PSN Zrt.: nehéz év, szép eredmények, fejlesztések

Published On: 2020 december 141306 words6.5 min read

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. és sportiskolája számára sem volt egyszerű a 2020-as év. A koronavírus-járvány alaposan megnehezítette a szakmai munkát, és komoly kihívások elé állította a városi céget.

Sági Zoltán, a PSN Zrt. létesítmény és sport főmunkatársa azzal kezdte évértékelését, hogy az egyik legnagyobb eredmény a járvány sújtotta 2020-as esztendőben a sportolói létszámuk szintentartása volt. Ugyan számszerűen valamivel kevesebb fiatal sportolójuk van, mint az év elején, de tekintve, hogy idén szinte egyáltalán nem tudtak a szakosztályok toborzókat tartani, ez nagyon nagy dolog.

– Februárban 1473 gyerekünk volt, a legutolsó, októberi adat alapján pedig 1385 regisztrált sportolónk van – vette át a szót Szabó-Csíkos Judit, a sportiskola irodavezetője. – Ez nagyon jó szám, a körülmények ismeretében.

Szabó-Csíkos arról is beszélt, hogy komoly akadályokat gördített eléjük a járvány. Amikor erre szükség volt, minden szakembert arra kellett kötelezni, hogy az online térben folytassa munkáját. Bizonyos időszakokban az edzésanyagokat is videós, és írott formában adták át a gyerekeknek.

Bár ez teljesen új helyzet volt mindenkinek, de az edzők, szakosztályvezetők gyorsan alkalmazkodtak az új szituációhoz.

– Közel egy éve vettük át elődeinktől a PSN Zrt.-t és azon belül a Sportiskolát, megismertünk minden folyamatot, minden szereplőt, és ahol kellett valamilyen korrekciót végrehajtani, azt meg is tettük – árulta el Sági Zoltán, amikor arról kérdeztük, mik azok, amiket sikerült idén megvalósítani. – A sportiskola felépítésébe, működésébe nem nagyon nyúltunk bele, szemléletben azonban egy kicsit mást kértünk a kollégáktól, például a szakosztályvezetőktől. Az ő feladataik kibővültek. Ha valakitől olyasmit kértünk, amiben kevesebb tapasztalattal rendelkezett, segítettünk nekik mindenben, és azt mondhatom, hogy nagyon befogadóan álltak az új feladatok és felelősség elé.

Megmaradt a motiváció

Szabó-Csíkos Judit szerint az egyik legkomolyabb kihívás idén az volt számukra, hogyan tudják fenntartani a motivációt. Szakemberekben, gyerekekben és a családokban egyaránt. Főként az volt a nehezítő tényező e téren, hogy

rengeteg országos bajnokságot át kellett tolni jövő évre, sokan szinte egyáltalán nem tudtak versenyezni idén,

mert egészen egyszerűen nem volt verseny. Azonban a számok jól mutatják, hogy a lelkesedést sikerült fenntartani, így bizakodva várhatják az új évet.

– Izgatottan várjuk 2021-et – mondta Sági Zoltán. – Ugyan gazdasági szempontból nem volt egyszerű az idei év, de jól vagyunk, működünk, és a következő esztendőt is biztos lábakon várjuk. Természetesen bízunk abban, hogy sok szép sportsikert érünk majd el, de vannak egyéb terveink is. Infrastrukturális téren szeretnénk TAO-s és egyéb pályázati forrásokból fejleszteni, ahol csak lehet. Be akarjuk fedni a Városi Műjégpályát, ami 3,5-ről legalább 7 hónapra növelné meg azt az időszakot, amikor azt sportolóink és a közönség használni tudják. A Dárdai Akadémia építése 2021 első negyed évében olyan fázisába ér, hogy részben már birtokukba is vehetik a fiatal labdarúgó tehetségek. A lőtéren is szeretnénk fejleszteni, de a Lauber Dezső Sportcsarnok is megérett arra, hogy új parkettát kapjon a küzdőtér, vagy épp új eredményjelzők kerüljenek fel. E mellett a Pécsi Tudományegyetemmel szeretnénk a szakosztályi (úszó, atlétikai) megállapodásokon túl egy nagyobb volumenű együttműködést is tető alá hozni. Ez nagyban segíthetné a sportszakemberek képzését, arról nem is beszélve, hogy ezáltal elősegíthetnénk azt, hogy a pályaválasztás, továbbtanulás előtt álló sportolóink maradjanak a városban.

Feladat tehát bőven van, mint ahogyan az ezek elvégzéséhez szükséges elszántságnak sincsenek híján a PSN-nél. Mely nem csak túlélte 2020-at, hanem kimondottan sikeresen zárta ezt a mindenki számára embert próbáló esztendőt.

Edzőik mellett a szülőknek, az iskoláknak és a városnak is köszönetet mondanak

A koronavírussal sújtott 2020-as esztendőben a PSN vezetői számára az egyik legpozitívabb élmény az volt, hogy mindenki támogatólag állt ki a cég és a Sportiskola mellett.

– Ha a saját szemszögünkből nézem, akkor ki kell emelnem az edzőinket, szakosztályvezetőinket

– kezdte Szabó-Csíkos Judit. – Hatalmas munkájuk volt abban a kollégáinknak, hogy a lehetőségekhez mérten a legmagasabb szakmai színvonalon szervezzék meg a szakosztályi munkákat, és az edzéseket, amelyeket volt, hogy online kellett megoldaniuk. A szülőknek, családoknak sem lehetünk elég hálásak, hiszen ebben a nehéz helyzetben is kitartottak mellettünk, és abszolút partnerek voltak abban, hogy az eddigiektől teljesen eltérő működésben legyünk képesek megoldani a sportszakmai kérdéseket.

Azt már Sági Zoltán tette hozzá, hogy a városnak is köszönettel tartozik az idei évért, ugyanis a PSN Zrt. rengeteg támogatást kapott az önkormányzattól.

– Nem is elsősorban az anyagi támogatásra gondolok, hanem arra, amennyi figyelmet és időt szánt ránk a városvezetés – mondta. – Kíváncsiak voltak a problémáinkra, érdeklődve, nyitottan és támogatóan hallgatták meg terveinket. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a rengeteg pécsi iskola, amellyel kapcsolatban vagyunk, szintén mellettünk állt, velünk együtt gondolkozott, és segített a covid okozta nehézségek megoldásában.

Olimpiai remények: Tokióban több PSN-es versenyző is ott lehet

Bízva abban, hogy a következő évre már nem nyomja rá bélyegét a pandémia, igen sűrű esztendőre számítanak a PSN Zrt.-nél. Hogy mást ne mondjuk, 2021-ben olimpiát rendeznek Tokyóban. Ennek fényében az természetesen fontos cél, hogy a PSN kiemelt sportolói közül minél többen ott legyenek az ötkarikás játékokon. Erre jelenleg jó esély mutatkozik.

Kenderesi Tamásnak komoly sansza van, hogy kvótát szerezzen, és nagy meglepetésre egy másik úszó, a mindössze 18 éves Jászó Ádám a felnőtt OB-n repesztett olyan időt, ami csupán három századdal maradt el az olimpiai A szinttől. A triatlonos Bicsák Bence szinte biztosan kvótát szerez majd, de jó esélye van erre a sportlövő Csonka Zsófiának is, aki így már az ötödik olimpiájára utazhatna. A paralimpián is lehetnek pécsiek, hiszen Konkoly Zsófia és Iván Bence esetében is az lenne a meglepetés, ha nem kvalifikálnák magukat.

 
Az eredeti cikk itt olvasható.