Speciális vizsgálattal fejlesztik az úszók munkáját

2021 december 14

A PSN Zrt. és a PTE-TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet között 2019-ben kötött megállapodás nagyon fontos állomásaként az elmúlt hetekben egyedülálló tudományos vizsgálaton vehettek részt a pécsi úszók, amelynek eredményeit az edzéseken és a versenyeken is hasznosíthatják a sportolók és trénereik.

Dr. Tóvári Ferenc és Katona Máté koordinálásával 2019-ben kötött együttműködési megállapodást a PTE-TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet a PSN Zrt.-vel abból a célból, hogy az úszószakosztály szakmai gyakorló terepet biztosítson az intézetben képzett edzők és testnevelő tanár szakos hallgatók számára, illetve a szakemberek részt vesznek a felnőtt és utánpótlás versenyzők diagnosztikájában is. Az első tudományos vizsgálat során a Pécsi Sportiskola és a Mohácsi Tornya Egylet úszóinak anaerob küszöbét határozták meg légzéskorlátozás közben egy speciális, víz alatt is alkalmazható szívfrekvencia-mérő eszközzel és tejsavméréssel. A mérést végző szakemberek már egy következő vizsgálat tervezetét is elkészítették, amelynek témája az úszóváll problémája, annak prevenciója és rehabilitációja lesz. A programon a továbbiakban a PTE Úszó Csapat tagjai részt vesznek.

A sportszakos hallgatók számára rendkívül előnyös, hogy a Pécsi Sportiskola szakosztályával való együttműködés során nemcsak az úszóiskolai oktatási rendszerbe, hanem az élvonalbeli versenyzők mindennapjaiba és a Pécsett rendkívül sikeres paraúszás szakmai rendszerébe is betekintést nyerhetnek.