A Lauber Dezső Sportcsarnok nyugati oldalának első emeletén található a Sportmúzeum. Ugyan a vitrinben tárolt érmeket, kupákat, ereklyéket szinte mindenki múzeumként emlegeti, az ott tárolt emlékek nem tartoznak egyik múzeumhoz sem, az összegyűjtött relikviák helyes megnevezése a sporttörténeti kiállítás.

A kiállításon többek között megtekinthető egy futball labda, amely a 2002-ben Pécsett, a Stadion utcában megrendezett Magyarország-Horvátország barátságos mérkőzés játékszere volt. A látogató a következő szekrényben a pécsi női kosárlabdacsapat kiválóságainak érmeit, fotóit csodálhatja meg. A tárlat méltóképpen emlékezik meg a tragikus körülmények között elhunyt kitűnő kosárlabdázóról, Horváth Juditról is. Pécsett több olyan sportág is található, amelyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig tehetséges sportlövői, modellezői, kick-boxolói, vívói, ökölvívói és a teniszezői voltak és vannak a városnak.

A 2002-ben nyílt kiállítás anyagait Romváry Ferenc művészettörténész gyűjtötte össze, aki rengeteg időt és energiát fektetett bele a sportmúzeum kialakításába. Az 1890-es évekből valók az első érmek, mezek, de például a 2002-es téli olimpián szereplő Knoch Balázs sportruházata is az ereklyék között van. Összesen negyvenkét sportág relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők a pécsi sportcsarnokban.

2003 és 2008 között hetente egy-két alkalommal általános és középiskolás diákoknak tartottak tárlatvezetést, de idővel ezek a látogatások elmaradtak. A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. 2011 szeptemberétől újra lehetőséget biztosít azoknak, akik meg szeretnék ismerni Pécs sporttörténetét.

Müller Andrea fotói a Sportmúzeumról a szövegre kattintva megtekinthetők.