Pécs 2-4, Pécs–Verona (olasz) 12-4, Torino (olasz)–Pécs 3-10, Marseille (francia)–Pécs 2-4, Geriza Sharks (egyiptomi)–Pécs 3-8, Pécs–Vasas 7-7, Pécs–Sandro Cabassi (olasz) 7-3. Negyeddöntő: Pécs–Savona (olasz) 7-5. Elődöntő: Pécs–FTC 2-6. Bronzmeccs: Pécs–Roma 5-9.

KORÁBBAN ÍRTUK:


A PSN Zrt. U11-es vízilabdázói kiváló eredményt értek el a világ legnagyobb utánpótlás-tornáján, Olaszországban.

Már évek óta járnak a PSN Zrt. Sportiskola utánpótlás vízilabdacsapatai az olaszországi Lignanóba, a HabaWaba néven ismert nyári, nemzetközi tornára. Ez a világ legnagyobb, fiatalok számára kiírt versengése, az U11-es korosztályban idén például 114 együttes állt rajthoz a világ minden tájáról.

Köztük a Krizsán András, Arató Zoltán és Pauer Fanni edzők által felkészített PSN Zrt. fiatal pólósai is, akik klubtörténeti sikert értek el, bejutottak ugyanis a HabaWaba legjobb nyolc csapata közé. Nem is csoda, hogy Krizsán András nagyon elégedetten nyilatkozott a torna után. 

– A torna elején nem sok csapatot ismertünk – mondta az edző. – Mint utólag kiderült, az egyik, ha nem a legnehezebb csoportba kerültünk az első körben, hiszen innen három csapat is bekerült a legjobb nyolc közé. Ahogy jöttek a mérkőzések, egyre összeszokottabban, jobban játszottak a srá­cok, az egyenes kieséses szakasz megsokszorozta a csapat erejét és a várakozásokon felül teljesítettünk. Megsüvegelendő, hogy 2008-as születésű játékosaink is hatékonyan vették fel a kesztyűt az idősebbekkel szemben, nagyon sokat tettek hozzá a sikerhez.

Ezt külön is érdemes kiemelni, ugyanis a pécsi csapat fele 2008-as születésű volt, ez pedig egyáltalán nem volt jellemző a torna erősebb csapatainál. Krizsán külön kiemelte Imre Kolos játékát, őt ugyanis sok külföldi edző is a torna legjobbjai között emlegetett.

– Minden célunkat elértük ezen a tornán – mondta lapunknak Lukács Gergely, az utánpótlás vízilabdázók szakosztályvezetője. – Rengeteget tudtak fejlődni a gyerekek, felmérhették, hogy hol tartanak külföldi társaikhoz képest, nem mellesleg kiváló eredményt is értek el, erre az eredményre méltán lehet büszke mindenki, játékosok, edzők, szülők egyaránt. Ráadásul kiváló ösztönző ez a következő korosztálynak, hogy olyan munkát végezzenek a következő szezonban, hogy jövő nyáron ők is bekerüljenek a HabaWabára utazó keretbe.

A pécsiek eredményei, csoportkör: Genovesi (olasz)–Pécs 4-8, Pécs–Sori (olasz) 8-4, Roma (olasz)–Pécs 10-5, Pécs–Cachalots (francia) 7-5, Pécs–Swim Academy (olasz) 1-6, Ortiga (olasz)–Pécs 3-5. Középdöntő: Pécs–Nuoto (olasz) 4-0, Szolnok–Pécs 12-0, Savona (olasz)–Pécs 4-8. A legjobb 16-ba jutásért: Monza (olasz)–Pécs 1-2. Nyolcaddöntő: Pécs–Monaco (francia) 7-5. Negyeddöntő: San Mauro (olasz)–Pécs 6-3.

