Dárdai Akadémia

2021 22

A főépület készen van, a pályák is hamarosan futballra alkalmasak lesznek, pár hónapon belül pedig még egy fedett műfüves csarnokot is felhúznak.

Még 2019 márciusában, tehát idestova két éve kezdődött meg az id. Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Akadémia építése. A projekt még az előző városvezetés idején indult, az új összetételű közgyűlés pedig már úgy vette át, hogy a kivitelezés csúszásban volt. Forráshiány jelentkezett, amit utólagosan pótolt ki a kormány. Erről a közelmúltban Török Ottó, a pécsi sportberuházásokért felelős polgármesteri megbízott is beszélt lapunknak.

A munkák megkezdésének „második születésnapjához” közeledve megkerestük a PSN Zrt. vezérigazgatóját, Máté Jánost, akinél afelől érdeklődtünk, mikor veheti birtokba az új létesítményt a PMFC.

– Egy kicsit még várni kell rá, de már látótávolságon belül van a munka vége – mondta el a városi sportcég vezetője. – Az akadémia épülete már kész, a használatba vételi engedély is megvan. Most már csak be kell rendezni. Az öltöző bútorokra, kondigépekre, és egyéb berendezési tárgyakra kiírt közbeszerzési eljárás közepén vagyunk, reményeink szerint nagyon hamar a végére érünk.

A többmilliárdos beruházás első ütemében a főépület mellett összesen négy pálya megépítése is szerepel. Három nagyméretű – egy műfüves és két füves –, illetve egy 60×40 méteres, fedett műfüves csarnok. Jelen állás szerint a nagy műfüves pálya készülhet el a leghamarabb. Máté Jánostól megtudtuk, hogy már tavaly decemberre szerették volna, ha át tudják adni, azonban az időjárás nehezítette a kivitelezést. Most azonban, hogy megérkezett a jó idő, a sportvezető szerint pár héten belül befejeződhetnek az utolsó simítások is. A füves pályák esetében is még zajlik a munka, ott májusra várható, hogy elkészülnek vele.

– A fedett csarnok építésének engedélyeztetése már folyamatban van, így nagyon rövid időn belül kezdődhet annak a felhúzása is – mondta el a PécsMának Máté János. – Ott már nem kell attól tartani, hogy újabb évekbe telne a munka. Jelen állás szerint azt gondolom, hogy a PMFC utánpótlása a következő szezont már az Akadémián tudja megkezdeni. A korábbi többoldalú sportmegállapodás értelmében a PMFC a Stadion utcai ingatlant addig használhatja, amíg beköltözhetővé nem válik az Akadémia, így ilyen értelemben szerencsére nem szorít az idő. A PEAC, az egyetem, a PVSK, a PMFC és a város közti megállapodás szerencsére tiszta viszonyokat teremtett, és a felek segítik egymás munkáját.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy az akadémiai beruházás második ütemében a volt Kinizsi-pálya helyén újabb füves pályákat fognak létesíteni. Ennek finanszírozására van kormányzati ígéret, azonban jelenleg még nem lehet pontosan tudni, mikor kezdődhet el az építkezés. Azonban a PMFC költözését ez nem befolyásolja. Ha az első ütem befejeződik – a remények szerint idén nyáron –, a gyerekek azonnal elkezdhetik belakni az impozáns létesítményt.

Az eredeti cikk ide kattintva olvasható. 

Fotó: magyarepitok.hu / a kép 2020 decemberében készült