Kézilabda fiú szakág

Szakosztály bemutatása:
A kispályás kézilabda megszületése óta a sportág jelen van Pécsett, a helyi csapatok a legmagasabb szinten is szerepeltek, mind férfi, mind női vonalon. A Pécsi Dózsa, Pécsi Bányász, PMSC csapatai mindig az NB I-es bajnokság résztvevői, meghatározó alakjai voltak a magyar kézilabda életének. Válogatott játékosok sora került ki a pécsi sportiskolából. Hosszú éveken keresztül a helyi sportolók közül csak kézilabdások voltak olimpiai résztvevők, mint például Kovacsics Miklós, Kakas János vagy Füzesi Ferenc. Az utóbbi néhány évben NB I/B-ben, másodosztályban szerepelnek a csapatok. Tanítványaink között szerepeltek/szerepelnek felnőtt, és korosztályos válogatott játékosok, valamint országos, és nemzetközi sikereket elért csapatok találhatóak.

Hány fővel működik jelenleg?
Jelenleg több mint 200 sportoló és 15 edző dolgozik a szakosztályban, s 22 csapatunk versenyez a különböző korosztályok bajnokságaiban.

A sportág bemutatása:
A kézilabda az egyik legnépszerűbb csapatsport Magyarországon. Mindamellett, hogy népszerű, a korosztályos válogatottak szép eredményeket értek el az utóbbi pár évben. Az edzéseken a gyerekekre technikai, taktikai, labdás, erősítő és futó gyakorlatok is várnak, amelynek célja a sportág megfelelő elsajátítása és az állóképesség növelése.

Sikeres sportolók a kézilabdában:

Nők: Sugár Tímea, Melhmann Ibolya, Tóth Edina, Dolmány Csilla, Hang Györgyi, Schmidtné Holub Mária, Balázsné Fajcsi Klára, Takaró Beáta (korosztályos válogatott), Csíkos Judit (korosztályos válogatott)

Férfiak: Sudár Ferenc, Kovacsics Miklós, Kakas János, Füzesi Ferenc, Szente Gábor, Hang Tibor, Tóth András, Katzirz Dávid

Bár nem sportolóról, hanem edzőről van szó, de nagy büszkeség Pécs számára, hogy a 2019-ben újabb Bajnokok Ligáját nyert Győri Audi ETO KC-t a pécsi Danyi Gábor irányította, aki Pécsett tanulta a kézilabdát, és itt edzősködött.

Jelenleg is nálunk dolgozó Tóth János a 80-as évek elején a junior válogatott edzője volt.

Kiket és milyen korosztályúakat várunk?
Mindenkit várunk, aki szeretné kipróbálni magát ebben a sportágban.

Kiknek ajánljuk a sportágat?
Mindenkinek ajánljuk, aki szereti a labdát, és egy jó közösség tagja szeretne lenni. Természetesen minél fiatalabb korban csatlakoznak a gyerekek az edzésekhez, annál könnyebb lesz a dolguk.

FÉRFI SZAKÁG

Wiesner László: Technikai vezető

Kovács Gábor: Szakmai vezető

Edzők:
Kovács Gábor             Szakmai Vezető, Edző (U11 – U12)

Wiesner László            Technikai Vezető

Bujtár Ádám               Erőnléti Edző (U13 – Serdülő)

Dér Andrea                 Edző (U8-U9-U10)

Géczi Áron                  Edző (U8-U9-U10)

Harmat Tamás           Edző (U8-U9-U10)

Kálmán Dávid             Edző (U15)

Koleszár György         Edző (U8-U9-U10)

Kovács Jenő                Edző (U11 – U12)

Medgyes Enikő           Edző (U8-U9-U10)

Szente Gábor             Edző (U15), Kapusedző (U13 – Serdülő)

Tóth János                  Edző (U16 – Serdülő)

Vald Benjamin            Edző (U13 – U14)

Wágner István            Edző (U8-U9-U10)

A szakág vezetőkközül a ma már nyugdíjas, de még mindig aktív Wiesner László több évtizedes pedagógusi – Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola – és edzői múlttal bír a leány és fiú vonalon egyaránt, sok száz játékos került ki a kezei közül az elmúlt évtizedek alatt. “C”, azaz középfokú edzői licensszel és testnevelő tanári diplomával rendelkezik. Az elmúlt években a PSN Zrt. Fiú Kézilabda Szakág szakágvezetőjeként tevékenykedett.

