Jó ütemben halad a Lauber Dezső Sportcsarnok felújítása

2023 augusztus 30

Bejárással egybekötött sajtótájékoztatót tartott Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Auth István, a terület önkormányzati képviselője, valamint Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója a Lauber Dezső Sportcsarnokban. A TOP-os projekt december végén zárul. A kivitelező előteljesítést biztosított, így a megállapodás szerint november 30-án indulhat a műszaki átadás, a tényleges munka tehát az év végére el fog készülni.

A nyertes kivitelező 2023. június 14-én a munkaterület hivatalos átvételével meg is kezdte a munkálatokat a Lauber Dezső Sportcsarnok épületén. A projekt során a korszerűtlen külső homlokzati nyílászárókat új, korszerű nyílászárókra cserélik, az épület külső falazataira és tetőszerkezetére hőszigetelés és vízszigetelés kerül, a déli oldalon árnyékolókat és új villámvédelmet alakítanak ki, továbbá a küzdőtéri és homlokzati villamos berendezéseket is korszerű LED-es fényforrásokra cserélik. A felújítás során korszerűsítik a központi szellőzőrendszert, valamint termosztatikus fejekkel ellátott, új radiátorokat helyeznek el az épületben. A tetőn napelemrendszert építenek ki. Mindezek mellett a keleti bejárat mellett egy akadálymentesítést szolgáló emelőlapot helyeznek el, kialakítanak egy akadálymentes mosdót és az infokommunikációs akadálymentesítés is megvalósul.

Auth István, a terület önkormányzati képviselője köszöntötte elsőként a Lauber Dezső Sportcsarnok felújításával kapcsolatos sajtótájékoztatót.

  • Ez egy 2019-ben útjára indult beruházás, amiről mindenki tudja, hogy nagyon fontos, és ezt természetesen a városvezetés is így gondolta. Ezért is valósulhat meg a sportcsarnok energetikai fejlesztése, ami a hozzá tartozó egyéb biztonságtechnikai és infrastrukturális előírásoknak is megfelel.

Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta:

  • Három nyílt közbeszerzési eljárás írtunk ki. Az első kettő sajnos sikertelenül zárult, viszont a harmadik már jó eredménnyel kecsegtetett. A nyertes ajánlattevővel az önkormányzat meg tudta kötni a szerződést, és ennek kapcsán tudtuk átadni a munkaterületet, ami után azonnal elindulhatott a munka.

Csúcs Zoltán hozzátette, hogy a pécsi önkormányzat a fejlesztéshez önerőt is biztosított, amelynek segítségével a pályázatból nem támogatható, de az épület korszerűsítéséhez kapcsolódó, további tevékenységek is megvalósulhatnak. Ez magában foglalja az akadálymentesítést is.

Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója elmondta, volt idő felkészülni az átépítésre, ugyanis már a tavalyi szezonban felkészítették a bérlőket erre az időszakra. A Lauber Dezső Sportcsarnokban, a munkálatok miatt, jelenleg szünetelnek az edzések.

Máté János hozzátette, hogy a fejlesztések egy ideig nem befolyásolták az utánpótlásedzések lebonyolítását, vagy például a megszokott év végi nagykoncertet.

  • A sportélet pedig ide reményeim szerint január első napjaiban visszatérhet. Biztatjuk a csapatokat, a szereplőket, hogy térjenek vissza ekkor. Nagyon nagy igény van a sportcsarnokra. A rendezvények vonatkozásában nehéz nyilatkozni, ezzel megvárnám a szeptembert, ekkor egyeztetünk majd a kivitelezőkkel. Úgy gondolom, hogy szeptember végén lehet majd látni az alagút végét – fogalmazott a vezérigazgató.

Elhangzott, hogy a büfé és az öltözők is megszépülnek. Új közösségi tér is létrejön, és az elavult ülésrendszert is teljesen megújítják a lelátón, amire már folyik a forráskutatás. Vannak támogatók, de további szponzorokra számítanak. A legnagyobb újítások közé sorolható, hogy a PVSK és az önkormányzat segítségével egy új eredményjelző is felkerülhet a Lauber Dezső Sportcsarnok falára. A TOP-os projekt december végén zárul. A kivitelező előteljesítést biztosított, így a megállapodás szerint november 30-án indulhat a műszaki átadás, a tényleges munka tehát az év végére el fog készülni.

Fotók: pecsma.hu