Hírek

Segítség a pécsieknek a PSN Zrt. vezetésével

2018. október 19.

Bár a statisztikák már javuló adatokat mutatnak, a kisgyermekes édesanyáknak még mindig nehéz visszailleszkedniük a munka világába, sokaknak problémát okoz megtalálni a család és a karrier közötti arany középutat.

Segítség a pécsieknek a PSN Zrt. vezetésével

Ezen szándékozik segíteni az egyedülálló Család és KarrierPONT a Vasutas Művelődési Házban, ahol ingyenes képzések és egyéb felkészítő programok keretein belül segítik majd a nőket a munkaerőpiacra való gyorsabb visszatérésben. 

A jelenleg elérhető adatok szerint az aktív korú, háromévesnél kisebb gyermeket nevelő édesanyák foglalkoztatása öt év alatt 14 százalékkal nőtt, ami ugyan jónak mondható, de a szakemberek szerint még mindig nehéz visszailleszkedniük a nőknek a munka világába. Éppen ezért írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly a Nők családban és a munkahelyen elnevezésű pályázatot, melynek legfontosabb törekvése – azon túl, hogy a gyermekvállalási hajlandóságot növeljék – a munkavállalás megkönnyítése és a munkaerőpiacra való gyorsabb visszatérés elősegítése is.

E felhíváson a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezetésével a Pécsimami Közhasznú Egyesület, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a MIOK a hátrányos helyzetű emberekért Alapítvány közös konzorciummal indult és nyert 196,96 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A nyertes „Munka ÉS család. A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” projektnek már több eleme sikeresen megvalósult Pécsen az indulása óta eltelt közel egy év alatt. Gellén Nóra, a Pécsimami Közhasznú Egyesület vezetője elmondta, hogy a központban támogatást szeretnének nyújtani a pécsi édesanyáknak, hogy a munka és a családi élet minél könnyebben összehangolható legyen, illetve népszerűsíteni szeretnék a megszokottól eltérő, rugalmas munkavégzést a pécsiek körében is.

– A tavaly decemberben indult pécsi projekt valóban olyan elemeket tud megvalósítani, melyek a kezdetektől érdemi, mindennapos segítséget nyújtanak a pécsi nők számára. Ilyen többek között az ingyenes, gyerektaxi-szolgáltatás is, amivel kilencfős busz hozza és viszi a 4-14 éves gyerekeket, ha a szülők nem tudják megoldani a délutáni fuvarozást – mondja Őri László, Pécs alpolgármestere. Hangsúlyozta, hogy a kormány az idei évet a családok évének nyilvánította, 2018-ban számos program és sikeres projekt foglalkozik a család témakörével.

Gellén Nóra emlékeztetett az eseményen, hogy a projekt keretében a Baranya.Munkacsalád.hu című weboldalt is létrehozták, amelyen bárki ingyenes hirdetést adhat fel, ha gyerekfelügyeletet vállalna, vagy bébiszittert keresne, de a háztartási munkát keresők és kínálók egymásra találását is segíti a weboldal. Emellett témába vágó cikkeket, ingyenes képzéseket és programokat is nyújt az internetes felület.

– A pécsi Család és KarrierPONTban másféle szemlélettel, gyerekbarát hozzáállással és ingyenes szolgáltatásokkal várjuk a pécsi hölgyeket, családokat – mondja Gellén Nóra, majd hozzáteszi, hogy ezen kívül számos szemléletformáló programmal készülnek a projekt keretében a következő években, ilyen az Apák Napja és a Láthatatlan Munka Napja is.

Az ingyenes képzések között stresszkezelés, időgazdálkodás, konfliktuskezelés, kommunikáció, vállalkozási- és álláskeresési ismeretek is szerepelnek, melyekre folyamatosan lehet jelentkezni a Pécsi Család és KarrierPONT Váradi Antal utca 7/2. szám alatti irodájában, vagy az info@munkacsalad.hu email címen.

Forrás: pécsma.hu 

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Úszás 2018. december 18.

Közel 100 érmet szereztek úszóink

2018. december 18.

Gyertek korizni!

Lövészet 2018. december 17.

Csonka Zsófia magabiztos sikere

Úszás 2018. december 12.

Kenderesi Tamás 12. lett a vb-n