Kézilabda fiú szakág

Szakosztály bemutatása:
A kispályás kézilabda megszületése óta a sportág jelen van Pécsett, a helyi csapatok a legmagasabb szinten is szerepeltek, mind férfi, mind női vonalon. A Pécsi Dózsa, Pécsi Bányász, PMSC csapatai mindig az NB I-es bajnokság résztvevői, meghatározó alakjai voltak a magyar kézilabda életének. Válogatott játékosok sora került ki a pécsi sportiskolából. Hosszú éveken keresztül a helyi sportolók közül csak kézilabdások voltak olimpiai résztvevők, mint például Kovacsics Miklós, Kakas János vagy Füzesi Ferenc. Az utóbbi néhány évben NB I/B-ben, másodosztályban szerepelnek a csapatok. Tanítványaink között szerepeltek/szerepelnek felnőtt, és korosztályos válogatott játékosok, valamint országos, és nemzetközi sikereket elért csapatok találhatóak.

Hány fővel működik jelenleg?
Jelenleg több mint 230 sportoló és 20 edző dolgozik a szakosztályban, s közel 20 csapatunk versenyez a különböző korosztályok bajnokságaiban.

A sportág bemutatása:
A kézilabda az egyik legnépszerűbb csapatsport Magyarországon. Mindamellett, hogy népszerű, a korosztályos válogatottak szép eredményeket értek el az utóbbi pár évben. Az edzéseken a gyerekekre technikai, taktikai, labdás, erősítő és futó gyakorlatok is várnak, amelynek célja a sportág megfelelő elsajátítása és az állóképesség növelése.

Sikeres sportolók a kézilabdában:

Nők: Sugár Tímea, Melhmann Ibolya, Tóth Edina, Dolmány Csilla, Hang Györgyi, Schmidtné Holub Mária, Balázsné Fajcsi Klára, Takaró Beáta (korosztályos válogatott), Csíkos Judit (korosztályos válogatott)

Férfiak: Sudár Ferenc, Kovacsics Miklós, Kakas János, Füzesi Ferenc, Szente Gábor, Hang Tibor, Tóth András, Katzirz Dávid

Bár nem sportolóról, hanem edzőről van szó, de nagy büszkeség Pécs számára, hogy a 2019-ben újabb Bajnokok Ligáját nyert Győri Audi ETO KC-t a pécsi Danyi Gábor irányította, aki Pécsett tanulta a kézilabdát, és itt edzősködött.

Jelenleg is nálunk dolgozó Tóth János a 80-as évek elején a junior válogatott edzője volt.

Kiket és milyen korosztályúakat várunk?
Mindenkit várunk, aki szeretné kipróbálni magát ebben a sportágban.

Kiknek ajánljuk a sportágat?
Mindenkinek ajánljuk, aki szereti a labdát, és egy jó közösség tagja szeretne lenni. Természetesen minél fiatalabb korban csatlakoznak a gyerekek az edzésekhez, annál könnyebb lesz a dolguk.

FÉRFI SZAKÁG

Wiesner László: Technikai vezető

Kovács Gábor: Szakmai vezető

Edzők:
Kovács Gábor             Szakmai Vezető, Edző (U13 – U14)

Wiesner László            Technikai Vezető

Gyurkovics Ferenc    Erőnléti Edző (U15-U16-U18)

Dér Andrea                 Edző (U8-U9-U10)

Bognár Norbert         Edző (U12)

Harmat Tamás           Edző (U8-U9-U10)

Kálmán Dávid             Edző (U15 – U16)

Koleszár György         Edző (U8-U9-U10)

Kovács Jenő                Edző (U13 – U14)

Medgyes Enikő           Edző (U8-U9-U10)

Szente Gábor             Edző (U15 – U16), Kapusedző (U13 -> U18)

Tóth János                  Edző (U18)

Vald Benjamin            Edző (U11)

Wágner István            Edző (U8-U9-U10)

A szakág vezetőkközül a ma már nyugdíjas, de még mindig aktív Wiesner László több évtizedes pedagógusi – Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola – és edzői múlttal bír a leány és fiú vonalon egyaránt, sok száz játékos került ki a kezei közül az elmúlt évtizedek alatt. “C”, azaz középfokú edzői licensszel és testnevelő tanári diplomával rendelkezik. Az elmúlt években a PSN Zrt. Fiú Kézilabda Szakág szakágvezetőjeként tevékenykedett.

Kovács Gábor szakmai vezetőnk, aki a PMKC, Pécsi KK, PVSE első osztályú és másodosztályban kétszer bajnokságot nyert csapat játékosa volt Füzesi Ferenc, Kovács Jenő és Danyi Gábor edzősége alatt, majd pályafutása végén kétszer NBII bajnok lett a Siklós csapatával. Hét éven keresztül a helyi PVSE NB1/B férfi felnőtt csapat vezetőedzője, előtte egy évig az NB1-es osztályban másodedzője – Németh Attila vezetőedző mellett – aktuális csapatának. Korábban a PSN Zrt. és PVSE utánpótlás csapataival különböző korosztályaiban előbb 4x országos bajnoki döntőt játszott és ért el – mindegyik alkalommal – V. helyezést. Ugyanezzel a társasággal 3x Ifjúsági bajnok és NBII 2. helyezett (férfi felnőtt bajnokságban indulva) lett utánpótlás csapatával. Jelenleg a PTE TTK-n szakedzői képesítésen hallgató, illetve az U11-U12 csapataink edzője Kovács Jenővel közösen.

