Mélyből a paralimpiai bajnoki cím felé – Jancsik Árpád értékel

Dátum:: 2021 szeptember 9624 szó3.1 perc átlagos olvasási idő

Minden várakozást felülmúló sikerrel zárta a PSN Zrt. úszószakosztálya a tokiói paralimpiát: Konkoly Zsófia bajnoki címmel és két ezüstéremmel térhetett haza a rengeteg megdöntött rekord mellett, Iván Bence pedig életében először, ugyanitt nagyon fontos tapasztalatokat szerzett.

Egy paralimpiai bajnoki cím, két ezüstérem, két Európa csúcs és egy paralimpiai rekord. Röviden így foglalható össze Konkoly Zsófia teljesítménye Tokióból, ám a számok és a helyezések mögött hatalmas munka és igen tanulságos történet áll. Ahogy dr. Sós Csaba, a paraúszók szövetségi kapitánya fogalmazott egy interjúban: Konkoly Zsófia példaként állítható a parasportolók és ép társaik elé is, hogy hogyan kell kezelni azt, ha valaki válságban van. A Rióban megszerzett paralimpiai bronzérmét követően kezdett el a pécsi úszó Jancsik Árpáddal dolgozni, nem indult minden zökkenőmentesen, de végül paralimpiai aranyérem lett az eredménye.

– Nehéz időszak volt a közös munkánk eleje, mindkettőnknek változtatnia kellett ahhoz, hogy ez egy jól működő csapat legyen. Ugyan már-már baráti viszonyt ápolunk és a laza időszakban viccelődni is tudunk együtt, de amikor munka van, akkor nincs barátság. Zsófi keményen beleállt a munkába, tisztelettel elfogadja azt, amit kérek tőle, egy hangja nincs az edzéseken, én pedig beálltam vele a szárazföldi edzésekbe és sokszor együtt készültünk a foglalkozásokon – kezdte Jancsik Árpád, aki kiemelte, hogy szerinte a mostani siker kulcsa Zsófi mentális felkészültségén is alapult.

-Talán a márciusi országos bajnokságon láttam rajta, hogy jó úton van, majd a májusi Európa-bajnokságon bezsebelt három bajnoki címet, de ezek mind eltörpülnek amellett, hogy jó kedvvel, felszabadultan, két lábbal a földön állva készült és versenyzett. Azt szoktam mondani, hogy az edzésen kell megnyerni egy versenyt, Zsófi pedig mindig odatette magát és élvezte is a tréningeket. Nagyon sok munka van emögött a siker mögött, úgy érzem, hogy mostanra sikerült teljesen összhangba kerülnünk, ami jót tett mindkettőnknek – fogalmazott a tréner.

Konkoly Zsófi munkabírásáról és versenyszelleméről sokat elárul, hogy a 200 vegyesen megszerzett ezüstérme után annyit mondott edzőjének, hogy „Intézd el, hogy ússzuk le újra és legyőzőm!”. Az érmek és a rekordok megdöntése mellett a legnagyobb teljesítmény az, hogy a PSN Zrt. paralimpiai bajnoka rendre megjavította saját egyéni legjobbjait is, 400 méter gyorson például 11 másodpercet javított egyéni legjobbján és Európa csúcsot úszott.

Az első paralimpiáján rajthoz álló Iván Bence célja saját egyéni legjobbjainak felülmúlása volt Tokióban, ami majdnem sikerült is. 200 méter vegyesen alig maradt le a döntőről, a kilencedik helyen végzett, 100 méter mellen pedig 13. lett majdnem az egyéni csúcsához közeli idővel. Ahogy Jancsik Árpád fogalmazott, tapasztalatszerzésnek kiváló volt számára a tokiói paralimpia, ezen kívül pedig már látja azt is, mit kell tennie azért, hogy az élvonalba kerüljön.