Hírek

Pécs városa elismeri az olimpiai bajnokait

Korcsolya

2018. szeptember 4.

Közös ünnepi közgyűlést és tanévnyitó szenátusi ülést tartottak szeptember 1-jén, a Város Napján a Pécsi Nemzeti Színházban, ahol átadták a városi és az egyetemi elismeréseket is.

Pécs városa elismeri az olimpiai bajnokait

Az ünnepségen az olimpiai bajnok short track váltó két PSN Zrt.-s tagját, Burján Csabát és Knoch Viktort is díjazták. 

Kiemelkedő sportteljesítményéért, a Pécs városának szerzett örök érvényű dicsőségért és a gyorskorcsolya népszerűsítése terén elért eredményeiért Pro Civitate kitüntetésben részesült a Magyarország első téli olimpiai aranyérmét elnyerő férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó két pécsi tagja, Burján Csaba és Knoch Viktor. 

A minden várakozást felülmúló olimpiai teljesítmény sporttörténelmi sikert hozott az országnak és Pécsnek. Ahogy a laudációban elhangzott, Burján Csaba Univerziádé-bajnoki címmel, világbajnoki ezüst- és bronzéremmel, illetve két Európa-bajnoki ezüstéremmel is gazdagította a város éremtábláját. Knoch Viktor a 2006-os torinói játékokon 17 évesen az 1500 méteres versenyszámban ötödik helyezést ért el, ezzel 26 év után szerzett olimpiai pontot Magyarországnak. Emellett részese volt az első világkupa-győzelemnek és világbajnoki ezüstéremnek, 2017-ben pedig a rotterdami rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon bronzérmet nyert a négyes váltóval.

A Pro Civitate díj az alapítók szándéka szerint egy életmű elismeréseként annak a polgárnak adható, aki a város gazdasági, tudományos, kulturális, művészeti, oktatási és sportéletében vagy a közélet egyéb területein hosszú ideig kimagasló tevékenységet végzett. „A díjazottak olimpiai bajnokok, kiváló tudósok, nagyszerű művészek, akik missziójuknak érzik Pécs képviseletét, a város jó hírének öregbítését” – fogalmazott Páva Zsolt polgármester. 

A város bajnokaink tiszteletére Pjongcsangból való hazaérkezésük másnapján, február 25-én meglepetésként hatalmas, „őrült hangulatú” fogadást szervezett, külön erre az alkalomra épített színpaddal. A Lauber Dezső Sportcsarnok lelátóján kétezer vendég foglalt helyet, a küzdőteret pedig a pécsi sportolók töltötték meg. A szervezők mindenkit meghívtak és a színpadra szólítottak, akinek szerepe volt Csaba és Viktor eredményeiben. Sportolóink már ekkor értesültek a Pro Civitate elismerésről, melyet hivatalosan most vehettek át.

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Korcsolya 2019. február 20.

Február 25-én tartják a kori diákolimpiát

Atlétika 2019. február 19.

Jó úton halad az atléta

Korcsolya 2019. február 15.

A gyorskorcsolya-váltó lett az év csapata

Korcsolya 2019. február 15.

Korizik az ország!

Atlétika 2019. február 14.

Kárpáti Enikő Kata ismét remekelt