Edzőink közül Koleszár György, Wágner István és Géczi Áron „B” – azaz szakedzői – licensszel rendelkeznek. Mindhárom kolléga a bázisiskoláinkban tevékenykedik (TVT és ANK) és az U8-U9-U10-es korcsoportokat vezetik. Koleszár György sok éven keresztül edzősködött NB I-es csapatoknál és külföldön is dolgozott vezetőedzőként. Wágner István testnevelő tanári diplomával rendelkezik és az ANK testnevelő tanára is egyben. Géczi Áron volt NB1-es, jelenleg is aktív kézilabdázó. Harmat Tamás a Magyar Kézilabda Szövetség által kitüntetett okleveles edző, 381x NB1-es játékos, aki sok éven keresztül edzősködött a pécsi férfi-női NB I-es csapatoknál. Játékosként és edzőként eddig csak a baranyai kézilabdát szolgálta. Medgyes Enikő és Dér Andrea „D” licences edzőként dolgoznak nálunk a bázisiskoláinkban (Cserepka Iskola és Kovács Béla), illetve testnevelő tanári diplomával rendelkeznek és pedagógusként dolgoznak. Ők előzőekben felsoroltak felelnek közösen az U8-U9-U10 csapatokért.

Bujtár Ádám volt NB1-es, jelenleg is aktív kézilabdázó “C” licensze mellett szakképesített erőnléti edzői papírral bír, és egyben a Fiú Kézilabda Utánpótlás Szakág erőnléti edzője. Szente Gábor – 50x magyar válogatott kézilabda kapus – a “C” licensze mellett a Fiú Kézilabda Utánpótlás Szakág kapusedzői teendőit látja el, ebben Kálmán Dávid, volt NB1-es kézilabdázó, “D” licenszes edző segíti a munkáját az U15-ös csapatot vezetve közösen. Kovács Jenő több száz NB1-es mérkőzésen pályára lépett játékosa a pécsi kézilabdának illetve éveken keresztül vezetőedzője aktuális NB1 és NB1/B-s csapatainak. Kovács Gábor szakmai vezetőnkkel az U11-U12-es csapatokért felelnek ők ketten. Vald Benjamin – a Cserepka Iskola pedagógusa, testnevelő tanári diplomás, “B” licenszes szakedzőnk, jelenleg is aktív kézilabdázó, a pécsi kézilabda volt játékosa – az U13-as korcsoport vezetőedzője. Tóth János nyugdíjazott testnevelő tanár, diplomás pedagógus, serdülő csapatunk “C” licenszes vezetőedzője, aki a női junior válogatott sikeres edzője volt és sok éven keresztül edzősködött a helyi NB I-es női csapatoknál. Legsikeresebb utánpótlás edzőnk, több száz – köztük magyar válogatott – kézilabdázó került ki a kezei alól az elmúlt évtizedekben.

Versenyzési lehetőség:

Közel 20 csapatunk vesz részt az Magyar Kézilabda Szövetség által rendezett bajnokságokban, valamint részt veszünk hazai és nemzetközi tornákon is, sőt nem egyet rendezünk évente különböző korcsoportokban.

Elérhetőségek, kapcsolat:

Kovács Gábor

kipu23@gmail.com

+36706767540


Wiesner László
wiesnerl@freemail.hu
+36302362147

 

On május 15, 2024
Országos Gyermekbajnokság Leány U12 V. csoport (Baranya, Somogy, Tolna) 5. forduló, Harkány Har
On május 15, 2024
Országos Gyermekbajnokság Fiú U14 V. csoport (Baranya, Somogy, Zala) 6. forduló, Komló Komló S
On május 3, 2024
Fiú U18 I. osztály Nyugat 24. forduló, Pécs: PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola – Bp. Elektromos
On május 1, 2024
Országos Gyermekbajnokság LU10 VIII. csoport (Baranya, Somogy, Tolna) 5. forduló, Tolna: Tolna KC
On május 1, 2024
Országos Gyermekbajnokság LU12 V. csoport (Baranya, Somogy, Tolna) 8. forduló, Pécs: PSN Zrt.
On május 1, 2024
Országos Gyermekbajnokság LU14 V. csoport (Baranya, Somogy, Tolna, Zala) 9. forduló, Harkány: Mo
On április 24, 2024
Leány kézilabda felkészülési torna U9, Mohács: PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola I. Fazekas
On április 22, 2024
Országos Gyermekbajnokság Leány U13 V. csoport (Baranya, Somogy, Tolna, Zala) 9. forduló, Harká
On április 22, 2024
Országos Gyermekbajnokság Leány U11 VI. csoport (Baranya, Somogy) 5. forduló, Barcs: Nagyatádi