Ma már nincsenek, nem is lehetnek olyan sportemberek, mint amilyen Lauber Dezső volt. A pécsi sportcsarnok névadója, aki 1879. május 23-ám született, rengeteg dolgot kipróbált, eredményei sem maradtak el.

Sokoldalúsága egyedülálló a baranyai megyeszékhely sportjának történetében.

Még felsorolni sem egyszerű, mi mindenbe vágott bele Lauber Dezső, mint „atléta”, ahogyan régebben neveztek minden sportolót. A feljegyzések szerint atlétika, bob, golf, jégkorong, kerékpár, korcsolya, labdarúgás, sí, úszás, vívás is szerepelt a repertoárjában. Ezek azok a sportok, amiket bizonyosan űzött, de feltételezhetően másban is kipróbálta az erejét, tehetségét.

Teniszezőként indult Lauber az 1908-as, londoni, első ottani olimpián. De sportvezetőként, az olimpiai mozgalom szervezésében szintén szerepet vállalt. Egy idő után pedig a Magyar Labdarúgó Szövetségben (MLSZ) is tevékenykedett. 

Mindez természetesen nem történhetett volna meg, ha nem tehetős polgári családból származott volna Dezső bátyánk. De mivel anyagi gondok nem akadályozták az életét, hát sportolt, miközben egyetemi tanulmányokat folytatott. Igaz, azt már Budapesten tette.

Jellemző Lauber értelmi képességeire, hogy az 1924-es, párizsi nyári olimpián, a szellemi kategóriában indult Hajós Alfréd társaságában. Az uszodatervük a második helyen végzett, miközben az elsőt nem osztották ki. De ezüstérmet a pécsi származású mérnök nem kapott, mert amikor postázták a dokumentumokat, azokat nem írta alá. A balszerencséje az volt, miszerint a kérdéses időpontban nem tartózkodott Magyarországon. Később, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) külön emlékérmet adományozott a pályázónak.

Az 1966. szeptember 5-én bekövetkezett haláláig a fővárosban élt az ismert sportember. Annak meg is fizette az árát. Hiszen a II. világháború idején, lakását bombatámadás érte. Rengeteg érme, relikviája veszett oda, bár sikerült megmenekülnie, ami önmagában is jelentős dolognak számított abban az időben.

Szintén a májusi hónap harmadik harmadának szülötte Hirth István, az egykori válogatott kerékpározó. Aki 1948. május 27-én született meg. A magyar bajnok az 1972-es nyári olimpiára készült, de oda a furcsa válogatási elvek miatt nem juthatott el.