A sellőlány harmadszor is vízbe ugorhat

 

A pécsi úszás egyik ragyogó egyénisége, Jakabos Zsuzsanna eddig két olimpián vehetett részt. Athén és Peking után jó esélye van a harmadikra, a londoni úszásra is. Az úgynevezett „A” szintet már több versenyszámban is teljesített a versenyzőnő.

 

Az cseppet sem meglepő, hogy Jakabos Zsuzsanna sportoló lett, hiszen szülei atléták voltak. Ebből azért törvényszerűen még nem következett, hogy a gyermek a medencék világát választja, ám így történt, méghozzá jól! Mindezt az eredmények is maximálisan igazolták az évek során.

 

Az 1989. április 3-án született ifjú hölgyről a szakemberek hamar megállapították, nem tehetségtelen a vízben. Az Apáczai Nevelési Központ (ANK) színeiben szelte a vizet dr. Petrov Anatolij irányítása mellett. Az ukrán mester rátalált a sellőlányra, aki végrehajtotta a kemény edzéseket. Remek páros lett belőlük az idők során.

 

Még bőven ifjúsági korosztályba tartozott Jakabos Zsuzsanna, amikor 2004-ben, a spanyolországi Madridban a felnőttek mezőnyében állhatott a rajtkőre az Európa-bajnokságon. Két nagyon nehéz versenyszámban bizonyította be, helye van az úszóvilág legjobbjai között. A 400 méteres vegyes úszásban a negyedik, a 200 méteres távon pedig a hatodik helyen csapott a célba.

 

A sorrendben XXVIII. Nyári Olimpiai Játékokat már csak vele együtt nyithatták meg, mivel olyan időket teljesített, amik feljogosították az indulásra. A 400 vegyesen a negyedik előfutamból ugyan nem jutott tovább, de összesítésben a tizenötödik helyen végzett, vagyis nem vallott szégyent Görögország fővárosában sem.

 

Ezek után azért már senki sem lepődött meg azon, amikor négy hosszú szezon elteltével Kínában, 2008-ban már a második ötkarikás játékokon feszíthetett a formaruhában a dekoratív sportolónő.

 

Peking az eddigi legcsodálatosabb eredményt hozta Zsuzsannának. Egyéniben 400 méteres vegyesben a tizenharmadik helyen végzett, vagyis nem került a döntőbe, de nem lankadt a kedve. A 4x200 méteres női gyorsváltóban a magyar válogatott tagjaként a hatodik helyezésével olimpiai pontszerző lett a nemzetek közötti, nem hivatalos pontversenyében. Ez volt az a teljesítmény, amire tényleg kevesen számítottak. A másik három csapattag Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, valamint Dara Eszter volt.

 

A 2012-es, Londonban sorra kerülő következő nagy világtalálkozón való indulás még nem teljesen bizonyos, bár erősen valószínűsíthető. De ismerve Zsuzsanna hozzáállását, akarati dolgait, hatalmas csalódás lenne mindenki számára, ha nem csobbanna vízbe jövőre Nagy-Britannia fővárosában.