Hírek

A PSN Zrt. elmúlt éve és jövőbeli tervei

2021. március 3.

Pécs Város sportcégének, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nek immár több mint egy éve új vezetése van. Máté János vezérigazgatót kérdeztük az elmúlt évről és a tervekről.

A PSN Zrt. elmúlt éve és jövőbeli tervei

– Hogy értékeli az elmúlt évet? Milyen nehézségekkel kellett megbirkózni?

A legnagyobb nehézséget – ahogy sokan másoknak is – a járvány okozta. Egy olyan sportcéget, ahol 13 szakosztályban 1500 gyermek sportol, ahol olimpiai reménységek készülnek, ahol a város legnagyobb sportlétesítményei vannak, amelyeket részben, vagy teljesen be kellett zárni, súlyosan érintett ez a helyzet. Sok hiányosságot tárt fel a társaság korábbi működése kapcsán Pécs Város Polgármesteri Hivatalának Ellenőrzési Osztálya, de mi magunk is több olyan gyakorlatot szüntettünk meg, amely hátrányosan érintette költségvetésünket. Sajnos elmaradtak azok a kulturális- és sportrendezvények, amelyek bevételt jelentettek volna, bár ezt a bevételkiesést az ágazati bértámogatás valamennyire kompenzálta.

– Milyen eredményeket emelne ki?

Talán legfontosabb, hogy az id. Dárdai Pál Labdarúgó Akadémia építésének új lendületet tudtunk adni, magát az épületet már át is vettük. A pályák építése gőzerővel zajlik, terveink szerint késő tavasszal a labdarúgók már birtokba is vehetik a létesítmény nagy részét. Ezen kívül, nem fontossági sorrendben, az alábbi fejlesztések, felújítások történtek, illetve vannak folyamatban. Az Abay Nemes Oszkár Sportuszodában kicseréltük a vegyszeradagolót, a túlbukó-vályú lefedését, a nyílászárók egy részét, a szaunákat felújítottuk, csakúgy, mint a konditermet, amelyet saját kezelésbe is vettünk, a strandon új játszóteret avattunk. A Városi Lőtéren jelenleg zajlik a mellékhelységek felújítása, s egy komoly beruházás keretében találatjelző berendezések érkeztek. Jogerős építési engedélyünk van a Városi Műjégpálya befedésére. A tervekben szerepel a lefedett létesítmény mellett egy szabadtéri pálya is. A Kertvárosi Kerékpáros-park fejlesztésére a napokban adunk be pályázatot, amely keretében vizet és villanyt szeretnénk bevezetni, új kerékpáros- és futóköröket létrehozni. Tüskésréten pedig – ugyanebben a pályázati keretben – egy kerékpáros pumpapálya fog épülni.

Megújítottuk a városi kispályás labdarúgó bajnokságot. A Baranyai Megyei Labdarúgó Szövetséggel karöltve hivatásos játékvezetők vannak a mérkőzéseken, új szponzorokat találtunk, megújul a díjazási rendszer. A vírusnak „köszönhetően” átalakítottuk őszi-tavaszi lebonyolításúra a bajnokságot. Tervezzük egy középiskolás liga elindítását is Barátok Ligája (BL) névvel.

– Hogyan áll a sokak által nagyon várt sportstratégia?

Az Elberteam készítette el a stratégia munkaanyagát. Ezen – két fordulóban is kikérve a városi sportszervezetek véleményét – nagyon sokat dolgozva, hamarosan asztalra tehetjük Pécs következő 9 évre szóló sportstratégiáját. Az anyag közgyűlési elfogadása után persze munka nem ér véget, hiszen a stratégiai nem a fióknak készült. Az anyag talán leglényegesebb része, a cselekvési terv, amely tartalmazza a konkrét feladatokat, határidőket, felelősöket. E tervnek van olyan pontja egyébként, amelyet már el is kezdtük végrehajtani, pl. felmértük Pécs városának szabadtéri dühöngőit, sportpályáit.

– És a jövő? Melyek a további tervek?

A Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban TAO pályázati pénzből a parkettát és az eredményjelzőt szeretnénk kicserélni. E pályázatot jelenleg készítjük. Az Abay Nemes Oszkár Sportuszoda strandjára elkészültek a tervek egy gyermekpancsolóra, amely kivitelezésre keressük a forrást. Szeretnénk az öltözőszekrényeket kicserélni és egy teljesen új, korszerű beléptető-rendszert üzembe helyezni. Szintén elkészültek a tervek egy atlétika multifunkciós munkacsarnokra, amely az atlétikán kívül több sportágnak (parkúr, falmászás stb.) is helyet kíván biztosítani. Az építkezéshez szükséges összeget szakszövetségi forrásból kívánjuk előteremteni. Megújul a kollégiumunk is, ennek forrása TAO keretből rendelkezésre áll. Új nyílászárók javítják majd a komfortot, de az ágyak, szaniterek cseréjére is sor kerül. Ez a felújítás a nyári szünetben indul majd el. Nagy infrastrukturális fejlődés előtt áll triatlon szakosztályunk is. A Tüskésrétre tervezünk egy, a nagyközönség számára is használható futó- és kerékpáros-kört, továbbá öltözőt, zuhanyzót és tároló-helyiséget. Erről az Önkormányzat szakembereivel folyamatos egyeztetésben vagyunk. Szintén a Tüskésréten, az üzemeltetésünkben lévő műfüves labdarúgópálya világításának kiépítése és automatikus beléptető-rendszerrel való ellátásának első lépései is megtörténtek. Végül, elindítottuk egy új honlap programozási folyamatát. A megújuló dizájn mellett olyan fontos tartalmi elemek is elérhetőek lesznek, mint például a jégpályára és az uszodára való internetes elővételi jegyvásárlás lehetősége.

– Számíthatunk-e a korábbi évek megszokott rendezvényeire? Van-e valamilyen rendhagyó terv?

Nagyon sok mindent terveztünk már 2020-ra, még több ötletünk van az idei évre. A terveinket azonban felülírták és – félek tőle – még jó ideig meghatározzák a vírushelyzet miatti korlátozások. Mindenesetre jelenleg helyt adunk a versenyengedéllyel rendelkező sportolók edzéseinek és mérkőzéseinek, illetve versenyeiknek. Megkezdődtek az 54. Mecsek Rallye előkészítő munkái, hiszen a verseny licensze a PSN Zrt.-nél van. Az autósport szerelmesei be is írhatják a naptárba a június 25-26-i napokat, amikor versenyautók lepik majd el a szervezőbizottság által már ki is jelölt pályákat. A már hagyományos rendezvényeken kívül, tervezünk rendhagyó futóversenyt, ahol a városi pályát úgy kell teljesíteni, hogy közben kulturális és városi intézményekbe is betérnek a résztvevők, a verseny pedig egy nagy közös zenés rendezvénnyel zárul. Nagy örömünkre gazdái leszünk az augusztus 7-8-i triatlon országos utánpótlás bajnokságnak és felnőtt váltónak.

– Mit lehet tudni a városi nagy sportberuházásokról?

Hogy ezekben milyen szerepet kap a PSN Zrt. – projektmenedzsment, létesítmény-üzemeltetés – még nem lehet tudni. Mindenesetre az alábbi nagy építkezések előkészítése van folyamatban: aquapark versenyuszodával és szállodával, tanuszoda, labdarúgó stadion szabadtéri pályákkal. Az építkezések előkészületeiről részletes tájékoztatást Török Ottó polgármesteri biztos úr tud beszámolni, akivel sokrétű, sok mindent érintő napi kapcsolatban vagyunk.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek