A PEAC és a PSN Zrt. összefog a pécsi kézilabdáért

Dátum:: 2021 május 13886 szó4.4 perc átlagos olvasási idő

Együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem sportegyesülete és a PSN Zrt. Közös szakmai vezetéssel próbálják a fejlődés útjára állítani a városi kézilabdát.

Ahogyan az a ma aláírt együttműködési megállapodás alkalmából tető alá hozott eseményen kiderült, a PSN és a PEAC már másfél éve dolgozik azon, hogy egy közös, a pécsi kézilabdasport érdekeit szem előtt tartó koncepció álljon össze. Ennek eredményeként jutottunk el addig, hogy a városi sportcég és az egyetemi egyesület vezetői aláírták azt a megállapodást, amely a sportág fejlődését szem előtt tartva, a gyerekek érdekében született meg.

– A Covid miatt sajnos ez a nap úgy másfél évet csúszott ugyan, de végre itt vagyunk, és ez remek dolog – mondta az aláírás előtt Ács Pongrác, a PEAC elnöke. – A célunk egyértelműen az, hogy más sportágakhoz hasonlóan a kézilabdában is egy olyan életpályamodellt hozzunk létre, amely kisgyermekkortól kezdve egyenes utat mutat sportolóinknak a PEAC felnőttcsapatain keresztül egészen az egyetemig. Ebben mindannyian eltökéltek vagyunk. Ennek keretében a PEAC szakosztályvezetésébe a PSN is delegálni fog tagokat, így közös stratégiát alkotva, ennek mentén fogunk közösen dolgozni a kézilabdában.

Ács azt is hozzátette, régi igény már, hogy fejleszteni tudják a sportág infrastrukturális hátterét. Erre jó esély kínálkozik, ugyanis TAO-s pályázat keretében tervben van egy kézilabda-munkacsarnok építése. A sportvezető ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a rendelkezésre álló keretet 95 százalékban már sikerült feltölteni, így minden esély megvan arra, hogy a csarnok meg is épüljön.

– Nem csupán a Covid tolta el az időpontot – ezt már Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója tette hozzá. – Azért is „csak” most írjuk alá a megállapodást, mert egy rendkívül szakszerű és részletes előkészítő munka előzte meg a mai napot. Azt tudni kell, hogy más jelentkező is volt a városban a PSN-nel való együttműködésre, nekünk pedig természetesen minden lehetőséget alaposan meg kellett vizsgálnunk. Nagy dicséret illeti azonban a PEAC-ot, hiszen összehoztak egy olyan pécsi kézilabda-sportkoncepciót, ami rendkívül részletes, és elismerésre méltó.

Máté János kiemelte, hogy a legfontosabbak ebben az egészben a gyerekek, illetve az, hogy a szülők is megnyugodhassanak – jó kezekben vannak a gyermekeik, ha kézilabdázni engedik őket.

– Az irány nagyon jó, hiszen illeszkedik a PEAC és a város jelenlegi adottságaihoz – tette hozzá Máté. – Nem megalomán a terv. Én úgy látom, hogy az utánpótlás tekintetében minden adott a legmagasabb szinthez. A TAO segítségével a szervezet alkalmas arra, hogy ez az utánpótlás a kiemelt akadémiák szintjére is eljuthasson, ezzel megadva azt, amit a gyerekek és a szülők is teljes joggal elvárnak.

A PEAC férfi szakágának vezetője, a veretes játékosmúlttal rendelkező Szögi Balázs annyival egészítette ki az elmondottakat, hogy persze maga az együttműködés egy remek dolog, de van valami, ami még fontosabb ennél.

– A lényeg az, hogy meg tudjuk-e tölteni tartalommal a terveket – hangsúlyozta Szögi. – Hiszen innentől minden rajtunk, embereken múlik. E tekintetben egyébként bizakodó vagyok. Az utóbbi időben már megkezdődött a közeledés a PEAC és a PSN szakemberei között, és én úgy látom, hogy eléggé egy hullámhosszon vagyunk. Jól működik a közös gondolkodás.

A PEAC felnőttcsapatai közül a férfiak jelenleg kiesésre állnak az NB I. B-en, míg a nők jó eséllyel fel fognak jutni az NB II.-ből a másodosztályba. Réb László, az egyetemi klub női szakágának vezetője szerint hosszú távon nagyon fontos lenne, hogy minél magasabb szinten szerepeljenek a felnőttek, hiszen ez lehet majd a pécsi kézilabda vonzereje a későbbiekben.

Wiesner László, a PSN kézilabda-szakosztályának vezetője is erre utalt.

– Azt szeretnénk, hogy a gyerekeknek legyen jövőképük – mondta Wiesner. – Ha látnák azt, hogy van itt egy felnőttcsapat, ahová ők is el tudnak jutni. Jelenleg a tehetségesebb gyerekeinket a nagycsapatok el akarják innen vinni. A mi célunk ezzel az együttműködéssel az, hogy meg tudjuk tartani az értékeinket, méghozzá úgy, hogy perspektívát tudunk mutatni nekik helyben.

Fotó: PEAC

Cikk forrása: pecsma.hu