Bár már hosszú-hosszú évtizedek óta nem él Pécsett, de számos nyilatkozatában hangsúlyozta kötődését a városhoz Tass Olga tornásznő. Arról a kiváló sportolóról van szó, aki innen indult el a fővárosba, aztán a nagyvilágba, egészen az olimpiai dobogó csúcsáig, ahova 1956-ban, Melbourne városában állhatott fel a csodálatos pályafutás egyik csúcspontjaként az 1929. március 28-án született hölgy.

Az általános iskolát, illetve a középfokú intézményt is a baranyai megyeszékhelyen végezte el Tass Olga. Természetesen abban a korban tornászként nem lehetett megkerülni Várkői Ferencet, a híres pécsi edzőt. Ekkor a tanítvány már tizennégy éves volt. Ami a mai világban elképzelhetetlenül magas kor lenne, de akkoriban még más szelek fújtak

Mindenestre az ifjú Olga 1941-ben kezdte az atlétikát, majd váltott a számára sokkal sikeresebb ágazatra. Versenyzőként a karrierjét a PEAC-ban kezdte, aztán a Pécsi BTC-ben folytatta. Onnan vezetett az útja a kivételes tehetségnek Budapestre, ahol a felsőfokú tanulmányait is megkezdte a Testnevelés Főiskola Sport Egylet (TFSE) színeiben.

Az általa begyűjtött, pontosabban megnyert érmek minden tekintetben tiszteletet parancsolóak. Hiszen négy nyári olimpián vett részt (1948-1960 között), ahol egy arany, három ezüst, meg egy bronz jutott neki.

A tornatermek fantasztikus asszonya mellett természetesen nem feledkezhetünk meg a paraúszóról, Kovács Ervinről sem, aki pécsi sportolóként szerzett hírnevet városának. A születési dátuma 1978. március 26. A teljesítményét az akarat diadalaként is nevezhetjük, mivel paralimpiákon három ezüst-, valamint ugyanannyi bronzmedáliát vehetett át, fantasztikusan úszva. A Lendület SE sportolóját Tari Imre készítette fel a megmérettetésekre.

Márciusi hónap szülötte továbbá Keszthelyi Rudolf tornász (1935. március 26.), a labdarúgó Kincses (Koller) Nándor (1942. március 25.) is. Róluk szintén fontos megemlékezni, ha Pécs sportéletének jeles személyiségeit vesszük számba.