Szinkronúszás

Szakosztály bemutatása:

 • Egyesületünk 2000-ben alakult Flamingó Pécsi Szinkronúszó SE néven, majd 2015-ben csatlakozott a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-hez. Immáron a PSN Zrt. Szinkronúszó szakosztályaként működünk, jelenleg 32 igazolt versenyzővel és egy első éves sportolókból álló kezdő csoporttal. Edzői csapatunkat két szinkronúszó edző, két úszásoktató és egy balett oktató erősíti.

A sportág bemutatása:

 • A szinkronúszás izgalmas, művészi elegye az úszásnak és a táncnak, megtűzdelve akrobatikus elemekkel. Nevezik vízi balettnek, műúszásnak is, mely elnevezések önmagukért beszélnek. A sportolóknak biztos úszótudással, nagy erővel és kitartással, rugalmassággal, ügyességgel kell rendelkezniük. Fontos a jó ritmusérzék, az összetett mozdulatok pontos időzítése, szép és bájos kivitelezése. A látszólagos könnyedség nagy fegyelmet, nyugodt végrehajtást igényel a sportoló részéről. A mozgás során összhangban kell lenniük a zenével, valamint a csapattársakkal is. A világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szinkronúszás 1984 óta olimpiai sportág.

Elért sikerek:

Sportolóink, számos hazai és nemzetközi sikerrel büszkélkedhetnek. Ezek közül a legkiemelkedőbbek:

 • Országos Bajnokság 2018 – Junior kombinációs kűr 2. hely, Szóló rövidprogram 1. hely
 • Primorje Synchro Cup Rijeka 2018 – Junior kombinációs kűr 3. hely
 • Magyar Kupa 2018 – Junior kombinációs kűr 3. hely
 • Hungarian Open 2019 – Junior kombinációs kűr 3. hely

Edzések menete:

 • Egy átlagos edzés 2 óra időtartamú. A heti gyakoriságot az határozza meg, hogy hobbi szinten vagy versenyzői szinten szeretnél sportolni, illetve melyik korosztályba tartozol. Az edzések igen összetettek, szárazföldön és vízben egyaránt végzik a sportolók. A szárazföldi edzéseken a gimnasztika, balett, erősítés kerül előtérbe, melyek az erőnlétet, a rugalmasságot, hajlékonyságot fejlesztik. Itt is gyakorolják a kűröket, karmozdulatokkal helyettesítve azokat az elemeket, melyeket a vízben a lábukkal végeznek. Az utánpótlás korosztálytól az edzéseken az akrobatikus elemek, a kiemelések, kidobások tanulása is helyet kap. A vízi edzések során az úszástudást, a kötelező elemek technikai kivitelezését tökéletesítik, valamint betanulják, gyakorolják a kűröket. Fontos a tüdő oxigénfelvevő képességének fejlesztése is, hiszen a gyakorlatsorok nagy része a víz alatt zajlik. Egyetlen tulajdonság nem fejleszthető, a sportoló fajsúlya; a vízből való kiemelkedés képességét ez is befolyásolja. Ahhoz, hogy valakiből szinkronúszó versenyző váljék, biztos úszástudással, megfelelő erőnléttel és természetesen a korosztályának megfelelő technikai tudással, rutinnal kell rendelkeznie.

Versenyek:

 • A Magyar Szinkronúszó Szövetség versenynaptárában szerepel az MSZUSZ által rendezett három fő verseny a Magyar Kupa, Országos Bajnokság és a Hungarian Open nemzetközi verseny, továbbá azok a kupaversenyek, melyeket az egyes tagegyesületek szerveznek, mint például a pécsi rendezésű Hullám Kupa. A kupaversenyeken a kisebbek is megmutathatják tudásukat, számukra gyakorlatsorok és mini kűr versenyszámok szerepelnek a programban, amíg a rutinosabb szinkronúszók már FINA a szabályok szerint mérik össze tudásukat, kötelező elemek, egyéni, páros, vegyes páros, csapat és kombinációs kűr versenyszámokban.

