Konkoly Zsófia: az egyéni rekord megdöntése a cél

Dátum:: 2021 augusztus 17643 szó3.2 perc átlagos olvasási idő

A PSN Zrt. kiváló paraúszója, Konkoly Zsófia mindössze 19 éves, de már háromszoros Európa-bajnok, és egy paralimpiai bronzéremmel is büszkélkedhet. A mindig maximalista úszó előtt ezúttal már csak egy cél lebeg: megdönteni az egyéni rekordjait Tokióban.

Edzés, pihenés, edzés, pihenés, csirke rizzsel. Nem túl színesek egy paralimpiára készülő sportoló mindennapjai, ám a cél érdekében bármit megtenne a pécsi Konkoly Zsófia, aki fiatal kora ellenére már a második paralimpiájára utazott ki. A világjárvány azonban szinte mindent felülírt, így egy évvel későbbre halasztották a világversenyt, amit a legtöbb sportolóval ellentétben Zsófi talán nem is bánt.

  • Igazából nekem jól is jött ez a halasztás, mert tavaly kezdtem el a dietetikusommal dolgozni, és a szárazföldi edzéseink székhelyét is áttettük egy új helyre, ahol maximális támogatást kapok, így a medence mellett az életem többi területén is kiváló szakmai segítséggel tudtam a paralimpiai felkészülésemre koncentrálni – kezdte a PSN Zrt. Sportiskola kiválósága.

2021-re két nagy megmérettetés is várt Konkoly Zsófiára, pár hete még az Európa-bajnokságon állhatott négyszer is dobogóra (ebből háromszor a legmagasabb fokára), most pedig már Tokió a cél.

  • Pénteken utaztunk Korijamába, ott egy háromnapos karanténnal kezdődött mindenkinek a program, amit nagyon szigorúan be kell tartani, csak a szállodában és az uszodában tartózkodhatunk, az étkezéseknél is plexifalat helyeznek el az egymással szemben ülők közé, nagyon komoly intézkedéseket hoztak Japánban a koronavírus-járvány megfékezésére, visszaszorítására – fogalmazott a sportoló.

Hogy mennyire komolyan veszik a szabályokat az olimpiai faluban, azt az is jól mutatja, hogy mindenkinek le kell töltenie egy applikációt a telefonjára, amelynek segítségével folyamatosan nyomon követik, érintkezett-e esetleges fertőzött személlyel, illetve naponta tesztelik a sportolókat és edzőiket egyaránt.

  • Nagyon feszített a tempó Tokióban, a tervek szerint hat számban állok majd rajtkőre, augusztus 25-én lesz az első versenyszámom, szeptember 2-án pedig a 100 méteres pillangóúszással zárom az idei paralimpiai részvételemet. Az úszások között azért lesz három nap szünet is, de edzőmmel, Jancsik Árpáddal azt beszéltük, hogy akkor sem állunk le az edzésekkel, hogy szinten tudjam tartani magam – mondta a 19 éves Európa-bajnok úszó, aki itthon is napi kétszer kétórás tréningekkel készült a megmérettetésre.

Amikor Zsófit a céljairól kérdeztük, diplomatikusan annyit mondott, hogy ha minden számban megjavítaná az egyéni legjobbját, már nagyon elégedett lenne a teljesítményével. A maximalizmusa ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen, hiszen az Európa-bajnokságon megszerzett aranyérme után sem örömében sírta el magát, hanem azért, mert nem sikerült Európa-csúcsot úsznia, ezekkel a reményekkel vág neki a paralimpiának.

Konkoly Zsófia programja a tokiói paralimpián (a futamok pontos időpontját később határozzák meg a szervezők):

augusztus 25., 400 m gyorsúszás

augusztus 29., 4×100 m gyorsváltó

augusztus 30., 100 m hátúszás

augusztus 31., 100 m gyorsúszás

szeptember 1., 200 m vegyesúszás

szeptember 2., 100 m pillangóúszás