Karácson kulcscsontja tört Londonban

 

Az olimpiai játékok a II. világháború után Londonban, 1948-ban éledtek újra. Ezen indult öttusában a Pécshez is kötődő Karácson László, akinek óriási balszerencséje volt. Végül nem is tudta befejezni a küzdelmet törött kulcscsontja miatt.

 

A Budapesten, 1918. november 24-én született sportember is azok közé tartozott, akinek életét, sportkarrierjét alaposan meghatározta a második nagy világégés. Bár hadapród hallgatóként 1938-tól 1940-ig Pécsett oktatták, mégis kényszerből, de időlegesen elhagyta a sportpályákat.

 

Karácson éveket töltött a keleti fronton tisztként. Amikor a harcok végleg befejeződtek, megalapítója volt a hazai modern öttusának, amit akkoriban pentathlon névvel illettek.

 

Karácson már jóval előtte számos versenyt nyert meg elsősorban kiváló vívótudása miatt. Meg azért, mert lövészetben sem volt rossz az általános teljesítménye. Érdemes megjegyezni, hogy a terepkerékpározás viszont nem volt a kedvence. Erre mindenki felkaphatja a fejét, aki hallott már az öttusáról, hiszen a kerekezés nem része a tusáknak. Ma már tényleg nem, de akadt rá példa!

 

A „hőskorban”, az 1943-as évben lovak hiánya miatt ugyanis tekerésben is vetélkedtek a tusázók, ami utólag belegondolva egyrészt „bizarr”, másrészt viszont a találékonyság mintapéldányaként is értékelhetjük az ötletet.

 

Az 1948-as londoni olimpia nem hozott szerencsét Karácson László számára. A szerencse fiaként aligha nevezhető, amúgy kiváló sportoló ugyanis súlyosan megsérült. Hiszen a nagyon komoly helyezésre is esélyes induló leesett egy „táltosról”, a jobb kulcscsontja el is tört. Azért a vívást még megpróbálta, ám utána kényszerűen visszalépett a további küzdelmektől.

 

Utólag is megemelve kalapunkat Karácson László teljesítménye előtt, álljon itt az ötkarikás játékok végeredménye öt tusa után:

 

  1. William Grut (Svédország) 16 helyezési szám.
  2. George Moore (Amerikai Egyesült Államok), 45.
  3. Gösta Gärdin (Svédország), 47.

 

A magyarok közül Hegedüs Frigyes 12. (95), Szondy István 18. (105), míg Karácson a 45. helyen végzett (nincsen pontszáma), bár őt hivatalosan kizárták a versenyből.

 

Akkoriban még nem foglalkoztak a bonyolult pontszámítással. Sokkal egyszerűbb megoldásként a helyezési számokat vették számba. Akinek ez alacsonyabb értéket mutatott, az volt a jobb.

 

Egy sikeres életpálya 2004. május első napján ért véget. Ekkor hunyt el a sportember, Karácson László, aki az öttusázás mellett a párbajtőrvívásban is jeleskedett. Eközben sportvezetőként szintén sokat tett az országos sportmozgalomért, annak újjászervezéséért különösen 1945 után.