A szinkronúszó felszerelése:

 • Az edzéseken alapfelszerelés a fürdőruha, úszósapka, úszószemüveg. Szükséges még a speciális orrcsipesz, melynek segítségével a víz alatti gyakorlatok biztonsággal végrehajthatók. A versenyeken a kötelező elemek bemutatásánál felirat és minta nélküli fekete fürdőruhát, felirat és minta nélküli fehér úszósapkát visel a versenyző, valamint úszószemüveget és orrcsipeszt. A kűrök bemutatásánál a szinkronúszók díszes fürdőruhát, azzal harmonizáló fejdíszt viselnek, és kissé erősebb sminket használnak.

Hol kezdheted el az edzéseket?

 • Ha te is szeretnél egy igazán szuper közösséghez tartozni, szeretsz úszni és táncolni és ezt a kettőt szívesen csinálnád egyszerre, akkor nagy szeretettel várunk csapatunkba!

  Edzéseink a Hullámfürdőben (Pécs, Szendrey Júlia u.7) hétköznap délutánonként vannak változó időpontban. A kezdő szinkronúszóknak eleinte heti egy úszás, két szinkronúszás, gimnasztika és balett órából állnak az edzéseik. Elsősorban 6-8 éves, mélyvíz biztos úszástudással rendelkező lányok/fiúk jelentkezését várjuk.

Aktuális órarend:

Edzők:

 • Bertalan Anita /Szakosztályvezető/ Edző- Gyerek, Junior, Felnőtt, Masters korosztály/2012-ben végeztem Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Rekreációszervezés szakán. 2013-ban OKJ Sportedző tanfolyamot végeztem, amellyel úszóedző képesítést szereztem, majd 2018-ban megszereztem a szinkronúszó edzői végzettséget is.8 évesen kezdtem el szinkronúszni a székesfehérvári Orka SE-nél. 10 éves sportolói pályafutásom alatt többször voltam Országos Bajnok páros és csapat versenyszámokban valamint gyerek, utánpótlás és junior korosztályos válogatott kerettag.Jáhn Rea /Edző-Utánpótlás korosztály/A szinkronúszás számomra első látásra szerelem volt. 6 évesen kezdtem el edzésekre járni egy fővárosi klubhoz. A sok kitartó munka eredményeként, már 13 évesen a válogatott keret tagja lettem. Versenyzőként többször állhattam a dobogó legfelső fokán Országos Bajnokságokon, de a legbüszkébb arra vagyok, hogy a Magyar Válogatott tagjaként én képviselhettem az országot szóló versenyszámban a 2014-es Junior VB-n Helsinkiben.2016-ban kezdtem az egyetemet a PTE MK Tervezőgrafika szakán. Amint Pécsre kerültem, felkerestem az itteni klubbot, hogy tapasztalataim átadásával segíthessem a sportolók felkészítését. Jelenleg az utánpótlás korosztály (13-15év) edzéseit vezetem, emellett pedig a kűrök/koreográfiák készítésében is nagy szerepet vállalok.Bársony Kinga, Bakó Dorka /Úszásoktatás – kezdő és gyerek csoport/

  Somogyiné Lakos Erika /Balett oktató – minden korosztály/

Elérhetőségek:

Bertalan Anita

Tel.: +36 30 758 2089

E-mail:  psnzrtszinkron@gmail.com

On november 29, 2021
November utolsó hétvégéjén az Érd Arénában rendezték a 9. Aquatic Kupát, amelyen a Pécsi
On november 22, 2021
Fiú kézilabda U10, 1. forduló November 28., Tamási, 9:45,: PSN Zrt.1 – Rinyamenti KC 10:30: PS
On november 10, 2021
Remek eredményeket értek el a Pécsi Sportiskola szinkronúszói a november első hétvégéjén m
On július 5, 2021
A nyár közepén, július első hétvégén rendezték a nemzetközi Hungarian Open versenyt a főv
On június 21, 2021
Egy év kényszerszünet, valamint egy időpontmódosítást követően ismét megrendezték az Orka
On május 3, 2021
A PSN Zrt. által szervezett pécsi Hullám Kupán 9 egyesület 230 sportolója vett részt szombato
On április 26, 2021
Az elmúlt hétvégén Érden, a XXIX. Gyerek, Junior és Masters Országos Bajnokságon jártak a P
On április 19, 2021
Április 17-én és 18-án tartották a XXIX. Utánpótlás és Felnőtt Országos Bajnokságot az