Hírek

Emléktáblát avattak az Aranycsapat tiszteletére

Labdarúgás

2019. szeptember 17.

Minden idők legkiválóbb magyar labdarúgó-válogatottjának emléke és öröksége előtt tisztelgő emléktáblát avattak szeptember 16-án, a pécsi Aranycsapat utcában.

Emléktáblát avattak az Aranycsapat tiszteletére

A 2015-ben Alpári Lajosról Aranycsapatra átnevezett utcában a pécsi városvezetés újabb gesztussal tisztelgett a legendás csapat öröksége előtt. Az ünnepélyes eseményen részt vettek a csapat játékosainak leszármazottjai is: Buzánszky Jenő fia, ifjabb Buzánszky Jenő és Grosics Gyula lánya, Grosics Edina.

Ifjabb Buzánszky Jenő megköszönte a többi leszármazott nevében is, hogy Pécsett szüleik tiszteletére utcát neveztek el, és emléktáblát avattak fel. Mint mondta, reméli, hogy a jövőben több város önkormányzata is követi ezt a pécsi példát.

Páva Zsolt polgármester beszédében kiemelte, hogy az egyszerűnek tűnő kis emléktábla nagyobb jelentést hordoz magában:

– Ez a tábla arra emlékeztet, hogy volt egy csapat Magyarországon, akiknek tagjai milliók kedvenceivé váltak, nem csak az országban, a határokon túl is. Akikre milliónyi ember a mai napig emlékszik. Az Aranycsapat nem csak egy névsor, annál több. Az Aranycsapat fogalom, legenda. Legenda, melyet nem kell kiszínezni, melynek minden része igaz. Ebben benne van többek között az olimpiai bajnoki cím, a 6:3 Londonban és a 7:1 Budapesten. Ezek az emlékek nem fakulnak – mondta Páva Zsolt.

Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója és a Fidesz-KDNP pécsi polgármesterjelöltje kiemelte az Aranycsapat tagjainak példaértékű magyarországi képviseletét és hírét a világban:

– Nagyon fontos és jó érzés, hogy személyesen is találkozhattam Grosics Gyula bácsival és Buzánszky Jenő bácsival. Külön öröm, hogy nem csak én, hanem gyermekeim is találkozhattak velük, akik kaptak is tőlük útravalót, hiszen a mai napig nem felejtik el ezeket a pillanatokat.

Vári Attila szerint az Aranycsapat öröksége magába foglal számos, a fiataloknak szóló labdarúgó- és sportképzési lehetőséget. Ezek közé sorolható például az Ovi-Foci program, ami 3 pályával biztosítja Pécsett az utánpótlásképzés és a mozgás, valamint a mozgáskoordináció fejlesztésének folyamatosságát több száz óvodás számára. A pécsi utánpótlásképzés fejlesztéseihez kapcsolódik továbbá – emlékeztetett Vári Attila – az is, hogy nagyban folyik a munka a PMFC épülő akadémiájának területén, valamint a 100 éves PVSK új stadionja és multifunkciós sportcsarnoka is jó ütemben halad.

Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke is részt vett az emléktábla-avatáson, az Aranycsapat óriási sikereit méltató beszédében pedig kiemelte, hogy a legendás csapat, „akiket a szívük tett naggyá”, azért tehetett szert világhírre, mert – mint mondta – „hihetetlenül szellemes, káprázatos játékuk fantasztikus gólerősséggel társult”.

 

Forrás: www.pecsma.hu

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán