Hírek

Emléktáblát kapott az úszóolimpikon  

Úszás

2019. március 22.

Egykori lakóházánál a család és a pécsi úszósport veteránjai avatták fel március 22-én Abay Nemes Oszkár emléktábláját. Az egykori sportember emlékét Vári Attila idézte föl ünnepi beszédében.

Emléktáblát kapott az úszóolimpikon   

Az 1936-os berlini olimpia pécsi bronzérmesének eredményeit, munkásságát, példamutató szellemiségét ez alkalomból a vizes sportok néhány generációval későbbi olimpikonja idézte föl.

Ahogy Vári Attila, az Abay Neves Oszkár Sportuszodát is üzemeltető PSN Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó méltató gondolatai elején hangsúlyozta, az 1936-os berlini olimpia pécsi bronzérmese személyében olyan ember kapott most emléktáblát Pécsett, aki nem csak jelentős sportsikerrel öregbítette a város hírnevét, de élete is például szolgálhat a mai fiataloknak.

– Alig pár lépésre állunk a város lüktető szívétől, a minden egyes kövében két évezred történelméről tanúskodó Széchenyi tértől. Egy olyan patinás épület előtt, amely a saját házából a kommunizmus egy vérmes korszakában bérlőként ide áttelepített Abay Nemes Oszkár, de előző lakói, a második nagy világégés zsidóüldözései elől elmenekülő Engelek révén maga is a városörténet egy súlyos szeletét hordozza magában – helyezte történelmi miliőbe az emléktábla-avatót Vári Attila.

– Abay Nemes Oszkárra példaképként tekinthetünk már sportolóként is, hiszen tehetségével, még inkább szorgalmával az uszodák világában is bajnoki címek sokaságáig, a válogatottságig jutott, jeles nemzetközi trófeákkal gazdagítva a város (PAC) és az ország úszósportját. Szerzett főiskolai világbajnoki aranyat is, az igaz hírnevet mégis az 1936-os berlini olimpia hozta meg számára, ahol a pályafutását ugyancsak Pécsett kezdő, de ekkor már az UTE színeiben versenyző Gróf Ödön, valamint Csík Ferenc és Lengyel Árpád társaságában a 4x200 méteres gyorsváltó bronzérmét szerezte meg. Mégpedig a világcsúccsal diadalmaskodó amerikaiak és a japánok mögött Európa-rekordot jelentő eredménnyel. Ugyanakkor példát mutatott az utókornak civil életével, családszeretetével is. Az olimpia után még a város akkori polgármestere, Makay István és kísérete hatalmas ovációval fogadta a hazatérő olimpikonokat, a kormányzótól pedig a Toldi Miklós Emlékérmet vehette át. Ám amint az idő kereke kiforgatta, ezek nem feltétlenül váltak a későbbiekben hasznára. A sikeres ügyvéd ugyanis a háború után politikai szerepet is vállalt, a kisgazdapártban, majd a demokrata néppártban, ’56 leverése után pedig a pécsi forradalmárok védőjeként lett végérvényesen szálka a hatalom szemében. Irodáját bezáratták, a kamarából kizárták, így a megélhetésért a vasasi bányába kényszerült csillésnek. Ott 1958-ban üzemi balesetet szenvedett, és a hosszas kórházi kezelés ellenére 1959 januárjában, 45 esztendősen elhunyt. Nem nevezhetjük hát a klasszikus értelemben vett mártírnak, ám élete talán még a forradalom után gyorsan kivégzettekénél is szomorúbb fordulatokkal ért véget. Ám a hatalom megrendíteni nem, csak kettétörni tudta eszméit, így elvhűségével, kitartásával korunk emberét is főhajtásra készteti – idézte föl élettörténete szeleteit Vári Attila

A táblaavatón Abay Nemes Oszkár családja mellett a pécsi úszósport tucatnyi olyan veteránja tette tiszteletét, akik ifjú korukban még ismerték, illetve tanítványai voltak a sportágát edzőként is szolgáló olimpikonnak.

Abay Nemes Oszkár nevét egyébként 1997 óta a pécsi Hullámfürdő sportuszodája is viseli, ahol ugyancsak tábla őrzi emlékezetét.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek