Szakosztály bemutatása:

  • Külön egyesületként, 2000-ben alakult Flamingó Pécsi Szinkronúszó SE néven, majd 2015-ben csatlakozott a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-hez. Immáron a PSN Zrt. Szinkronúszó szakosztályaként működik, jelenleg harminc igazolt versenyzővel és egy elsőéves sportolókból álló kezdő csoporttal.

A sportág bemutatása:

  • A szinkronúszás izgalmas, művészi elegye az úszásnak és a táncnak, megtűzdelve akrobatikus elemekkel. Nevezik vízi balettnek, műúszásnak is, mely elnevezések önmagukért beszélnek. A sportolóknak biztos úszótudással, nagy erővel és kitartással, rugalmassággal, ügyességgel kell rendelkezniük. Fontos a jó ritmusérzék, az összetett mozdulatok pontos időzítése, szép és bájos kivitelezése. A látszólagos könnyedség nagy fegyelmet, nyugodt végrehajtást igényel a sportoló részéről. A mozgás során összhangban kell lenniük a zenével, valamint a csapattársakkal is. A világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szinkronúszás 1984 óta olimpiai sportág.

Kiket várunk?

  • Elsősorban 6-8 éves, mélyvízbiztos úszástudással rendelkező lányok/fiúk jelentkezését várjuk.

Edzések menete:

  • Egy átlagos edzés 2 óra időtartamú. A heti gyakoriságot az határozza meg, hogy hobbi szinten vagy versenyzői szinten szeretne sportolni az adott gyermek, illetve melyik korosztályba tartozik. Az edzések igen összetettek, szárazföldön és vízben egyaránt végzik a sportolók. A szárazföldi edzéseken a gimnasztika, balett, erősítés kerül előtérbe, melyek az erőnlétet, a rugalmasságot, hajlékonyságot fejlesztik. Itt is gyakorolják a kűröket, karmozdulatokkal helyettesítve azokat az elemeket, melyeket a vízben a lábukkal végeznek. Az utánpótlás korosztálytól az edzéseken az akrobatikus elemek, a kiemelések, kidobások tanulása is helyet kap. A vízi edzések során az úszástudást, a kötelező elemek technikai kivitelezését tökéletesítik, valamint betanulják, gyakorolják a kűröket. Fontos a tüdő oxigénfelvevő képességének fejlesztése is, hiszen a gyakorlatsorok nagy része a víz alatt zajlik. Egyetlen tulajdonság nem fejleszthető, a sportoló fajsúlya; a vízből való kiemelkedés képességét ez is befolyásolja. Ahhoz, hogy valakiből szinkronúszó versenyző váljék, biztos úszástudással, megfelelő erőnléttel és természetesen a korosztályának megfelelő technikai tudással, rutinnal kell rendelkeznie.

Felszerelés:

  • Az edzéseken alapfelszerelés a fürdőruha, úszósapka, úszószemüveg. Szükséges még a speciális orrcsipesz, melynek segítségével a víz alatti gyakorlatok biztonsággal végrehajthatók. A versenyeken a kötelező elemek bemutatásánál felirat és minta nélküli fekete fürdőruhát, felirat és minta nélküli fehér úszósapkát, valamint úszószemüveget és orrcsipeszt visel a versenyző. A kűrök bemutatásánál a szinkronúszók díszes fürdőruhát, azzal harmonizáló fejdíszt viselnek, és kissé erősebb sminket használnak.

Edzések időpontjai, helyszínei (korosztályokra bontva):

  • Az edzések a Hullámfürdőben (Pécs, Szendrey Júlia u.7) hétköznap délutánonként vannak változó időpontban. A kezdő szinkronúszóknak eleinte heti két úszás, egy szinkronúszás, gimnasztika és balett órából állnak az edzéseik.

Szakosztályvezetőről és edzőkről rövid bemutatkozás (végzettség, tapasztalatok/nagyobb eredmények a sportágban):

  • Szakosztályvezető:

A szinkronúszó szakosztály vezetője Bertalan Anita, aki 2012-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Rekreációszervezés szakán. 2013-ban OKJ Sportedző úszóedzői tanfolyamot végzett, majd 2018-ban szinkronúszó edzői végzettséget is szerzett. Tízéves sportolói pályafutása alatt többször volt országos bajnok páros és csapat versenyszámokban, valamint megfordult a gyerek, utánpótlás és junior korosztályos válogatottakban is.

  • Edzők:

Jáhn Rea az utánpótlás korosztály edzője. Hatévesen kezdte a szinkronúszást, majd sok kitartó munka eredményeként 13 évesen már a válogatott keret tagja volt. Többször szerzett első helyezést országos bajnokságokon, de arra a legbüszkébb, hogy a magyar válogatott tagjaként szóló versenyszámban képviselte az országot a 2014-es Junior VB-n Helsinkiben. A PTE MK Tervezőgrafika szakát 2016-ban kezdte, azóta edző a PSN Zrt.-nél. Jelenleg az utánpótlás korosztály (13-15év) edzéseit vezeti, emellett pedig a kűrök/koreográfiák készítésében is nagy szerepet vállal.

Pauer Fanni: úszás oktató- kezdő csoport

Somogyiné Lakos Erika: Balett oktató - minden korosztály

Elérhetőségek, kapcsolat:

  • Bertalan Anita

szinkron@psnzrt.hu

0630/758-20-89