Extrém körülmények között a pécsi bringások

Dátum:: 2019 július 23775 szó3.9 perc átlagos olvasási idő

Frissítve: Több száz versenyzővel tekertek a PSN Zrt. kerékpárosai Franciaországban a Megavalanche nevű versenyen. Papp Norbert 124., Kriston Barnabás pedig a 33. helyet szerezte meg.

2019. július 8-14. tartották a világ leghosszabb downhill mountain bike maratonversenyét, az Alpe d’Huez franciaországi síparadicsomban. A versenyre több mint 2000 nevezés érkezett férfi, női, gyerek és elektromos kerékpár kategóriákban.

A hivatalos edzések szerdán kezdődtek, ahol a ½ óra hosszúságú kvalifikációs pályán, és a közel egy óra alatt teljesíthető versenypályán gurulhattak a kerékpárosok.

A kvalifikációs pálya 2700 méteres magasságból indult a hegyről, és a versenyközpontban ért véget. A pálya egy kisebb jeges-havas gleccserről indult, egy rövid átkötő szakasz után szűk, sziklás terepen haladt tovább, majd a település kisebb füves, kanyargós, technikai részével végződött. A kvalifikációs futamok 13 különböző, 160 fős tömegrajtot jelentettek. A tömegrajt felállítása rajtszám szerint került felállításra, növekvő sorrendben.

A PSN Zrt. színeiben versenyző Kovács Attila, Kriston Barnabás és Papp Norbert a 6. sorból, egymáshoz közel kezdték a tömegrajtot, ami 20 m táv után egy szűk, visszafordító kanyarban már helyezkedésre és lökdösődésre kényszerültek a versenyzők. Az ezt követő 5-6 kanyar zsúfoltsága után váltott át a pálya havas-sziklás kombinációra, ahol már a mezőny is szakadozni kezdett. Több tömeges esést elkerülve a magyar versenyzők elkezdtek az élmezőnyhöz zárkózni, azonban Papp Norbert technikai problémák miatt rövid kiállásra kényszerült. A versenyzők aktuális pozíciói folyamatosan változtak a sziklás szakaszon, mivel a nehéz körülmények többször esést és defektet eredményeztek.

Kovács Attila egy sajnálatos ütközésből feladni kényszerült a versenyt, vállficam miatt. Papp Norbert és Kriston Barnabás a sok nehézség ellenére jó idővel az 58. és 77. helyen kvalifikálták magukat.

A kvalifikáció eredményeként Papp a MegaChallengers, míg Kriston a Mega Amateurs mezőnybe kerültek. A versenyzők így külön-külön közel 300 fős mezőnyben indulhattak a 3300 m magas gleccserről, ami a 700 méteren fekvő Allemont településre vezetett le. A közel egy óra alatt teljesíthető pálya elején megközelítőleg 15-20 percet mentek a versenyzők hóban, majd következett egy hosszabb, nehezen teljesíthető sziklás szakasz, ami Alpe d’Huez után egy – a végéig gyors -, technikás erdei pályán vezetett le a célba.

Papp Norbert 1:06 idővel a kategória 124. helyezettje, Kriston Barnabás 1:07 idővel a kategória 33. helyezettje lett.

Korábban írtuk: 

Extrém körülmények között a pécsi bringások

Július 8-14. között rendezik az Alpe d’Huez nevű franciaországi síparadicsomban a Megavalanche 2019-es fordulóját, ami világszerte a leghosszabb és legőrültebb downhill mountain bike maratonversenyként ismert.

A „Mega” becenéven emlegetett eseményre most nevez be először a PSN Zrt. színeiben Papp Norbert, Kovács Attila és Kriston Barnabás. A fiúk eddig átlagosan 3-5 perces menetidejű downhill versenyeken álltak rajthoz, ehhez képest komoly kihívást jelent extrém és egyedi jellege miatt a francia megmérettetés, amelynek átlagos menetideje körülbelül 1 óra. Az 1995 óta minden évben megrendezett Megavalanche-t többszörös kvalifikáció után teljesít 200-250 versenyző az utolsó körben.

A kerékpárosok felvonó segítségével jutnak el 3330 méter magasra, ahol tömegrajtos indulással haladnak lefelé a havas, jeges és kanyargós lejtőn a 2600 méterrel lejjebb lévő völgyfenékig. A veszélyes körülmények ellenére csak ritkán fordulnak elő sérülések.

A versenyzők több kategóriában is indulhatnak, lehetőség van nevezni külön női és férfi, illetve családi-baráti vagy gyermek csapatokba. 

A Megavalanche 2019 videós beharangozója: https://www.youtube.com/watch?v=Nso0bQX97q0