A PSN Zrt. elmúlt éve és jövőbeli tervei

Published On: 2021 március 31368 words6.8 min read

Pécs Város sportcégének, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nek immár több mint egy éve új vezetése van. Máté János vezérigazgatót kérdeztük az elmúlt évről és a tervekről.

– Hogy értékeli az elmúlt évet? Milyen nehézségekkel kellett megbirkózni?

A legnagyobb nehézséget – ahogy sokan másoknak is – a járvány okozta. Egy olyan sportcéget, ahol 13 szakosztályban 1500 gyermek sportol, ahol olimpiai reménységek készülnek, ahol a város legnagyobb sportlétesítményei vannak, amelyeket részben, vagy teljesen be kellett zárni, súlyosan érintett ez a helyzet. Sok hiányosságot tárt fel a társaság korábbi működése kapcsán Pécs Város Polgármesteri Hivatalának Ellenőrzési Osztálya, de mi magunk is több olyan gyakorlatot szüntettünk meg, amely hátrányosan érintette költségvetésünket. Sajnos elmaradtak azok a kulturális- és sportrendezvények, amelyek bevételt jelentettek volna, bár ezt a bevételkiesést az ágazati bértámogatás valamennyire kompenzálta.

– Milyen eredményeket emelne ki?

Talán legfontosabb, hogy az id. Dárdai Pál Labdarúgó Akadémia építésének új lendületet tudtunk adni, magát az épületet már át is vettük. A pályák építése gőzerővel zajlik, terveink szerint késő tavasszal a labdarúgók már birtokba is vehetik a létesítmény nagy részét. Ezen kívül, nem fontossági sorrendben, az alábbi fejlesztések, felújítások történtek, illetve vannak folyamatban. Az Abay Nemes Oszkár Sportuszodában kicseréltük a vegyszeradagolót, a túlbukó-vályú lefedését, a nyílászárók egy részét, a szaunákat felújítottuk, csakúgy, mint a konditermet, amelyet saját kezelésbe is vettünk, a strandon új játszóteret avattunk. A Városi Lőtéren jelenleg zajlik a mellékhelységek felújítása, s egy komoly beruházás keretében találatjelző berendezések érkeztek. Jogerős építési engedélyünk van a Városi Műjégpálya befedésére. A tervekben szerepel a lefedett létesítmény mellett egy szabadtéri pálya is. A Kertvárosi Kerékpáros-park fejlesztésére a napokban adunk be pályázatot, amely keretében vizet és villanyt szeretnénk bevezetni, új kerékpáros- és futóköröket létrehozni. Tüskésréten pedig – ugyanebben a pályázati keretben – egy kerékpáros pumpapálya fog épülni.

Megújítottuk a városi kispályás labdarúgó bajnokságot. A Baranyai Megyei Labdarúgó Szövetséggel karöltve hivatásos játékvezetők vannak a mérkőzéseken, új szponzorokat találtunk, megújul a díjazási rendszer. A vírusnak „köszönhetően” átalakítottuk őszi-tavaszi lebonyolításúra a bajnokságot. Tervezzük egy középiskolás liga elindítását is Barátok Ligája (BL) névvel.

– Hogyan áll a sokak által nagyon várt sportstratégia?

Az Elberteam készítette el a stratégia munkaanyagát. Ezen – két fordulóban is kikérve a városi sportszervezetek véleményét – nagyon sokat dolgozva, hamarosan asztalra tehetjük Pécs következő 9 évre szóló sportstratégiáját. Az anyag közgyűlési elfogadása után persze munka nem ér véget, hiszen a stratégiai nem a fióknak készült. Az anyag talán leglényegesebb része, a cselekvési terv, amely tartalmazza a konkrét feladatokat, határidőket, felelősöket. E tervnek van olyan pontja egyébként, amelyet már el is kezdtük végrehajtani, pl. felmértük Pécs városának szabadtéri dühöngőit, sportpályáit.

– És a jövő? Melyek a további tervek?

A Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban TAO pályázati pénzből a parkettát és az eredményjelzőt szeretnénk kicserélni. E pályázatot jelenleg készítjük. Az Abay Nemes Oszkár Sportuszoda strandjára elkészültek a tervek egy gyermekpancsolóra, amely kivitelezésre keressük a forrást. Szeretnénk az öltözőszekrényeket kicserélni és egy teljesen új, korszerű beléptető-rendszert üzembe helyezni. Szintén elkészültek a tervek egy atlétika multifunkciós munkacsarnokra, amely az atlétikán kívül több sportágnak (parkúr, falmászás stb.) is helyet kíván biztosítani. Az építkezéshez szükséges összeget szakszövetségi forrásból kívánjuk előteremteni. Megújul a kollégiumunk is, ennek forrása TAO keretből rendelkezésre áll. Új nyílászárók javítják majd a komfortot, de az ágyak, szaniterek cseréjére is sor kerül. Ez a felújítás a nyári szünetben indul majd el. Nagy infrastrukturális fejlődés előtt áll triatlon szakosztályunk is. A Tüskésrétre tervezünk egy, a nagyközönség számára is használható futó- és kerékpáros-kört, továbbá öltözőt, zuhanyzót és tároló-helyiséget. Erről az Önkormányzat szakembereivel folyamatos egyeztetésben vagyunk. Szintén a Tüskésréten, az üzemeltetésünkben lévő műfüves labdarúgópálya világításának kiépítése és automatikus beléptető-rendszerrel való ellátásának első lépései is megtörténtek. Végül, elindítottuk egy új honlap programozási folyamatát. A megújuló dizájn mellett olyan fontos tartalmi elemek is elérhetőek lesznek, mint például a jégpályára és az uszodára való internetes elővételi jegyvásárlás lehetősége.

– Számíthatunk-e a korábbi évek megszokott rendezvényeire? Van-e valamilyen rendhagyó terv?

Nagyon sok mindent terveztünk már 2020-ra, még több ötletünk van az idei évre. A terveinket azonban felülírták és – félek tőle – még jó ideig meghatározzák a vírushelyzet miatti korlátozások. Mindenesetre jelenleg helyt adunk a versenyengedéllyel rendelkező sportolók edzéseinek és mérkőzéseinek, illetve versenyeiknek. Megkezdődtek az 54. Mecsek Rallye előkészítő munkái, hiszen a verseny licensze a PSN Zrt.-nél van. Az autósport szerelmesei be is írhatják a naptárba a június 25-26-i napokat, amikor versenyautók lepik majd el a szervezőbizottság által már ki is jelölt pályákat. A már hagyományos rendezvényeken kívül, tervezünk rendhagyó futóversenyt, ahol a városi pályát úgy kell teljesíteni, hogy közben kulturális és városi intézményekbe is betérnek a résztvevők, a verseny pedig egy nagy közös zenés rendezvénnyel zárul. Nagy örömünkre gazdái leszünk az augusztus 7-8-i triatlon országos utánpótlás bajnokságnak és felnőtt váltónak.

– Mit lehet tudni a városi nagy sportberuházásokról?

Hogy ezekben milyen szerepet kap a PSN Zrt. – projektmenedzsment, létesítmény-üzemeltetés – még nem lehet tudni. Mindenesetre az alábbi nagy építkezések előkészítése van folyamatban: aquapark versenyuszodával és szállodával, tanuszoda, labdarúgó stadion szabadtéri pályákkal. Az építkezések előkészületeiről részletes tájékoztatást Török Ottó polgármesteri biztos úr tud beszámolni, akivel sokrétű, sok mindent érintő napi kapcsolatban vagyunk.