Berczelly sokoldalúan volt eredményes

Ma már ritkaságszámba megy, hogy valaki több sportágban is kiemelkedjen teljesítményével, eredményeivel. Ilyen személy volt a pécsi kötődéssel is bíró Berczelly Tibor, aki a vívás mellett a lövészetben is a legjobbak közé tartozott. Előbbit olimpiai sikerei is bizonyítják.

Még az I. világháború kitörése előtt Budapest határában, Rákospalotán született Berczelly Tibor 1912-ben, annak az évnek is januárjában, az ötödik napon. Amikor a fővárosi Markó utcai reáliskolába járt, sok-sok sportágba belekóstolt. Az atlétika, az úszás, a korcsolyázás sem állt tőle távol, de a vívással, meg a lövészettel csak ezek után, már az érettségi letételét követően kötött szoros barátságot.

Ami nem akkora meglepetés, hiszen a katonai pályára készült a fiatalember. Erről tanúskodik, hogy 1931-ben a Pécsi Zrínyi Akadémia SE vívójaként említették nevét, mint a kardvívás vidékbajnokságának harmadik helyezettjét.

Meglehetősen hosszú vívói pályafutásának első kiemelkedő állomása az 1936-ban, Berlinben megrendezett olimpia volt. A magyar kardcsapat tagjaként aranyérmet nyert. Persze „könnyű” volt a helyzete, hiszen Gerevich Aladár, Kabos Endre, Kovács Pál, Rajcsányi László, valamint Rajczy Imre társaságában szinte nem is lehetett volna más a végeredmény.

A történelem hatalmas viharai azonban úgy hozták, hogy 1940-ben, illetve 1944-ben nem rendeztek olimpiát. Ráadásul Berczellyt 1945-ben menesztették a hadseregből, bár ezzel azért még elég jól megúszta az egész világégést. Igaz, rövid ideig Csepelen segédmunkásként is dolgozott, ám hamarosan ott is vívóegyletet szervezett. 

1948-ban következett a londoni olimpia, ahol a Magyarországot képviselő együttes megvédte tizenkét évvel korábban kiérdemelt címét. Ekkor Kárpáti Rudolf, Papp Bertalan, Kovács, Gerevich és Rajcsányi voltak Berczelly sporttársai. Egyéniben a katonás sportember a kilencedik helyen fejezte be a kardforgatást.

Ilyen előzmények után talán kevesen gondoltak volna arra, hogy 1952-ben ismét jöhet a nagy vetélkedés az öt karika jegyében, Helsinkiben. Kardcsapatban aranyat ért a rutin, ugyanaz a hatos nyert, mint négy esztendővel korábban. Egyéniben Tibor a bronzig küzdötte magát. Azonban még ez sem volt elég a sokoldalú fegyverforgatónak, aki tőrben, szintén csapatban, a dobogó harmadik fokáig meg sem állt. Ott, akkor Maszlay Lajos, Palócz Endre, Sákovics József, Tilli Endre, valamint Gerevich jutott még szóhoz Berczelly mellett.

Ha ehhez még hozzátesszük, hogy lövészetben, pisztollyal és hadipuskával hadseregbajnok, a válogatott tagja volt Berczelly, akkor kijelenthetjük, szinte utánozhatatlanok a bravúrjai. Bizonyára kiváló öttusázó is lehetett volna belőle.

A magyar sport kiemelkedő egyénisége 1990. október 15-én, Budapesten hunyt el.