Kovács Gábor szakmai vezetőnk, aki a PMKC, Pécsi KK, PVSE első osztályú és másodosztályban kétszer bajnokságot nyert csapat játékosa volt Füzesi Ferenc, Kovács Jenő és Danyi Gábor edzősége alatt, majd pályafutása végén kétszer NBII bajnok lett a Siklós csapatával. Hét éven keresztül a helyi PVSE NB1/B férfi felnőtt csapat vezetőedzője, előtte egy évig az NB1-es osztályban másodedzője – Németh Attila vezetőedző mellett – aktuális csapatának. Korábban a PSN Zrt. és PVSE utánpótlás csapataival különböző korosztályaiban előbb 4x országos bajnoki döntőt játszott és ért el – mindegyik alkalommal – V. helyezést. Ugyanezzel a társasággal 3x Ifjúsági bajnok és NBII 2. helyezett (férfi felnőtt bajnokságban indulva) lett utánpótlás csapatával. Jelenleg a PTE TTK-n szakedzői képesítésen hallgató, illetve az U11-U12 csapataink edzője Kovács Jenővel közösen.

Edzőink közül Koleszár György, Wágner István és Géczi Áron „B” – azaz szakedzői – licensszel rendelkeznek. Mindhárom kolléga a bázisiskoláinkban tevékenykedik (TVT és ANK) és az U8-U9-U10-es korcsoportokat vezetik. Koleszár György sok éven keresztül edzősködött NB I-es csapatoknál és külföldön is dolgozott vezetőedzőként. Wágner István testnevelő tanári diplomával rendelkezik és az ANK testnevelő tanára is egyben. Géczi Áron volt NB1-es, jelenleg is aktív kézilabdázó. Harmat Tamás a Magyar Kézilabda Szövetség által kitüntetett okleveles edző, 381x NB1-es játékos, aki sok éven keresztül edzősködött a pécsi férfi-női NB I-es csapatoknál. Játékosként és edzőként eddig csak a baranyai kézilabdát szolgálta. Medgyes Enikő és Dér Andrea „D” licences edzőként dolgoznak nálunk a bázisiskoláinkban (Cserepka Iskola és Kovács Béla), illetve testnevelő tanári diplomával rendelkeznek és pedagógusként dolgoznak. Ők előzőekben felsoroltak felelnek közösen az U8-U9-U10 csapatokért.

Bujtár Ádám volt NB1-es, jelenleg is aktív kézilabdázó “C” licensze mellett szakképesített erőnléti edzői papírral bír, és egyben a Fiú Kézilabda Utánpótlás Szakág erőnléti edzője. Szente Gábor – 50x magyar válogatott kézilabda kapus – a “C” licensze mellett a Fiú Kézilabda Utánpótlás Szakág kapusedzői teendőit látja el, ebben Kálmán Dávid, volt NB1-es kézilabdázó, “D” licenszes edző segíti a munkáját az U15-ös csapatot vezetve közösen. Kovács Jenő több száz NB1-es mérkőzésen pályára lépett játékosa a pécsi kézilabdának illetve éveken keresztül vezetőedzője aktuális NB1 és NB1/B-s csapatainak. Kovács Gábor szakmai vezetőnkkel az U11-U12-es csapatokért felelnek ők ketten. Vald Benjamin – a Cserepka Iskola pedagógusa, testnevelő tanári diplomás, “B” licenszes szakedzőnk, jelenleg is aktív kézilabdázó, a pécsi kézilabda volt játékosa – az U13-as korcsoport vezetőedzője. Tóth János nyugdíjazott testnevelő tanár, diplomás pedagógus, serdülő csapatunk “C” licenszes vezetőedzője, aki a női junior válogatott sikeres edzője volt és sok éven keresztül edzősködött a helyi NB I-es női csapatoknál. Legsikeresebb utánpótlás edzőnk, több száz – köztük magyar válogatott – kézilabdázó került ki a kezei alól az elmúlt évtizedekben.

Versenyzési lehetőség:

Tizenkét csapatunk vesz részt az Magyar Kézilabda Szövetség által rendezett bajnokságokban, valamint részt veszünk hazai és nemzetközi tornákon is.

Elérhetőségek, kapcsolat:

Kovács Gábor

kipu23@gmail.com

+36706767540


Wiesner László
wiesnerl@freemail.hu
+36302362147

 

On szeptember 26, 2023
A PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola U14-es fiú kézilabdacsapata a bajnokság első fordulójában Ko
On szeptember 25, 2023
Győzött Tatabányán a PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola U18-as fiú kézilabdacsapata, így há
On szeptember 20, 2023
Öt mérkőzés, öt győzelem. Kupagyőztes lett a PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola A-csapata a
On szeptember 19, 2023
Fiú kézilabda U15 I. osztály C csoport: A PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola U15-ös fiú kézilabda
On szeptember 19, 2023
U15 II. osztály, III. csoport, Kiskunmajsa: Gézengúz UKC – PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola:
On szeptember 19, 2023
U17 III. osztály – E csoport, 2. forduló: PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola – Góna SZKKE: 
On szeptember 18, 2023
A PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola U16-os fiú kézilabdacsapata magabiztos győzelmet aratott a szé
On szeptember 18, 2023
A Magyar Kézilabda Szövetség Játékvezetői Albizottsága a Somogy vármegyei Andorka Miklóst
On szeptember 14, 2023
A PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola U18-as fiú kézilabdacsapata négygólos győzelmet aratott a Csu