Hírek

A lány, aki 7 évesen úszta át először a Balatont

Úszás

2019. augusztus 9.

Balogh Viviennel, a PSN Zrt. nyílt vízi úszójával és edzőjével, Turós Mátéval beszélgettünk a nyílt vízi úszásról, és Vivien sikereiről, terveiről.

A lány, aki 7 évesen úszta át először a Balatont

Először Mátét kérdeztük, hogyan is néz ki ez a fajta úszás, milyen terepen zajlik.

­­– Ezt úgy kell elképzelni, mint egy országúti bringaversenyt. Egyszerre indulnak el fejessel vagy a vízből, majd bolyban haladnak egy óceánban, tengeren vagy mesterséges tóban kijelölt pályán, ahol a bójákat kell megfelelő irányból megkerülni. Van frissítés is, az edző nyújt be minden körben egy frissítőbotot a versenyzőknek. Folyamatosan megy a harc a bolyokban, a frissítés után pedig összetömörülnek az emberek, folyamatosan megy a küzdelem, akár még verekedés is előfordulhat – jellemezte a tréner ezt a könnyűnek nem mondható úszásfajtát.

Vivien 4 évesen kezdett el az úszással foglalkozni, 7 évesen pedig először úszta át a Balatont. 2016 szeptemberétől sportol Pécsen, élvezi a kihívásokat, a város nyújtotta lehetőségeket és a közös munkát trénerével.

–  Most leszek végzős a Leőwey Klára Gimnáziumban. Magántanuló vagyok, de a tanáraim nagyon sokat segítenek abban, hogy az edzőtáborok után és alatt is tudjak tanulni – mondta a mindössze 17 éves sportoló.

A PSN Zrt. reménysége nemrég tért haza a csehországi Račicéből, ahol 7,5 kilométeres versenyszámban ezüstérmet szerzett a nyílt vízi junior úszó Európa-bajnokságon, ezzel nagyban hozzájárult a magyar válogatott éremtáblán és pontversenyen elért első helyezéséhez.

– Előtte este ideges lettem, mert nem izgultam, de közvetlenül a verseny előtt stresszes voltam nagyon. Már vártam, hogy beugorjak, és ússzunk, mert azért sok volt ez a szeptembertől kezdődő munka. Úgyhogy már vártam nagyon, hogy versenyezhessek a többiekkel – nyilatkozott az úszó arról, hogy érezte magát a versenyt megelőzően – 5 kört kellett teljesítenünk, az elején fogalmam nem volt, hol vagyok, azt tudtam csak, hogy valahol a boly közepén. Utolsó körnél a Máté mutatta, hogy negyedik vagyok, utána próbáltam megelőzni az előttem lévő három versenyzőt. Az egyiket sikerült, akkor már boldog voltam, hogy ebből talán érem lesz, ha a többiek nem tudnak annyira hajrázni. Az utolsó 100-200 méteren láttam, hogy ott van egy francia lány, akit talán meg tudok még előzni. Jól sikerült a hajrám, ő pedig már fáradt egy kicsit, úgyhogy megelőztem és második lettem. A célban nagyon boldog voltam, elsőre nem is hittem el, hogy sikerült – fogalmazott a PSN Zrt. úszója.

A PSN Zrt. szakosztályán belül leginkább Vivien foglalkozik a nyílt vízi úszással, medencés hosszú távú úszással azonban már próbálkoztak néhányan.

–  Ott is jó eredmények születtek, de kimondottan ebben a stílusban csak Vivien jeleskedik egyelőre. Ő az országos bajnokságon már többszörös érmes, úgyhogy ennek kapcsán sikerült bekerülnie a válogatottba is tavaly, amikor is világbajnoki hetedik és ifjúsági Európa-bajnokságon tizenkettedik lett.

Turós Máté elmondta, hogy következő szezonban az ifjúsági vb-t a megszokottnál korábban, májusban rendezik, szeptemberben pedig az ifjúsági Eb-n ugorhatnak medencébe a sportolók.

–  A hazai válogatónak számító országos bajnokságot nem tudják a víz hőmérséklete miatt az ifjúsági vb előtt megszervezni, ezért decemberben tart a szövetség egy medencés válogatót, az lesz az idei év főversenye, arra készülünk szeptembertől. Januártól pedig megint kezdődnek az edzőtáborok.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. május 5.

Újabb érmek a lövészektől

2021. május 3.

Aktuális heti versenyek

Torna 2021. május 3.

Ezüstérmet szereztek a legkisebbek

Szinkronúszás 2021. május 3.

Ezúttal Pécsen remekeltek a szinkronúszók