A PSN Zrt. nyolc közé jutó U11-es csapata: Ádok Álmos, Szappanos Milán, Bódis Milán, Kovács Martin Vid, Horváth Botond, Tóth Marcell, Schlapp-Molnár Milán, Varga Benedek, Holl Balázs, Imre Kolos, Gaál Zsombor, Gyarmati Gergely, Divják Deján, Goldmann Mátyás, Méhes Kenéz.

 

A nagyobbak eddig veretlenek
Az U11-es pécsi csapat sikere után ezen a héten már az U13-as korosztály együttesei mérik össze tudásukat Lignanóban, természetesen PSN-es részvétellel. A torna első két napja után a pécsi U13-asok hibátlan mérleggel vezetik csoportjukat. Eddig négy olasz ellenféllel mérték össze az erejüket, és mind a négy találkozón nyerni tudott a baranyai gárda, méghozzá kimondottan jól mutató, 31-13-as gólkülönbséggel.
A PSN Zrt. Sportiskola U13-as csapatának eddigi eredményei: Pécs–Monza (olasz) 5-4, Roma (olasz)–Pécs 2-4, Pécs–Verona (olasz) 12-4, Torino (olasz)–Pécs 3-10.

Forrás: bama.hu

KORÁBBAN ÍRTUK:


Az Adriai-tenger egyik legkedveltebb üdülőhelyén, az olaszországi Lignanoban vesznek részt a PSN Zrt. Sportiskola vízilabdázói egy nemzetközi tornán, amely a sportértéke mellett a csapatépítés szempontjából is igen fontos.

Június utolsó napjaiban a „HaBaWaBa” elnevezésű utánpótlás vízilabdatornán mutatják meg tudásukat a pécsi pólósok. A „Happy Baby Water Ball” kifejezésből alkotott mozaikszó a vízben örömmel labdázó gyermekekre utal, amely nagyon jól leírja az esemény hangulatát és célját, hiszen fantasztikus napokat tölthetnek el a pécsi gyerekek Olaszországban. Az eseményre a világ minden pontjáról érkeztek 6-11 éves pólósok, a HaBaWaBa nemzetközi fesztivált sokan a kis vízilabdázók nagy olimpiájának tartják. 

A 2007-es korosztályban 114 csapat méri össze tudását, az alapszakaszban tizenhat csoportra osztották a klubokat, majd körmérkőzéses rendszerben mindenki megmérkőzik mindenkivel. Az alapszakasz után a csoportok első négy helyezettjei kerülnek a 64 csapatos felső ágra, míg a többiek az úgynevezett „pop and rock” csoportban folytatják.

A PSN Zrt. csapata a csoportjában egy francia együttes mellett olasz riválisokkal méri össze tudását, az eddig legjátszott öt összecsapásból hármat megnyertek Krizsán András tanítványai.

Eredmények:

Genovesi (ITA) - Pécs 4-8

Pécs- Sori (ITA) 8-4

Roma (ITA) - Pécs 10-5

Pécs - Cachalots (FRA) 7-5

Swimm Academy (ITA) - Pécs 6-1

Krizsán András edző:

- Minden szempontból nagyszerű esemény ez a torna. Sok meccset játszunk, ami nagyon hasznos a gyerekek fejlődése szempontjából, ráadásul más nemzetek csapatai ellen mérhetik össze tudásukat, így le tudjuk mérni, hogy hol tartunk és miben kell fejlődnünk a világ élmezőnyéhez képest. Érdekes például, hogy a tornán a legjobb teljesítményt eddig a Swimm Academy ellen nyújtottuk – annak ellenére, hogy kikaptunk – , amely az olasz vízilabdázás egyik legerősebb csapata. A végére sajnos elfáradtunk, kaptunk elkerülhető gólokat, de nagyon jól hajtottak a fiúk. A vízilabdázás mellett próbálunk időt szakítani a pihenésre is, amikor van egy kis időnk, akkor megyünk a srácokkal a tengerpartra strandolni. Ezek a közös programok építik igazán a csapategységet.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. május 13.

Toboroz a vízilabda szakosztály

2021. május 10.

Aktuális heti versenyek