Lételeme a sport a fiatal Európa-bajnok pólósnak

Dátum:: 2021 július 22787 szó3.9 perc átlagos olvasási idő

Július közepén parádés játékot követően 10-5-ös sikert aratott a magyar U15-ös vízilabda-válogatott a korosztályos Európa-bajnokság döntőjében, az aranyérmes gárda tagjával, a PSN Zrt. kiválóságával, Tóth Andrással beszélgettünk a győzelem után.

Tóth András 10 éves korában kezdett el vízilabdázni, előtte versenyszerűen úszott, de nagyon hiányzott számára a labda, a játékosság, ezért döntött végül a póló mellett. Mint mondta, sokat jelentett, hogy első edzője, Arató Zoltán nagyon megszerettette vele a sportágat.

– Milyen érzés volt, amikor megtudtad, hogy részt vehetsz a válogatottal az Európa-bajnokságon?

  • Első körben még 40 fős keret volt, majd 23 játékosra csökkent a létszám. Budapesten készültünk együtt három héten keresztül, majd a montenegrói felkészülési tornára már csak tizennyolcan utaztunk, végül a megnyert verseny után alakult ki a végleges, 15 fős keret az Európa-bajnokságra. Minden szűkítés óriási izgalommal jár. Természetesen hatalmas élmény volt, amikor megtudtam, hogy benne vagyok az utazókeretben, amikor pedig megkaptuk a válogatott felszereléseket, az igazán fantasztikus volt. A válogatottbeli társaimmal beszélgettünk róla, hogy szinten mindenki nagyon sok plusz munkát tett bele évközben azért, hogy ilyen eredményesek lehessünk. Persze, ezt még előre nem tudtuk, de utólag már mondhatom, hogy a befektetett munka meghozta a gyümölcsét – fogalmazott az Európa-bajnok pólós, akinek minden hétköznap keményen dolgozik az edzéseken a sikerért, ráadásul sokszor az idősebb korosztály edzéseit is látogatja a fejlődése érdekében.

Hogy értékelnéd a saját szereplésed az Európa-bajnokságon?

  • Már a felkészülési tornán is nagyon jól ment a csapatnak a játék, magabiztosan vertük a horvátokat, a szerbeket és az olaszokat is, de tudtok, hogy az Európa-bajnokság az „más kávéház”. Ettől függetlenül kimondatlanul is esélyesként utaztunk Portugáliába, ahol a csoportrangadón a horvátok legyőzésével viszonylag könnyebb ágra kerültünk, de a görögök elleni elődöntő és a spanyolok elleni finálé kemény menet volt. Így utólag azt mondom, nagyon csalódottak lettünk volna, ha nem nyerjük meg az Eb-t- mondta a fiatal tehetség, aki 16 gólt lőtt a kontinensviadalon, de a sportteljesítmény mellett igaz barátokat és életre szóló élményeket is szerzett.

– Ezek után jön a megérdemelt pihenés vagy egyből belevágsz a következő szezon felkészülésébe?

  • Mivel nekem az Eb-felkészülés miatt nem volt lehetőségem a pihenésre, most három hét szabadságot kaptam az edzőimtől. A többiek a napokban kezdték meg a felkészülést a következő szezonra, augusztus elején kezdődik a Magyar Kupa, arra már csatlakozni fogok én is a csapatomhoz. Addig pedig erdei táborozással és balatoni családi és baráti nyaralással pihenem ki magam – zárta a PSN Zrt. Sportiskola vízilabdázója.

Tóth András az elmúlt szezonban Jakab Dániel csapatában játszott, a trénert arról kérdeztük, mi az a plusz, ami Andrást hozzásegíthette az Európa-bajnoki aranyéremhez.

  • Három éve ismertem meg Andrist, amikor Pécsre jöttem játszani és edzősködni. Már akkor az idősebb korosztállyal edzett és a mérkőzéseken is jól játszott. Saját korosztályában az úszás gyorsaságával és a gyors helyzetfelismerésével tűnik ki a mezőnyből. Sok góllal és stabil védekezéssel járult hozzá mindig a csapat sikeréhez, valamint alázatosságával és fegyelmezettségével mindig példamutatóan viselkedett. A sport számára lételem, mert bármit csináltunk az elmúlt években, mindig mindenben ügyesen mozgott. Azt gondolom, hogy ha ilyen alázattal és szeretettel folytatja a munkát, nagy jövő állhat előtte – fogalmazott a tréner.