Hírek

A legális teljesítményfokozást kutatják Pécsett

2019. február 5.

Pécsi záróeseményéhez érkezett a Pécsi Tudományegyetem konzorciumi vezetésével a sportolók fizikai teljesítményének legális növelési lehetőségeit vizsgáló négyéves kutatás első fele, amelyben a PSN Zrt. biztosítja a sportági szaktanácsadás elvégzését.

A legális teljesítményfokozást kutatják Pécsett

A legmodernebb finomanalitikai és folyamatelemzési eszköztárat alkalmazzák abban az 1,4 milliárd költségvetésű, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Egyetem közreműködésével megvalósuló programban, amelyben a PSN Zrt. által végzett sportági felmérés és szaktanácsadás záróeseményét tartották február 5-én 325 pécsi kosárlabdázó és labdarúgó részvételével. A keddi esemény egy 16 alkalmas felmérési sorozat utolsó állomása volt, ezúttal kilenc különböző pályateszten vehettek részt a pécsi sportolók. A következő ütemben a most mért adatok visszamérését végzik majd a szakemberek, amely segítségével fény derül az alkalmazott módszerek eredményességére, illetve egyénileg is pontos képet kapnak a sportolók és edzők arról, hol tartanak a fejlődésben. Az eseményről tartott sajtótájékoztatón a PSN Zrt. vezérigazgatója, Vári Attila a társtudományok fontosságára is felhívta a figyelmet.

- Büszke vagyok arra, hogy régóta dolgozunk együtt a Pécsi Tudományegyetem szakembereivel annak érdekében, hogy a PSN Zrt. Sportiskola versenyzői megfelelő tudományos háttérrel készüljenek annak érdekében, hogy sikeres sportolók és egyben egészséges magánemberek lehessenek. Úgy szoktam fogalmazni, hogy míg régen elég volt gyorsnak, okosnak és szépnek lenni, addig manapság ez kevés, fontos, hogy minden lehetséges társtudomány segítségét igénybe vegyük a sportolóink fejlődése érdekében. Bízom abban, hogy ezzel a legális teljesítményfokozást kutató projekttel országos szinten is jó példát tudunk mutatni – fogalmazott Vári Attila.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi tanácsadója, Prof. Dr. Kollár Lajos arról beszélt, milyen fontos az élsportolók korszerű és többrétű segítése, amely nélkül nem tudnának világszínvonalú eredményeket elérni. Óriási lépésben fejlődik a sporttudomány, amellyel lépést kell tartania a magyar versenyzőknek is.

A projekt szakmai vezetője, Prof. Dr. Tóth Miklós a sajtótájékoztatón kiemelte, nemcsak az élsportolók vannak a kutatás fókuszában.

- Úgy fogalmaznék, hogy olyan ez, mint az autógyártásban a Forma 1-es járművek, szeretnénk a későbbiekben a validált technikákat a lakosság körében is elterjeszteni. Ez a kutatás az egyetemi képzésnek is része, ezért szakdolgozatok, doktori dolgozatok fognak készülni a felmérések anyagaiból. A végső cél pedig az, hogy újra megmozgassunk 10 millió embert, így tehát nemzetformáló feladatnak is tekinthetjük ezt a projektet – fogalmazott a szakember.

 

Kapcsolódó galéria
2019. február 5. Az egészség és a sportteljesítmény szolgálatában hoznak létre kiválósági központot
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek