Hírek

A lány, aki 7 évesen úszta át először a Balatont

Úszás

2019. augusztus 9.

Balogh Viviennel, a PSN Zrt. nyílt vízi úszójával és edzőjével, Turós Mátéval beszélgettünk a nyílt vízi úszásról, és Vivien sikereiről, terveiről.

A lány, aki 7 évesen úszta át először a Balatont

Először Mátét kérdeztük, hogyan is néz ki ez a fajta úszás, milyen terepen zajlik.

­­– Ezt úgy kell elképzelni, mint egy országúti bringaversenyt. Egyszerre indulnak el fejessel vagy a vízből, majd bolyban haladnak egy óceánban, tengeren vagy mesterséges tóban kijelölt pályán, ahol a bójákat kell megfelelő irányból megkerülni. Van frissítés is, az edző nyújt be minden körben egy frissítőbotot a versenyzőknek. Folyamatosan megy a harc a bolyokban, a frissítés után pedig összetömörülnek az emberek, folyamatosan megy a küzdelem, akár még verekedés is előfordulhat – jellemezte a tréner ezt a könnyűnek nem mondható úszásfajtát.

Vivien 4 évesen kezdett el az úszással foglalkozni, 7 évesen pedig először úszta át a Balatont. 2016 szeptemberétől sportol Pécsen, élvezi a kihívásokat, a város nyújtotta lehetőségeket és a közös munkát trénerével.

–  Most leszek végzős a Leőwey Klára Gimnáziumban. Magántanuló vagyok, de a tanáraim nagyon sokat segítenek abban, hogy az edzőtáborok után és alatt is tudjak tanulni – mondta a mindössze 17 éves sportoló.

A PSN Zrt. reménysége nemrég tért haza a csehországi Račicéből, ahol 7,5 kilométeres versenyszámban ezüstérmet szerzett a nyílt vízi junior úszó Európa-bajnokságon, ezzel nagyban hozzájárult a magyar válogatott éremtáblán és pontversenyen elért első helyezéséhez.

– Előtte este ideges lettem, mert nem izgultam, de közvetlenül a verseny előtt stresszes voltam nagyon. Már vártam, hogy beugorjak, és ússzunk, mert azért sok volt ez a szeptembertől kezdődő munka. Úgyhogy már vártam nagyon, hogy versenyezhessek a többiekkel – nyilatkozott az úszó arról, hogy érezte magát a versenyt megelőzően – 5 kört kellett teljesítenünk, az elején fogalmam nem volt, hol vagyok, azt tudtam csak, hogy valahol a boly közepén. Utolsó körnél a Máté mutatta, hogy negyedik vagyok, utána próbáltam megelőzni az előttem lévő három versenyzőt. Az egyiket sikerült, akkor már boldog voltam, hogy ebből talán érem lesz, ha a többiek nem tudnak annyira hajrázni. Az utolsó 100-200 méteren láttam, hogy ott van egy francia lány, akit talán meg tudok még előzni. Jól sikerült a hajrám, ő pedig már fáradt egy kicsit, úgyhogy megelőztem és második lettem. A célban nagyon boldog voltam, elsőre nem is hittem el, hogy sikerült – fogalmazott a PSN Zrt. úszója.

A PSN Zrt. szakosztályán belül leginkább Vivien foglalkozik a nyílt vízi úszással, medencés hosszú távú úszással azonban már próbálkoztak néhányan.

–  Ott is jó eredmények születtek, de kimondottan ebben a stílusban csak Vivien jeleskedik egyelőre. Ő az országos bajnokságon már többszörös érmes, úgyhogy ennek kapcsán sikerült bekerülnie a válogatottba is tavaly, amikor is világbajnoki hetedik és ifjúsági Európa-bajnokságon tizenkettedik lett.

Turós Máté elmondta, hogy következő szezonban az ifjúsági vb-t a megszokottnál korábban, májusban rendezik, szeptemberben pedig az ifjúsági Eb-n ugorhatnak medencébe a sportolók.

–  A hazai válogatónak számító országos bajnokságot nem tudják a víz hőmérséklete miatt az ifjúsági vb előtt megszervezni, ezért decemberben tart a szövetség egy medencés válogatót, az lesz az idei év főversenye, arra készülünk szeptembertől. Januártól pedig megint kezdődnek az edzőtáborok.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek