Hírek

Megkezdődött az Akadémia építése

Labdarúgás

2019. március 27.

A munkaterület átadásával ténylegesen megkezdődött a korábbi edzőközpont területén, Kovácstelepen az Id. Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Akadémia építése.

Megkezdődött az Akadémia építése

A bruttó hárommilliárdos beruházás jövő nyárra készül el. 

Amint azt a szerdai sajtónyilvános munkaterület-bejáráson Vári Attila, a beruházó PSN Zrt. vezérigazgatója bevezetőjében hangsúlyozta, a többéves előkészítő munka után azért igazi mérföldköve ez a projektnek, mert mostantól, amikor ténylegesen az építők és munkagépek válnak főszereplőkké, végre a kívülről is látható, látványos fázisához ért a munka.  

– A PSN Zrt. által működtetett PMFC korosztályos és felnőttcsapataiban összesen háromszáz fiatal vesz részt nap mint nap az edzéseken, ez a létszám pedig már régen kinőtte a korábbi, egyébként sem a mai kor színvonalán álló létesítményt. Miközben a szakmai munkánkat az MLSZ többek között avval is elismerte, hogy regionális utánpótlásközponttá nyilvánított bennünket, azaz saját csapatainkon kívül számos további egyesület munkáját is segítjük, bevallhatjuk, hogy a további előrelépéshez immár elengedhetetlen a létesítményfejlesztés is. Ez a központ pedig, ha elkészül, valóban minden igényt kielégít majd, így nem lehet akadálya, hogy a PMFC a korábbinál is fontosabb szerepet töltsön majd be a régióbeli, sőt az egész hazai utánpótlás-nevelés terén – mondta Vári Attila.

A munkakezdést ugyancsak megtekintő dr. Páva Zsolt polgármester ennél is szélesebb kitekintést nyújtott: – Valóban örömteli ez a mostani beruházás, ám ne feledjük, hogy alig fél éve készült el Pécsett az ország legmodernebb kosárlabda akadémiája; egy esztendeje működik egy új torna munkacsarnok, heteken belül megkezdődik egy birkózócsarnok építése, és ott van még a PVSK többmilliárdos sportfejlesztési projektje is. Vagyis a város a legutóbbi időszakban olyan fontos sportberuházásokba fogott, amelyekkel évtizedes hiányokat pótolhatunk, és nívós új létesítményeinkkel is hozzásegítjük sportolóinkat a legkiemelkedőbb eredményekhez. Amelyekből szerencsére ugyancsak nincs hiány, gondoljunk csak a pécsi gyorskorisok részvételével tavaly megszerzett első téli olimpiai bajnoki aranyéremre. 

Az akadémiaépítés háttere 

A pécsi Id. Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Akadémia fejlesztési koncepciója azt szolgálja, hogy az immár a pécsi önkormányzat, illetve annak százszázalékos tulajdonában álló sportszervező és sportlétesítmény-üzemeltető társaság, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. által működtetett PMFC csaknem háromszáz ifjú labdarúgója méltó és fejlődésüket elősegítő körülmények között folytathassa pályafutását. 

A PMFC korábbi tulajdonosaitól megörökölt és továbbüzemeltetésre alkalmas keretek között, ám azokat a lehetőségek szerint továbbfejlesztve a PSN Zrt. saját intézményrendszerével szeretné az utánpótlás-nevelést professzionális szintre emelni, úgy, hogy közben a fiataloknál a sport és az oktatási-nevelési célokat egyaránt szem előtt tartja.

A PMFC labdarúgócsapatáról létszáma, mérete és tradíciója alapján is joggal mondható, hogy a sportágban a régió legnagyobb, legmeghatározóbb szakosztálya, ezért akadémiája is nagy tekintélynek örvend a térségben.

Az akadémia ismertsége folyamatosan növekszik, a régió földrajzi mérete, amelyből meríthet, ugyancsak egyre bővül – mindehhez ugyancsak szükségesek a megfelelő infrastrukturális feltételek.

Az utánpótlás-nevelés egyik legfontosabb feladata, hogy a megfelelő feltételeket megteremtse a sportoló gyerekek számára. A kovácstelepen épülő „Id. Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Akadémia” megvalósulásával a futballista gyerekek méltó, a modern kor követelményeinek és sportszakmai előírásainak megfelelő körülmények között edzhetnek, készülhetnek fel a mérkőzésekre. 

A beruházás keretében megvalósul: 

2 db 100 / 64 m-es füves labdarúgó-gyakorlópálya

1 db 105 / 64 m-es műfüves labdarúgó-gyakorlópálya

(körbekerítve, védőhálóval, pályavilágítással)

1 db 40 / 60 m-es fedett, műfüves labdarúgócsarnok

(ponyvával fedett, télen temperált, könnyűszerkezetű csarnoképület pályavilágítással)

bemelegítő-pályák (20 / 109 füves gyakorlóterület)

Központi épület: az összesen 2340 m2 alapterületű épületben kap helyet 12 db csapatöltöző, masszázs- és orvosi szobák, edzői és bírói öltözők, a hozzá tartozó vizes helyiségekkel. Iroda és tárgyalóhelyiségek, szertárak, mosoda és szárítóhelyiség. Az épület földszintjén kap helyet egy 50 négyzetméteres klubterem a hozzá kapcsolódó 100 négyzetméteres büfé- és kiszolgáló résszel. Az főépület emeletén az irodák és öltözők mellett készül egy 300 m2-es bemelegítőterem, valamint 10 db, egyenként kb. 10 négyzetméteres különterem.

A beruházási területen belül 18 db személygépkocsi, és 3 db csapatbusz parkoló helyet alakítunk ki. 

Az építkezés első szakaszában a főépület készül el, azért, hogy a beruházó PSN Zrt. a munkálatok idején a lehető legtovább fenn tudja tartani a még meglévő pályák használatát a fiatalok edzéslehetősége érdekében. A gyerekek ez idő alatt egy elkülönített – az építési területtől fizikailag lehatárolt – közlekedőfolyosón tudják megközelíteni a pályákat.   

A közel 3 milliárd forintból épülő sportlétesítmény kivitelezése 2019 márciusában kezdődik, és 2020 júniusáig fejeződik be, így 2020 szeptemberétől kezdődően teljes egészében az utánpótlásban

Kapcsolódó galéria
2019. március 27. Id. Dárdai Pál Labdarúgó Akadémia munkaterület-átadása
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán