Hírek

Magyarország az év csapata, Märcz a legjobb edző

Vízilabda

2018. december 17.

A magyar férfi vízilabda-válogatott lett az év csapata, kapitánya pedig az év edzője a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA).

Magyarország az év csapata, Märcz a legjobb edző
Az elismerést a PVSK-Mecsek Füszért játékosa, Chilkó Márton kétszeres Universiade-győztes játékos vette át a kínai Hangcsouban rendezett rövidpályás úszó-világbajnokságot követő gálán. A pontversenybe a FINA által szervezett idei két esemény, azaz a Világliga és a Világkupa eredményei számítottak bele, előbbiben a magyar csapat ezüstérmes lett, utóbbit pedig megnyerte. 

Az elismerés kapcsán Märcz Tamás szövetségi kapitány – aki csapata sikerével automatikusan az év legjobb edzője lett – az MTI helyszínen tartózkodó munkatársának így fogalmazott: „Nagyon nehéz egy olyan évben jól teljesíteni, amikor ennyi esemény van. Nem volt könnyű a formaidőzítés. Sajnos a számunkra rendkívül értékes Európa-bajnokságon nem tudtunk a dobogón zárni, viszont két nem várt fantasztikus érmet sikerült begyűjteni. Ugyanakkor ezeknek is van jelentősége, hiszen kvalifikálni lehetett a jövő évi világbajnokságra.” 

A szakember a jövő évi sűrű programmal – Európa Kupa, Világliga, világbajnokság – kapcsolatban hozzátette, nehéz szelektálni a versenyek között, hiszen a magyar vízilabdának mindig mindenhol meg kell felelnie. 

„Már a világliga olimpiai kvalifikációs szuperdöntőjére sem lesz könnyű kvalifikálni, arra is egy rendkívül kemény tornáról, az Európa Kupa nyolcas döntőjéről lehet odakerülni. Ha ez nem sikerül, akkor teljes erővel fókuszálunk majd a világbajnokságra, ahol még több kiadó hely van” – fogalmazott. 

A kapitány megjegyezte, két nem várt éremmel zárta a gárda az esztendőt egy olyan évben, amelyet az építkezésre szántak. „Örülök, hogy a FINA-nál ilyen jó helyezést értünk el, emellé pedig jön az én elismerésem is, amit objektív mutatók alapján díjaznak. Egy edző persze nem erre hajt, hanem címeket akar komoly eseményeken, de nagyon jó dolog, hogy egy ilyen fantasztikus gálán a magyar vízilabdát díjazták, s ez talán sportpolitikailag is sokat jelenthet a jövőben” – mondta Märcz Tamás.

További jó hír, hogy a gálán Hosszú Katinka az Év női úszója díjat, edzője, Petrov Árpád pedig az Év edzője címet kapta meg.

Fotók: MUSZ/Derencsényi István

Forrás: waterpolo.hu

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. május 13.

Toboroz a vízilabda szakosztály

2021. május 10.

Aktuális heti versenyek